InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Když se domácí násilí odehrává ve vaší blízkosti, ale vy nevíte, co dělat

28.05.2021
Jedna z nejtěžších situací, jež vás může potkat, je, když víte, že někdo z vašich blízkých se nachází v ohrožení z důvodu domácího násilí, a vy netušíte, jak pomoci. Jak adekvátně zasáhnout, abyste pomohli a situaci naopak nezhoršili? A jak vůbec získat jistotu, že jste okolnosti vyhodnotili správně? Oběti domácího násilí, zejména pokud jsou jimi senioři a seniorky, totiž o svém problému často nemluví. Stydí se, nevědí, jak tuto problematiku řešit, a také mohou chtít bránit útočníky: ti jsou totiž nezřídka jejich blízkými osobami. Jaké kroky tedy můžete podniknout v případě, že oběti domácího násilí chcete pomoci a být jí oporou?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Když jsou vaši blízcí v nebezpečí

Na linku důvěry Senior telefon, která funguje při organizaci ŽIVOT 90, zavolal pan Jaromír s tím, že má strach o svou maminku. Ta bydlí s manželem, Jaromírovým tatínkem, který vždy hodně pil a poté byl agresivní a maminku bil. Jaromírova matka nyní však několik let trpí Alzheimerovou nemocí, tudíž je pro svého manžela ještě snazší obětí. Postupem času sice ubylo fyzických útoků, přetrvávající útoky verbální jsou nicméně stejně závažné.

"V tomto případě jsme museli klientovi připomenout, že to, co popisuje, je domácí násilí. Z výpovědi jsme zjistili, že v době, kdy klientova maminka ještě nebyla nemocná, vždy podlehla manželovým slibům a po útocích mu odpustila. Ze strachu a pravděpodobně částečně i z lásky, ačkoliv jí manipuloval, vyhrožoval jí a zastrašoval. Museli jsme tedy klientovi vysvětlit, že takové chování není za žádnou cenu přípustné," vysvětluje František Horák, vedoucí linky důvěry Senior telefon organizace ŽIVOT 90.

Zasáhnout může i městská část

Příběh pana Jaromíra je složitý i v tom, že on sám má ze svého otce strach a neví, jak zmíněné události dokázat. Nebydlí navíc ve stejném městě jako rodiče a má děti a práci, čas potřebný pro řešení situace si tudíž hledá obtížněji. Přiznává, že se odhodlal k tomu, aby odeslal přihlášku do domova se zvláštním režimem, bude nicméně ještě trvat, než se v něm uvolní místo.

"V takovém případě, kdy je třeba akutního a okamžitého jednání, jsme klientovi doporučili několik možností, kterých může využít, než se mu dostane odpovědi z domova se zvláštním režimem. Jednou z nich je i oslovení příslušné městské části, která by měla být schopna pomoci zařídit vhodné, a především bezpečné bydlení," popisuje jednu z méně známých možností Horák.

Trvalejší péče nebo pomoc přes den

Další možností je samozřejmě umístění do odlehčovacího centra. "To, které provozujeme v organizaci ŽIVOT 90, má dvě formy: pobytovou a ambulantní. V rámci první zmíněné poskytujeme nepřetržitou péči seniorům a seniorkám, kteří ji potřebují. Například osobám se sníženou pohyblivostí nebo těm, o které se zrovna v danou chvíli nemůže postarat rodina. V rámci ambulantní formy poskytujeme péči každý všední den od osmi ráno do čtyř hodin odpoledne a jedná se o denní pobyt, kdy k nám klienti dochází většinou z důvodu rehabilitace nebo udržení duševní a fyzické kondice," vysvětluje manažerka Komunity organizace ŽIVOT 90 Terezie Šmídová.

Pomůže i služba Tísňové péče

Poslední a velmi účinnou variantou, jak pomoci blízké osobě, která je obětí domácího násilí, je zajištění služby Tísňové péče. Ta funguje primárně v případech náhlého zhoršení zdravotního stavu a zajistí rychlý příjezd odborníků, užitečná nicméně může být i v případech domácího násilí. Senior či seniorka má k dispozici tlačítko, které v případě nouze zmáčkne, a pomoc přijede.

Řešit je třeba každý incident

"Velmi důležité je řešit každý jednotlivý případ poranění a vzít seniora či seniorku k lékaři, a to nejen ze zdravotního hlediska, ale i proto, že tímto způsobem budou důkazy o násilí zdokumentovány," radí František Horák z organizace ŽIVOT 90. Jednou z dalších možností je pak v případě incidentu volat na linku 112. V opakovaných případech je pak možné začít operovat s institutem vykázání, který lze aplikovat na obyvatele jedné domácnosti i přesto, že na místě mají trvalý pobyt.

Zajímejme se, zda okolo nás někdo netrpí

"Důrazně však doporučujeme všem, aby se zajímali o své okolí. Nikdy nevíte, co se děje za zavřenými dveřmi, a senioři a seniorky jsou snadnými oběťmi. Útočníky jsou navíc často právě ti, kteří jim jsou nejblíže. Pokud tedy má kdokoliv podezření na domácí násilí, neměl by vyčkávat, ale podniknout kroky, které mohou takovou činnost eliminovat a nejlépe úplně zastavit," apeluje na všechny František Horák.



Autor: Anna Ročková

Další články z rubriky Rady a tipy

Kde nakupovat sazenice a semena zeleniny?

Není nad vlastnoručně vypěstovanou zeleninu. Rajčata, papriky, okurky, kedlubny, zelí... Nejenže jsou cenově dostupnější, ale především mnohem chutnější a i zdravější. Pesticidy na zahrádkách dnes používá jen málokterý ...

Počet vloupání do firem postupem let roste. Jak ochránit svůj majetek?

Policejní statistiky mluví naprosto jasně - rok od roku se zvyšuje počet úspěšných vloupání do rodinných domů i firem. Přesně proto musíte nějakým způ ...

Výhody hraní za české koruny na online kasinech

České koruny představují pro hráče vždy určitou preferenci, a to pro své mnohé výhody, které hráčům online kasin poskytují. Jednoduché vklady a přehle ...

Velikonoční slevy lákají na vajíčka i jarní výprodeje, ale kde je hranice?

Velikonoce tradičně patří mezi svátky, které se u obchodníků těší značné oblibě. Zákazníky se přitom nesnaží nalákat jen na vajíčka a čokoládové zajíč ...

Kde uspořádat firemní akci? My máme jasno!

Firemní teambuilding, konference, školení, setkání pro zákazníky, ale také svatba či jakákoliv jiná výjimečná událost. Všechny tyto akce mají jedno sp ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »