InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Obchodování s akciemi je na vzestupu. Začít může téměř každý

02.07.2021
Pandemie koronaviru změnila svět, a to i tam, kde to nikdo nečekal. V minulém roce například výrazně stoupl zájem o investování a akcie. Novou zálibu našli v cenných papírech především zástupci mladší generace ve věku do 30 let, nicméně mnohem aktivnější než v předchozích letech byli i starší investoři. Zároveň však přibylo zprostředkovatelů, kteří používají nekalé a podvodné praktiky, aby z klientů vymámili peníze. Pod příslibem vysokých výdělků o obírají klienty o nemalé částky, ale odmítají vyplácet zisky. Zkušení matadoři proto doporučují věnovat výběru brokera dostatečnou pozornost.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Začínajícím investorům často chybí základní povědomí o dané problematice a jejich volba proto padne na brokera, jehož služby jsou v lepším případě krajně nevýhodné. Samozřejmě s ním mohou kdykoliv rozvázat spolupráci, ale mnohdy jde o zdlouhavý (a často i finančně náročný) krok, kterému lze předejít svědomitým výběrem.

Jenomže jak poznat brokera, kterému se dá věřit? Vybrat vhodného kandidáta není pro nováčka vůbec jednoduché. Tím spíž, když musí odolat vtíravým reklamám. První rada proto zní: nenechte si mazat med kolem úst lacinými marketingovými frázemi a zaměřte se na fakta.

V prvé řadě si udělejte jasno v typech brokerů.

Pojmem "full-service broker" označujeme společnosti, které nakupují a prodávají akcie na příkaz klienta. Zároveň poskytují investiční poradenství a nabízí široké spektrum doplňkových služeb. V případě brokera z této skupiny počítejte s prvotřídním servisem - a logicky i vyššími cenami.

Začínající obchodníci obvykle volí tzv. discount brokery, který umožňují obchodování s akciemi za sníženou provizi. Součástí jejich služeb může (ale nemusí) být poradenství, celkově je však soubor služeb o poznání chudší. Díky velkému množství discount brokerů se cen poplatků i výše vstupního kapitálu pohybují velmi nízko, a proto je trading dostupný téměř pro každého.

Posledním typem jsou CFD brokeři, jejichž prostřednictvím se neobchoduje s akciemi, ale pouze s kontrakty pro vyrovnání rozdílů (contract for difference neboli CFD). Princip spočívá v investování nějaké částky na určitou akcii - pokud její cena stoupne, vyděláte. Díky tzv. pákovému efektu je možné zisky (pozor - ale i ztrát) znásobit a dostat se na zajímavá čísla i s menším vstupním kapitálem.

Čím se při výběru brokera řídit?


Mějte na paměti, že ne každý zprostředkovatel je vhodný pro jakýkoliv způsob investování. Do užšího výběru brokera se proto můžete pustit až poté, co si ujasníte investiční cíle a strategii.

Následující kritéria by měli ovšem splňovat všichni seriózní brokeři. Tedy bez ohledu na to, pro jaký způsob investování je jejich servis vhodný.

Regulace a sídlo


Na působení brokerů dohlíží regulační úřady jako ESMA (EU), CySEC (Kypr), FCA (Spojené království), ASIC (Austrálie), BaFin (Německo) či ČNB (Česká republika). Konkrétní orgán, který má pod palcem brokera, se kterým chcete navázat spolupráci, byl měl být uveden na jeho webových stránkách (obvykle v patičce v sekci regulace).

Seriózní brokeři většinou sídlí v důvěryhodných zemích jako jsou státy EU, USA, Austrálie nebo Velká Británie. V těchto lokalitách jsou pod drobnohledem regulačních orgánů a nemohou tak snadno provádět nekalé praktiky jako ve státech, kde mají úředníci mnohem menší pravomoci.

Naprostou samozřejmostí by mělo být pojištění vkladů. V rámci EU jsou klienti pojištěni do výše 20 tis. EUR.

Jednou z podmínek regulace jsou oddělené finanční prostředků společnosti a vkladů investorů. V případě bankrotu brokera by díky tomu neměly být peníze klientů nijak ovlivněny.

Chcete se dozvědět další důležité informace o tom, jak si vybrat důvěryhodného brokera a začít s obchodováním s měnami nebo cennými papíry? Najdete je na robomarkets.cz.

Autor: Prya

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »