InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Nezaměstnanost v květnu klesla na 3,9 %

07.06.2021
Úřad práce ČR evidoval k 31. 5. 2021 celkem 285 822 uchazečů o zaměstnání (UoZ). To je o 12 054 méně než v předchozím měsíci a o 19 678 více než loni. Podíl nezaměstnaných osob činil 3, 9 %. To je o dvě desetiny procentního bodu méně než v předchozím měsíci a o 0,3 p. b. více než v květnu předchozího roku. Míra nezaměstnanosti v ČR podle EUROSTATU zůstává druhá nejnižší v celé EU, a to 3,3 % (průměr EU 7,3 %).
Ilustrační snímek | Foto: Úřad vlády ČR
V květnu došlo k poklesu podílu nezaměstnaných osob. Do evidence ÚP ČR se přihlásilo o 9 826 lidí méně než loni a o 5 329 méně než před dvěma lety, tedy před pandemií. Zaměstnavatelé mají i nadále velký zájem o zaměstnance, především v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví, ve výrobě nebo potravinářství.

"Vláda postupně uvolňuje ochranná opatření, a tak se mohou znovu nadechnout odvětví jako je gastronomie, hotelnictví, služby, doprava a další. Pracovní příležitosti přineslo také jaro a sezónní práce, které jsou nyní již v plném proudu. Na nízké úrovni nezaměstnanosti se ukazuje, že podpůrná opatření jako je program Antivirus zafungovala excelentně. Ekonomika se otevírá a podniky se teď udrží na nohou bez této injekce," komentuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

"V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat. Například v gastronomii a hotelnictví zaznamenáváme v souvislosti s rozvolňováním postupný nárůst počtu volných pracovních míst," dodává k tomu generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

ÚP ČR jich podle něj momentálně eviduje 18 764. Pro srovnání - k 30. 4. 2021 jich zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR nabízeli 17 252, ke konci května 2020 to bylo 19 230 volných pracovních míst. Největší zájem mají momentálně o kuchaře a pomocné kuchaře, dále o číšníky, servírky a pomocníky v kuchyni.

Nezaměstnanost v regionech

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v květnu v Ústeckém (5,8 %), Karlovarském (5,7 %) a Moravskoslezském kraji (5,6 %). Tyto tři kraje měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v květnu loňského roku, což odpovídá dlouhodobé ekonomické situaci těchto regionů. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji (2,6 %). Situace se nejvíce změnila v Praze, kde podíl nezaměstnaných osob oproti květnu 2020 vzrostl o 0,9 p. b. na 3,6 % a v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde vzrostl o 0,8 p. b. na 5,7 % resp. na 5,8 %.

Regionální rozdíly se oproti květnu 2020 prohloubily. Nejpostiženější kraje vykazují nezaměstnanost kolem 5,7 % -5,8 %, zatímco v nejméně postižených regionech jsou hodnoty poloviční. V okresech jsou pak rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci předchozího měsíce v okresech Pelhřimov (1,7 %) a Rychnov nad Kněžnou (1,8 %) a v Praze-východ a v Mladé Boleslavi (shodně 2 %). Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (9,2 %), Most (7,6 %)

Struktura uchazečů o zaměstnání

Z celkového počtu evidovaných uchazečů tvořily 51,9 % ženy, což představuje 148 245 nezaměstnaných. Podíl nezaměstnaných žen dosahoval 4,2 % a mužů 3,7 %. U mužů došlo k meziměsíčnímu poklesu o 0,2 p. b., u žen pak o 0,1 p. b. Rozdíl mezi nezaměstnaností mužů a žen se zvýšil nejen během posledního měsíce, ale i posledního roku - v květnu 2020 činil u mužů 3,5 % a u žen 3,7 %. Důvodem poklesu počtu mužů v evidenci ÚP ČR na konci května je mimo jiné fakt, že řada z nich nastupuje na sezónní práce, např. ve stavebnictví či v zemědělství.

Průměrný věk nezaměstnaných byl v květnu 43,1 roku, zatímco loni to bylo 42,2 roku. Věková struktura uchazečů o zaměstnání se za posledních pět let výrazně nemění. I v průběhu uplynulých 12 měsíců došlo pouze k mírným změnám.

V meziročním srovnání mírně vzrostl podíl nezaměstnaných osob ve věkové skupině 30 - 49 let, stejně jako podíl osob v kategorii 50 plus. V případě této skupiny uchazečů o zaměstnání došlo k nárůstu o 2,1 p. b. (o více než 12 642 osob). V evidenci ÚP ČR jich bylo k 31. 5. 2021 celkem 102 286 a tvořili 35,8 % z celkového počtu nezaměstnaných.

Bez práce byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Změny ve struktuře nezaměstnaných podle vzdělání ukazují, že k nejvyššímu meziročnímu nárůstu došlo v případě evidovaných uchazečů se základním vzděláním (o 9 420) a vyučených (o 5 965).

Podpora v nezaměstnanosti

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v květnu celkem 81 147 uchazečů
o zaměstnání, což představuje 28,4 % všech uchazečů o zaměstnání. Počet uchazečů s nárokem na podporu v nezaměstnanosti meziročně klesl o 15 767 osob. Uchazeči v průměru pobírali 8 604 Kč měsíčně.

Volná pracovní místa

Ke konci předchozího měsíce nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR celkem 346 604 volných pracovních míst, tj. o 3 197 více než v dubnu a o 15 554 míst více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo tak připadá v ČR v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání, z toho nejvíce v okresech Karviná (9,8), Sokolov (5,2) a Most (5,1).

Zdroj: MPSV

Další články z rubriky Ekonomika

SP ČR: Apelujeme na urychlenou implementaci změn v systému EU ETS

Vláda už poněkolikáté neschválila zákon o podmínkách obchodování s emisními povolenkami. Do konce roku 2023 měly být do českého právního řádu transponovány změny směrnice o vytvoření systému pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových ...

Ve třech výzvách MPO je pro podnikatele připravena jedna miliarda korun na podporu výzkumu, vývoje a inovací

Ministerstvo průmyslu a obchodu podpoří malé a střední podniky a start-upy prostřednictvím třech nových výzev: Partnerství znalostního transferu, Spol ...

Evropský parlament schválil reformu trhu s elektřinou

Europoslanci ve čtvrtek přijali reformu, která má stabilizovat, zlevnit a udržitelnější trh s elektřinou v Evropské unii. Právní předpisy, které byly ...

Ministerstvo zemědělství otevřelo příjem žádostí o dotace pro tento rok

Ministerstvo zemědělství otevřelo příjem žádostí o dotace pro tento rok prostřednictvím Jednotné žádosti, která zahrnuje jak žádosti o přímé platby, t ...

Česká ekonomika se vrací k růstu

Česká ekonomika letos podle nové predikce Ministerstva financí vzroste o 1,4 % a v příštím roce její růst zrychlí na 2,6 %. Inflace se po většinu roku ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »