InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Díky kompenzační vyhlášce na příští rok dosáhne na odměny více zdravotníků

16.06.2021
Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh kompenzační vyhlášky na rok 2021. Jejím cílem je kompenzovat propady plánované péče u poskytovatelů akutní péče za měsíce leden až duben 2021. Novela cílí také na odměny zdravotníků, stabilizaci cash-flow lázní a následné péče nebo na kompenzaci nákladů souvisejících s onemocněním covid-19.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Kompenzační vyhláška zahrnuje náhradu poklesu odkladné péče nemocnic, kde umožňuje kompenzace zacílit výhradně na oblast, kde k propadu došlo. Kompenzace vychází z propadu v období platnosti mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, které omezovalo elektivní péči.

Materiál zahrnuje také dorovnání kompenzací na plošné odměny z roku 2020, které reaguje na stavy úvazků zdravotníků ke konci minulého roku. "Řada zdravotnického personálu, obzvláště pak zdravotních sester, nebyla uvedena ve smlouvách mezi poskytovateli a zdravotními pojišťovnami a jejich odměny tak nebyly dostatečné. Díky novele kompenzační vyhlášky budeme moci všechny zdravotníky do smluv se zdravotními pojišťovnami dohlásit. Odměněni tak budou všichni, kteří se na zvládání epidemie covid-19 svou obětavou prací podíleli. Bez jejich nasazení bychom to nezvládli," popisuje přínosy vyhlášky ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Součástí návrhu kompenzační vyhlášky je také nahrazení nákladů způsobených řešením epidemie covid-19. Novela stanovuje kompenzace za standardní ošetřovací den u pacienta s onemocněním covid-19, a to ve výši 1 000 Kč v období 1. ledna až 31. května. Stejná částka je nahrazována za pacienta na následné lůžkové péči.

Za oddělení následné intenzivní péče pro pacienty s covid-19, které bylo během pandemie transformováno na jednotku intenzivní péče, je stanovena celoroční kompenzace ve výši 13 863 Kč za ošetřovací den. Částka zahrnuje úhradu za osobní ochranné pomůcky, vyšší stavy personálu a také částku na odměny.

Kompenzace nákladů spojených s covid-19 zahrnuje také náhrady za domácí péči a domácí hospicovou péči, nebo náklady vynaložené na léky pro léčbu covid-19 (plazma, bamlanivibab).

Změny v kompenzační vyhlášce se týkají také úhrady testování na covid-19, stanovení záloh na následnou a lázeňskou péči, nebo zmírnění regulačních mechanismů.

Ministerstvo zdravotnictví kompenzační vyhlášku odeslalo Legislativní radě vlády. Vydání ve sbírce zákonů je očekáváno do konce června 2021.

Zdroj: MZ ČR

Další články z rubriky Domácí

New Food Forum: Češi nakupují rostlinné alternativy častěji. Snižují svou spotřebu masa ve prospěch zdraví

Češi a Češky nakupují rok od roku více rostlinných alternativ kvůli zdraví a životnímu prostředí. Na konferenci New Food Forum zazněly plány retailových řetězců navýšit nabídku rostlinných alternativ za dostupnou cenu. Rozhodujícím faktorem bude i ...

Neziskovky píší vládě - chybí peníze na sociální služby, což se společnosti vymstí

Iniciativa za rovnost, spravedlnost a lidská práva (IRSL) napsala premiérovi a ministrům vlády ČR otevřený dopis. V něm shrnují argumenty o nutnosti p ...

Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejnokroje pro přepážkové pracovníky. Na zkoušku budou ...

Ve výskytu černého kašle v ČR hrají ukrajinští uprchlíci naprosto marginální roli, uvedl ministr zdravotnictví Válek

Přijetí ukrajinských uprchlíků neovlivnilo epidemiologickou situaci ohledně černého kašle v České republice. Od začátku války na Ukrajině do 9. dubna ...

Ministerstvo obrany klade důraz na transparentnost české muniční iniciativy

Ve veřejném prostoru se v poslední době objevily otázky, jak je zajištěna transparentnost české muniční iniciativy. Ministerstvo obrany na ně přináší ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »