InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Jak dostat velkoformátový přírodní kámen do interiéru bez dřiny a velkého nepořádku?

09.06.2021
Při výběru obkladů je obvykle potřeba myslet nejen na design, ale také na časovou náročnost realizace i následného úklidu po ní. Pokud do svého interiéru chcete zakomponovat přírodní kámen, nenechte se zneklidnit představou několikadenního hluku, prachu, nepořádku a namáhavé práce, či bytu plného řemeslníků. Jde to i jinak.
Foto: Rockfoil

Přírodní kámen v interiéru? Vyřešte to elegantně a s lehkostí!


Velkoformátový přírodní kámen Rockfoil, který se označuje také jako kamenná fólie nebo kamenná dýha, je skvělým řešením pro ty, kteří si chtějí nalepit obklad svépomocí bez zbytečné dřiny a velkého nepořádku.

Tloušťka kamenných fólií se obvykle pohybuje mezi 1-5 mm v závislosti na reliéfu kamene. Základní formáty o rozměrech 122 cm x 61 cm, 122 cm x 244 cm a 122 cm x 305 cm lze formátovat na libovolné velikosti, a navíc do nich lze vyřezávat otvory na prostupy a vypínače i pomocí běžného kutilského nářadí.

Díky snadné manipulaci a pestrému sortimentu druhů nachází kamenné fólie široké využití v rezidenčních i komerčních interiérech. Mezi oblíbené aplikace patří obklady televizních stěn, obývacích či jídelních stěn, obklady konvekčních krbových obestaveb, vstupních hal i zasedacích místností.

V případě použití v koupelnách, kuchyních a na fasádách se povrch kamenných fólií ošetřuje ochrannou nano impregnací na kámen, která zabraňuje pronikání kapalin a nečistot do kamene.

Jak může být velkoformátový kámen přírodní, ohebný a celistvý ve velkém formátu zároveň?


Výroba kamenných fólií spočívá v nanesení polyesterové pryskyřice na přírodní kamenný blok. Do pryskyřičné vrstvy se následně vkládá sklovláknitá mikroarmatura, která slouží ke zpevnění. Po ztuhnutí pryskyřice, která nasákla do pórů horniny, se tato vrstva strhne z kamenného bloku, čímž vznikne tenký velkoformátový celistvý plát přírodního kamene s různorodým reliéfem v celé své ploše. Hmotnost kamenných fólií se pohybuje pouze kolem 2 kg/m2.

Kromě obkladových kamenných fólií můžete do svého interiéru zakomponovat také podsvícený kámen Rockfoil Translucent.

Ačkoli jsou kamenné fólie stržené ze stejného kamenného bloku podobné, nikdy nejsou zcela stejné. Každý kus je unikátní s jedinečným zbarvením, kresbou i reliéfem, a proto se vyplatí věnovat čas osobnímu výběru kamenných fólií, a nespoléhat na výběr podle vzorků, které mohou vést k velmi zkresleným představám o vzhledu jednotlivých druhů kamene ve velkoformátech.

Většinu velkoformátových kamenných fólií, s výjimkou podsvicovací varianty, lze díky pryskyřičné vrstvě stočit do válce, který snadno přepravíte i v osobním autě. Tento materiál můžete lepit na nejrůznější povrchy pomocí běžně dostupných konstrukčních lepidel. O výběru lepidla vhodného pro konkrétní realizaci je vhodné se poradit při nákupu kamenných fólií.

Autor: Rockfoil
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Jak přijít k zahradní chatce snadno, rychle a za pěkné peníze?

Koupili jste si nedávno novou zahrádku v zahrádkářské kolonii? Pak musíte pravděpodobně nahradit původní chatku, která po desítkách let života čeká na své spadnutí. V dnešní době už nemusíte shánět řemeslníky, materiál ani trávit desítky hodin času ...

Žádný domov se neobejde bez pořádného plotu. Jaký zvolit?

Dokončujete právě výstavbu zbrusu nového domova? Pak nesmíte zapomenout ani na jeho ochranu před zvířaty, zloději i zvědavými pohledy kolemjdoucích os ...

Renovujete exteriér? Venkovní dlažba z betonu vás nezklame

Jestliže se pouštíte do renovace exteriéru vašeho domova nebo zahrady, výběr správných materiálů bude mít zásadní vliv na výsledný vzhled, funkčnost, ...

Uhlíkový beton: Revoluční materiál budoucnosti

Uhlíkový beton, nový kompozitní materiál, představuje revoluční průlom v oblasti stavebnictví. Tento materiál, který kombinuje beton a uhlíková vlákna ...

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vzt ...

Doporučujeme



Středa 17.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »