InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu začne v Praze 24. června

15.06.2021
V létě se rozvlní již devátý ročník festivalu současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu KoresponDance. Festival tradičně začne v Praze, ve čtvrtek 24. června v Invalidovně. Hlavní festivalové dny potom vyvrcholí ve dnech od 16. do 18. července na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Letos bude KoresponDance opět kosmopolitní událostí a diváci uvidí plejádu dechberoucích vystoupeních. Na koho se tedy těšit?
Foto korespondance.cz
Etta Ermini v Praze představí světovou premiéru

Tři lidé, zadrženi na hranicích, předpojatí, hovořící různými jazyky a neschopni komunikovat, překlenují vzájemné předsudky pomocí nadsázky a humoru. Tak lze představit open-air show Etta Ermini Dance Theatre: OQDA. Oqda (v arabštině "uzel") je inspirována náhodnými setkáními a improvizovaným rozhovory. Ve čtvrtek 24. června tak budete mít jedinečnou možnost vidět světovou premiéru této inscenace. První reprízy pak budou součástí víkendového programu na zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Eva Urbanová: The Essence

V sólu Evy Urbanové se setkává ostrá a přímočará esence tanečnice s esencí prostoru karlínské Invalidovny a hřejivou modro-fialovou hudbou skladatele Ondry Mikoly a.k.a. Aid Kida. Dechberoucí číslo získalo na festivalu Solo-Tanz-Theater Stuttgat 2021 druhé místo za choreografii a také cenu publika. "Protože Solo-Tanz-Theatre se kvůli pandemii muselo uskutečnit online, uvidíte na KoresponDance živou premiéru představení The Essence," láká Eva diváky.

Gracie & Cristian: FLING

Novocirkusová hříčka pro hula hoop tanečnici, akrobata a partu obručí. Nebudete se stačit divit, do jakých pozic je tito dva rozpustilí umělci dostávají. Irsko-španělská dvojice Gracie May Marshall a Cristian Fierro společně tvoří od roku 2018. Vystupují na festivalech a galashow po celé Evropě a kombinují přitom různé pohybové disciplíny.

James Batchelor: HYPERSPACE

Australský choreograf a jeden z nejúspěšnějších tanečních umělců současnosti James Batchelor představí velmi fyzické sólo, které se zrodilo z vědecké expedice na Antarktidu. Choreografie HYPERSPACE, kterou prestižní Aerowaves v roce 2019 zařadilo mezi dvacet nejlepších tanečních představení v Evropě, zdůrazňuje křehkost a smrtelnost těla a v detailu, v jakém s ním pracuje, je naprosto fascinující. HYPERSPACE je ukázkou minimalistické, přesto kolosální preciznosti a důkazem, že i malý pohyb může být fyzickým mistrovstvím.

A to není všechno!

KoresponDance letos hvězdami skutečně nešetří. Uvidíte třeba i Benjamina Richtera v představení TAKTiL anebo Kodaňskou divadelní skupinu Asterions Hus a jejich unikátní zpracování Alenky v říši divů.
Součástí KoresponDance je také tradiční taneční battle. V Praze se mohou diváci těšit na battle s tanečníkem a ambasadorem festivalu Kristiánem Mensou. Ve Žďáru se pak uskuteční několik tanečních workshopů, které povede např. James Batchelor anebo maročtí bratři Mohammed a Wahib Hammichovi, které uvidíte i v představení OQDA.

Bohatý bude i doprovodný program

Pořadatelé KoresponDance mysleli i na naše nejmenší, a proto připravili několik tvůrčích workshopů. Mezi jednotlivými představeními budou hrát kapely Drama Jazz Band, The Manuscha či Free Balkan Quintet. V Letním tanečním kině se budou promítat filmy.

Přijďte si užít festivalovou atmosféru i bezpečné komorní prostředí na KoresponDance 2021.



Autor: Martina Hrašová

Další články z rubriky Kultura

Kuře a Peče celá země spojují síly. Pomáhat dětem budou na Velikonoční pondělí

Velikonoční sbírka Pomozte dětem má v České televizi tradiční místo. Benefice se ve svém šestadvacátém ročníku spojila s pořadem Peče celá země. Známé osobnosti budou pro dobrou věc péct na Velikonoční pondělí 1. dubna od 20:05 na ...

Na výstavě České národní banky budou moci lidé poznat Svět bankovek Oldřicha Kulhánka

První umělecké návrhy československých platidel ze 70. let 20. století, satirické Funny Money i životní příběhy současných bankovek. To vše bude možné ...

Velikonoční program ČT art ozdobí světoznámé oratorium Mesiáš i opera Řecké pašije

Kulturní program České televize divákům o Velikonocích nabídne scénické zpracování slavného oratoria Georga Friedricha Händela Mesiáš. Inscenace v pod ...

Vajíčko malované, z lásky darované: Velikonoce ve sbírkách muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsou v rámci velikonoční výstavky VAJÍČKO MALOVANĚ, Z LÁSKY DAROVANÉ k vidění desítky kraslic zdobených různými t ...

Finále hudebních cen Žebřík proběhne 5. dubna v areálu DEPO2015 v Plzni

Hudební ceny Žebřík vstupují už do dvaatřicátého ročníku své nepřetržité existence. Vyhlášení výsledků ankety okoření exkluzivní koncerty Chinaski, Mi ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »