InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Hyundai Motor zahajuje v Mnichově zkušební provoz vodíkových autobusů Elec City Fuel Cell

29.06.2021
Hyundai Motor Company bude v nadcházejících týdnech spolupracovat s německými provozovateli autobusů na zkušebním provozu autobusu Elec City Fuel Cell s pohonem na vodík. Společnost současně zkoumá možnosti uvedení autobusu s nulovými emisemi na evropský trh.
Foto: press.hyundai.cz
Hyundai slavnostně předal inovativní autobus zástupcům společností Busbetrieb Josef Ettenhuber GmbH (Ettenhuber) a Geldhauser Linien- und Reiseverkehr GmbH & Co. KG (Geldhauser) na vodíkové plnicí stanici OMV u bavorských obcí Wendling a Irschenberg.

Oba provozovatelé autobusů budou v modelu Elec City Fuel Cell přepravovat cestující na běžných linkách v Mnichově. Autobus ujede na jednu náplň palivových nádrží více než 500 kilometrů.

Hyundai Motor plánuje pro letošní rok ukázkové jízdy pro další čtyři provozovatele autobusů, při nichž bude sbírat zkušenosti cestujících i řidičů. Společnost hodlá demonstračními jízdami dokázat, že jsou její autobusy s pohonem na vodík realizovatelným a hospodárným řešením pro komerční přepravu. Elec City Fuel Cell se v Koreji prodává již od roku 2019 a dosud bylo do provozu uvedeno celkem 108 autobusů.

Autobusy s pohonem na vodík jezdí v Koreji na různých linkách veřejné hromadné dopravy a v porovnání s autobusy poháněnými spalovacími motory snížily emise oxidu uhličitého za celou dobu provozu o cca 7700 tun. V současnosti provozované autobusy Elec City Fuel Cell eliminují podle propočtů každoročně stejné množství emisí CO2, které za rok pohltí lesy o rozloze 1500 hektarů.

"Hyundai Motor jako lídr v technologii palivových článků názorně ukazuje, jak mohou velkosériově vyráběné autobusy Elec City Fuel Cell poskytováním čisté mobility přispívat ke snižování emisí CO2," řekl Martin Zeilinger, výkonný viceprezident a vedoucí technického oddělení pro vývoj užitkových vozidel. "Zkušební provoz v reálných podmínkách nám umožní další zdokonalování našich vozidel tak, aby ještě lépe splňovala požadavky evropských zákazníků."

Elec City - řešení pro čistou mobilitu s osvědčenou technologií palivových článků

Autobus Hyundai Elec City je vybaven vysokokapacitním systémem palivových článků na vodík, který je sestaven ze dvou sad palivových článků o výkonu 90 kW. Palivové články jsou vybaveny odolnou difuzní vrstvou a elektrolytovou membránou. Nejvyšší výkon 180 kW poskytuje autobusu značné výkonové rezervy dokonce i v kopcovité krajině. Na střeše je uloženo pět nádrží s celkovou kapacitou 34 kg vodíku, umožňující dojezd více než 500 km.

Hyundai Motor vystaví v letošním roce autobus Elec City Fuel Cell společně s těžkým nákladním vozidlem XCIENT Fuel Cell 2021 na akci "HyBayern Hydrogen Days 2021" v německém městě Pfeffenhausen, které se nachází severovýchodně od Mnichova. Hyundai tím znovu potvrzuje své vedoucí postavení v segmentu elektromobilů s pohonem na vodík.

Hyundai nepřetržitě zkoumá různé způsoby snižování emisí CO2 v dopravě jako celku. Společnost se staví k této problematice čelem a ekologická těžká nákladní vozidla a autobusy již nabízí pro běžný provoz. Hyundai plánuje aktivní propagaci technologie palivových článků na vodík jako efektivního řešení pro mobilitu.

Zdroj: Hyundai

Další články z rubriky Auto moto

Škoda Superb nyní dostupná s dalšími pohonnými jednotkami včetně nového plug-in hybridu

Mladá Boleslav - Čtvrtá generace modelu Superb vstupuje na český trh v dalších variantách. Nabídku motorizací obohacuje výkonný zážehový motor 2,0 TSI, karosářskou verzi kombi lze nově objednávat i s plug-in hybridním ústrojím. Zákazníci nyní mají ...

Pokrok pro lidstvo: Robotaxi Hyundai IONIQ 5 uspělo v simulované zkoušce pro získání řidičského oprávnění

Značka Hyundai spustila kampaň s videem, v němž plně elektrické robotaxi IONIQ 5 s funkcí autonomní jízdy úspěšně absolvovalo test podobný jízdním zko ...

Kopřivnická Tatra získala dotaci na vývoj nákladního bateriového elektromobilu

Automobilka Tatra Trucks se v posledních letech vedle produkce standardních nákladních vozidel intenzivně věnuje i vývoji automobilů s alternativními ...

Volkswagen rozšiřuje své jarní akční nabídky o mimořádně atraktivní edici Limited

Volkswagen zařazuje do své jarní akční nabídky speciální edici Limited, která je za mimořádně výhodných podmínek dostupná pro všechny modely Volkswage ...

FIAT uvádí novou 500 Collezione 1957, která je sběratelskou edicí

V roce 1957 představil FIAT světu svůj malý velký vůz: Fiat 500, který se stal symbolem masové motorizace a skutečným světovým ambasadorem produktů "M ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »