InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Až 55 % rodičů samoživitelů z důvodu pandemie s dětmi neplánuje v létě žádnou dovolenou. Chybí jim finance

15.06.2021
Letní prázdniny se blíží a pro mnohé rodiče samoživitele je toto období v roce velmi finančně náročné. Vzhledem k pandemii koronaviru se však jejich situace výrazně zhoršila a více jak 50 % z nich se příjem snížil o 3 000 - 5 000 Kč. A tak se rodiče samoživitelé musejí s dětmi uchýlit k tomu, že zůstávají doma.
Ilustrační snímek | Foto pixabay.com
"Vždy jsem se snažila dětem dopřát hezké letní prázdniny. Většinou se mi podařilo našetřit dostatek peněž, abychom jeli například do Chorvatska nebo alespoň někam po Čechách. Kvůli koronaviru jsem však přišla o dvě brigády, které byly pro náš rodinný rozpočet nesmírně důležité, vzhledem k tomu, že bývalý partner na děti odmítá platit výživné. Letos proto nejedeme nikam. Děti budou léto trávit doma a já se pokusím znovu se postavit na nohy a našetřit dostatek peněz na další náročné období - nový školní rok," říká maminka samoživitelka Lenka.

Nedostatek financí, který je způsobený neplacením výživného, a nyní také často ztrátou brigád, o které rodiče samoživitelé v době koronavirové přišli, je nejčastějším důvodem, proč s dětmi v létě zůstávají doma. Na tom se podle průzkumu programu VašeVýživné.cz shodla více jak polovina dotázaných rodičů. Téměř 45 % z nich by proto ocenilo efektivnější vymáhání výživného ze strany státu, aby se jejich finanční situace zlepšila. A 25 % rodičů samoživitelů by si přálo alespoň příspěvek na letní tábory.

Dětem se program nemění ani ve školním roce, ani o prázdninách

Vzhledem k online výuce ve školním roce se celkem 67 % rodičů shoduje na to, že se pro děti prakticky v létě nebude nic měnit. Změnu v režimu pociťuje téměř 23 % z nich.

"Byla jsem neustále s dcerou doma a snažila se, aby nezanedbala školní povinnosti. To však mělo dopad na můj příjem, který se velmi snížil. V létě budu mít snad čas opět vzít směny navíc a znovu něco našetřit. Bohužel se však dcera bude muset zabavit sama doma, anebo s kamarády z okolí," přiznává maminka Klára.

Téměř 21 % rodičů samoživitelů se snaží dětem vynahradit čas v práci a nedostatek financí na prázdniny, a tak se snaží najít alternativní program - jednodenní výlety po okolí, návštěvy prarodičů nebo alespoň odpolední program po pracovní době.

Nařízení vlády mají vliv na plánování prázdnin

Na otázku, z jakého důvodu nejčastěji neúplné rodiny nejezdí na dovolenou, je shodlo 80 % z nich, že jsou problémem finance. Celkem 12 % rodičů samoživitelů jako důvod, proč nic v létě neplánují, je koronavirus, nařízení vlády a náklady za vyhotovení PCR testů.

Šetření na kvalitních potravinách

Kromě toho, že se samoživitelé snaží šetřit na dovolených, uchylují se ke kupovaní levných potravin, ale hlavně šetření na kvalitních a zdravých produktech jako je např. ovoce a zelenina. Na tom se shodlo 40 % dotázaných.

"Průzkum nám také ukázal, že si v této nepříznivé situaci musela více jak 18 % rodičů samoživitelů půjčit peníze od některé z bankovní či nebankovní společnosti," doplňuje Vogtová a dodává: "Je třeba, aby stát v případě pomoci samoživitelům reagoval pružněji, rychleji. Z našich průzkumů vychází, že samoživitelé by uvítali pomoc v podobě potravinových balíčků, příspěvku na bydlení, na léky apod. Pomoc by ale měla přijít hned. Ne jako to bylo na jaře s opožděným vyplácením ošetřovného."

Bezplatná pomoc a pomoc státu

Vzhledem k tomu, že většina samoživitelů má minimální, anebo nulové úspory, je potřeba situaci řešit včas. Pokud není samoživitelům hrazeno od druhého rodiče výživné, na které má dítě nárok, lze využít bezplatné pomoci programu VašeVýživné.cz. "Kromě našich služeb rodičům samoživitelům doporučujeme, aby využili existující pomoci státu - dávky státní sociální pomoci, anebo dalších neziskových organizací. Ty nabízejí pomoc všeho druhu - od té materiální až po psychickou. Získat mohou rodiče hygienické či potravinové balíčky, oblečení, bezplatné konzultace s psychologem nebo bydlení v azylovém domě," radí na závěr Dagmar Vogtová.

Autor: Marie Cicvárek Fléglová

Další články z rubriky Domácí

Stát upravuje pravidla pro dárcovství krve tak, aby nebyli diskriminováni homosexuálové

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od poloviny roku dojde ke zjednodušení procesu darování krve pro dárce, kteří jsou přitahováni osobami stejného pohlaví. Dosud mohli gayové darovat krev pouze po půlroční sexuální abstinenci. Česká republika ...

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »