InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

Ničivé tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku má za následek oběti na životech a miliardové škody

25.06.2021
Ve čtvrtek 24. 6. 2021, kolem 19:30 hodin, se několika obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku prohnalo ničivé tornádo. Během chvíle napáchalo obrovské škody na majetku a bohužel také na lidských životech a na zdraví. Vítr poškozoval budovy, komunikace a další infrastrukturu obcí, způsoboval zranění obyvatelům.
Tornádo v Jihomoravském kraji | Foto: HZS ČR
Hasičský záchranný sbor České republiky okamžitě, po přijetí prvních oznámení na linky tísňového volání o škodách způsobených silným větrem, vyslal na místa události své síly a prostředky. Počty nahlášených mimořádných událostí rychle stoupaly a brzy došlo doslova k extrémnímu zatížení tísňových linek. Mezi nejpostiženější obce patřily Lužice, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Hrušky. K velkým škodám došlo také v Tvrdonicích, Břeclavi a v Hodoníně.

Z důvodu obrovského nárůstu počtu mimořádných událostí i rozsahu způsobených škod byl svolán štáb MV - generálního ředitelství HZS ČR, který přijal okamžitá opatření a zahájil činnosti v souladu s platnou krizovou legislativou, jejichž hlavním cílem bylo zajistit co možná nejrychlejší a nejefektivnější pomoc postiženým oblastem.

Kolem 22. hodiny vyrazily na místo dva střední odřady USAR týmů z HZS hl. m. Prahy, a HZS Moravskoslezského kraje, které mají specializaci na vyhledávání zavalených osob ze sutin. Následovaly tři odřady Záchranného útvaru HZS ČR k provádění zemních prací, zprůjezdnění komunikací, odstraňování popadaných stromů apod. Těchto pět odřadů dorazilo na místo události po půlnoci 25. 6. a ihned se zapojily do záchranných prací. Na žádost hejtmana Jihomoravského kraje jsme v souladu s ústředním poplachovým plánem IZS povolali dva ženijní odřady Armády ČR, které dorazily na místo v ranních hodinách a jejichž úkolem bylo rovněž provádění zemních prací. Během dne na místo dorazily také dva odřady z HZS Jihočeského kraje a HZS Kraje Vysočina.

Dnes, 25. 6., byla svolána na 11:00 hodin operativní porada HZS ČR formou videokonference, na které ředitel HZS Jihomoravského kraje, plk. Jiří Pelikán, seznámil ostatní účastníky s aktuální situací i potřebami sil a prostředků. Na základě těchto informací bylo ještě během dnešního odpoledne vysláno do postižených oblastí dalších 11 týmů á 30 lidí, složených z příslušníků HZS krajů a dobrovolných hasičů, kteří opravdu ve velkém nabízejí svoji pomoc. Bude se jednat o týmy z krajů, které dosud své jednotky na místo události nevyslaly, případně početní posílení již vyslaných. Potřebnými odbornostmi a dovednostmi jsou hasiči s výcvikem na práce ve výškách, práce v noci, práce s motorovou pilou a stavebními konstrukcemi, ale také například psychologové či posttraumatičtí terapeuti.

Aktuálně na místě zasahuje na 130 jednotek hasičů Jihomoravského kraje, 2 USAR týmy, 3 odřady Záchranného útvaru HZS ČR a 2 odřady z HZS Jihočeského kraje a HZS Kraje Vysočina. Celkem se jedná o 1200 hasičů, včetně hasičů dobrovolných. Ještě dnes se k nim přidá již zmiňovaných 11 odřadů z dalších HZS krajů, tedy celkový počet naroste na přibližně 1500 zasahujících hasičů.

Svými silami přispívá také Armáda ČR, která dosud nasadila dva odřady v počtu přibližně 25 vojáků a dalších 150 vojákům se k nim brzy připojí. Pomáhají také další složky IZS z celé republiky.

Obrovský dík patří řadě okolních států, které okamžitě nabízely svoji pomoc, ať již to bylo Slovensko, Rakousko, Maďarsko, nebo Polsko. Nabídky pomoci se doslova hrnou také od firem a jednotlivců z celé ČR.



Zdroj: HZS ČR
Související:

Další články z rubriky Krimi

Jihočeská kobra rozprášila gang podvodníků, policisté při razii zajistili balíky peněz, perly, hodinky i luxusní auta

Velmi mimořádný případ daňových podvodů či úniků mají na stole jihočeští kriminalisté společně s celníky a pracovníky finančního úřadu. Při společné realizaci v minulých dnech, do které byly zapojeny stovky celníků a policistů, zadrželi devět osob. ...

Podvodníci vybírají cizí peníze z bankomatů bez toho, aniž by měli u sebe platební kartu oběti

Kriminalisté z Prahy přišli na novou metodu, kterou podvodníci využívají k vybírání cizích peněz z bankomatů bez toho, aniž by měli u sebe platební ka ...

Na Táborsku řidička osobního vozidla narazila do vzrostlého stromu, na místě zemřela

Včera krátce po půl páté hodině ráno došlo v okrese Tábor, městysu Malšice, k tragické dopravní nehodě, při níž zemřela žena středního věku. ...

Více než tisícovka seniorů přišla o celoživotní úspory, policie stíhá 13 lidí

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání ...

Úspěch protidrogové operace na Jihlavsku: Distributoři pervitinu skončili ve vazbě

Jihlavští kriminalisté dopadli dva muže, kteří distribuovali dalším lidem pervitin. Muži jsou příbuzní, minulý týden tak policisté při zákroku ukončil ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »