InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Originální kuchyně díky obkladům

16.06.2021
Novou kuchyni si nepořizujete každé dva roky dle aktuálních módních trendů, ba právě naopak. Kuchyňská linka a další vybavení vydrží i pár desítek let, pokud zvolíte kvalitní materiály. Stejně tak tomu je i u výběru obkladů za kuchyňskou linku, které by měly být především nadčasové, originální a snadno udržovatelné. Jaké obklady zvolit, se dozvíte v dnešním článku.
Ilustrační snímek | Foto: West Brick

Přírodní materiál, který neomrzí


Řeč je o cihlách, které se často přiznávají v interiérech rustikálního, industriálního nebo moderního stylu. Ani v kuchyních se tohoto materiálu nemusíte obávat a dokonce ani není nutné, abyste měli cihlové stěny, které odkryjete.

V současné době jsou na trhu velmi oblíbené obkladové pásky, se kterými dosáhnete stejného efektu. Jedná se o čistě přírodní materiál, vyrobený řezáním lícových cihel. Nespornou výhodou je, že pásky se jen jednoduše nalepí na stěnu a nepotřebují žádné základy. Obkladové pásky mají vynikající technické vlastnosti a jsou dostupné v široké škále barev.

Lícové cihly a obkladové pásky můžete použít napříč celým domovem. Obložit můžete nejen cihlový krb, ale například také část stěny za postelí v ložnici.

Velkoformátové obklady


Velkoformátové obklady se výborně hodí k moderním kuchyňským linkám a dodávají jim opravdu luxusní vzhled. Dlaždice se vyrábějí v imitaci různých materiálů - od mramoru, přes kámen až po dekor betonu. Na velkých dlaždicích perfektně vyniká struktura materiálu, výsledný efekt je pak opravdu ohromující. Obrovskou výhodou velkoformátových obkladů je také jejich snadná údržba díky nízkému počtu spár.

Sklo


Originálním řešením mohou být skleněné obklady za kuchyňskou linku, které dodají prostoru eleganci a moderní vzhled. Vyrábějí se z vysoce odolného skla, takže nehrozí jejich rozbití a snáší teploty až do 200 °C. Díky hladkému povrchu a minimu spár se skleněné obklady perfektně udržují. K dostání je také tzv. grafosklo - zalaminovaný digitální tisk nebo textilie do skla.

Retro


Velmi vyhledávané jsou dnes také dlaždičky v retro designech. Téměř každá firma, dodávající obklady, má produktovou retro řadu, ve které najdete zajímavé mozaiky, květinové motivy nebo patchwork. Nádherným příkladem jsou obklady Rako s řadou Majolika.

Celoplošné desky


Pokud toužíte po kompaktním vzhledu celé kuchyňské linky, lze použít stejný typ desky, který budete mít na pracovní ploše, také jako obklad za linku. Vybírat můžete z klasických dřevovláknitých desek potažených laminem nebo desek z tvrzeného PVC. Dostupné je nepřeberné množství dekorů včetně imitací kamene nebo moderního betonu. Desky se oproti klasickým dlaždicím mnohem lépe řežou na požadovaný rozměr.

Autor: ML
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Jak přijít k zahradní chatce snadno, rychle a za pěkné peníze?

Koupili jste si nedávno novou zahrádku v zahrádkářské kolonii? Pak musíte pravděpodobně nahradit původní chatku, která po desítkách let života čeká na své spadnutí. V dnešní době už nemusíte shánět řemeslníky, materiál ani trávit desítky hodin času ...

Žádný domov se neobejde bez pořádného plotu. Jaký zvolit?

Dokončujete právě výstavbu zbrusu nového domova? Pak nesmíte zapomenout ani na jeho ochranu před zvířaty, zloději i zvědavými pohledy kolemjdoucích os ...

Renovujete exteriér? Venkovní dlažba z betonu vás nezklame

Jestliže se pouštíte do renovace exteriéru vašeho domova nebo zahrady, výběr správných materiálů bude mít zásadní vliv na výsledný vzhled, funkčnost, ...

Uhlíkový beton: Revoluční materiál budoucnosti

Uhlíkový beton, nový kompozitní materiál, představuje revoluční průlom v oblasti stavebnictví. Tento materiál, který kombinuje beton a uhlíková vlákna ...

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vzt ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »