InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Europoslanci budou projednávat práva LGBTIQ lidí v Maďarsku

04.07.2021
Štrasburk - Na plenárním zasedání ve dnech 5. - 8. července budou poslanci Evropského parlamentu mimo jiné řešit otázku práv LGBTIQ lidí v Maďarsku, priority slovinského předsednictví a právní stát.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Práva LGBTIQ lidí v Maďarsku
V rámci středeční rozpravy a čtvrtečním usnesení poslanci posoudí riziko diskriminace LGBTIQ osob v Maďarsku a dodržování zásad právního státu a základních práv v Maďarsku a Polsku.

Dne 15. června 2021 schválil maďarský parlament zákon, který pod záminkou boje proti pedofilii omezuje svobodu projevu a práva dětí. Nová právní norma, přijatá téměř jednohlasně, 157 proti jednomu, zakazuje obsah LGBTIQ ve školách, vzdělávacích materiálech nebo televizi pro osoby mladší 18 let.

Během středeční rozpravy se zástupci Rady a Komise poslanci posoudí, zda Maďarsko přijetím tohoto zákona neporušilo právní normy EU. Zajímat je budou i kroky, které se podniknou na ochranu práv dětí a LGBTIQ osob. Parlament přijme usnesení k tomuto tématu ve čtvrtek.

Rozprava o prioritách slovinského předsednictví
Poslanci se budou v úterý ráno věnovat otázce priorit slovinského předsednictví v Radě EU. Hostem rozpravy bude i premiér Slovinska Janez Janša. Očekává se, že se země zaměří na obnovu a oživení po koronaviru a zvýšení odolnosti EU.

Právní stát
V současné době Evropská komise připravuje pokyny o tom, jak uplatňovat pravidla, která podmiňují vyplácení rozpočtu EU dodržováním zásad právního státu ze strany členských zemí. O usnesení týkajícím se těchto pravidel bude Parlament hlasovat ve středu, výsledky budou oznámeny následující den.

Výsledek summitu EU
Poslanci budou ve středu ráno debatovat nad výsledky zasedání Evropské rady ve dnech 24.-25. června s předsedou Evropské rady Charlesem Michlem a předsedkyní Komise Ursulou von der Leyenovou.

Evropská agentura pro léčivé přípravky
Poslanci také přijmou svůj postoj k debatě s Radou o posílení úlohy Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) a rozšíření jejího mandátu. Cílem je pomoci připravit se na budoucí zdravotní krize. Parlament bude hlasovat ve čtvrtek, výsledky budou oznámeny tentýž den.

Nástroj pro propojení Evropy
Parlament hodlá schválit program Nástroje pro propojení Evropy pro období 2021-2027 ve výši 30 miliard eur. Je předurčen k financování dopravních, energetických a digitálních projektů a dokončení klíčových transevropských projektů do roku 2030. Výsledky hlasování budou dostupné ve středu.

Dva fondy na podporu azylové politiky
Poslanci budou ve středu hlasovat o podpoře ve výši téměř 10 miliard eur pro lepší integraci státních příslušníků třetích zemí a řízení migračních toků v zemích EU. Dalších více než 6 miliard eur by mělo připadnout na zlepšení správy vnějších hranic.

Předcházení sexuálnímu vykořisťování dětí v online prostředí
Poslanci budou v úterý hlasovat o dočasném nařízení, které umožní poskytovatelům e-mailových služeb, chatů a zasílání zpráv dobrovolně detekovat, odstraňovat a hlásit sexuální zneužívání dětí v online prostředí.

Europoslanci mají dále na programu jednání:
Pomoc leteckému sektoru zotavit se z dopadů pandemie
Priority EU v oblasti životního prostředí do roku 2030
Nový fond EU pro rybolov a akvakulturu
Hlasování o fondu týkajícího se vnitřní bezpečnosti





Další články z rubriky Domácí

Novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv bude od května MUDr. Tomáš Boráň

Úkolem MUDr. Tomáše Boráně je zajistit bezproblémové fungování Státního ústavu pro kontrolu léčiv, aktivní přístup SÚKLu při řešení dostupnosti léčiv, hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími ...

Lipavský jednal s ministrem zahraničí Ázerbájdžánu Bajramovem o bezpečnostní situaci v regionu

Dnes 23. dubna se v Černínském paláci setkali ministr Jan Lipavský a ministr zahraničních věcí Ázerbájdžánu Džejhun Bajramov. Ministři se věnovali akt ...

Solární panely a tepelná čerpadla se začínají vyplácet. Úspory vidí téměř 90 procent majitelů

Domácnosti, kteří pořizují fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo, v drtivé většině případů opravdu uspoří a dočkají se výrazného snížení spotřeby. Vyplyn ...

Rodiče, kteří vozí děti do školy autem, zhoršují ovzduší pro ostatní

Děti, které chodí do základních škol v centru Brna, jsou vystaveny vyšším koncentracím polétavého prachu než jinde ve městě. Týká se to zejména těch, ...

P ENERGY TRADING porušil zákon, když uskutečnil spojení s Gazela Energy bez povolení Úřadu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil společnosti EP ENERGY TRADING, a.s., pokutu ve výši 18 840 000 korun za uskutečňování spojení soutěžitelů ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »