InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Hotely změnily taktiku. Na Čechy se musí jinak než na Číňany

28.05.2021
Zamrzlý hotelový trh dává do pohybu. Zájem je o Šumavu, moravské vinice a hory. Hitem budou letní půjmy chalupy, které zdražily asi 1 500 korun za týden.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Hotely a penziony mohou opět po pěti měsících uvítat turisty. Do vířivky a bazénu zatím nepřijímají hosté, okleštěné zůstávají i stravovací služby, ale hoteliéři i tak věří - jednak v to, že s dalším rozvolněním se zahřejí sauny a vířivky, tak v to, že během rozvolněného léta lidé utratí za ubytování co nejvíc peněz.

Na začátku dubna přišlo do hotelového rezervačního systému Previo v prvním sedmém rezervaci na jeden hotel týdně, ale minulý týden jich bylo již 24. Data o obsazenosti na léto vzrostla k 23. květnu ze 14,7 procenta na 22,7 procenta. Takže hoteliéři mají svou víru opřenou o solidní vypadající čísla.

Nejžádanější jsou pobyty v jižních Čechách (obsazenost 33 procent) a na jižní Moravě (29 procent), kde je největší zájem o hotely a penziony na Slovácku a v Lednicko-valtickém areálu.

Rovnoměrně přibývají rezervace na všech horách, trochu zaostávají jen Orlické hory a Jeseníky. "Přihlašovací loňské obsazenosti již prakticky nelze získat o prázdninách ubytování na víkend. Zdá se tedy, že by letošní léto mohlo být stejně plné jako loni, " říká ředitel Previo Pavel Kotas.

Nejsou Asiaté, museli zlevnit

V hotelovém rezervačním systému rychlejší než loni přibývají i rezervace do Prahy a Karlovarského kraje, tedy místy silně poznamenaných nedostatečných zahraničních turistů. Perné chvíle ubytovatelů, závislých na útratách cizinců a také kongresové turistiky, ale pravděpodobně neskončily.

"Především hotely ve městech budou stále trpět nedostatečnými klienty," uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

"O Prahu zájem není, upřímně řečeno, čekáme na návrat zahraničních turistů," říká Gabriela Zmeková, manažerka společnosti Bohemia Properties, která provozuje tři hotely v Praze a dva v Českém Krumlově. Malebné jihočeské město naopak přitahuje nebývalý zájem Čechů již dva týdny, kdy se objevily první informace o rozvolnění.

Firma provozuje dva největší hotely v Českém Krumlově - hotel Růže se 71 pokojem a hotelem Oldinn s 50 lůžky. Typickou klientelu z předcovidových éry, tedy Asiaty, Američany nebo Kanaďany, suplují čeští turisté s nadprůměrnými příjmy. Hotely pandemie přinutili změnit koncept, protože Češi ve městě pánů z Růže stráví více času, ale utratí méně peněz. Hotely musely zlevnit a našince lákají na pobytové balíčky, sestavují například z gastro zážitků a venkovských aktivit, jako je návštěva památek.

"Dnes je možný pokoj pořídit už za cenu dva tisíce korun, před covidem jsme nedostali pod tři tisíce za noc," uvedla Zmeková s týmem, že hotely zlevněly v průměru asi o dvacet procent.

Rauty v současnosti není možné poskytovat a pro návštěvníky hotelů jsou dále zapovězené bazény, vířivky i sauny. Personál pro tuto chvíli kompenzuje nabídku masáží.

Do hotelu s testem

Ubytovat se v hotelech může ten, kdo má negativní test na covid-19, povolený je také samotný prokázaný přímo na recepci. Hostitel testu může uniknout, pokud prokáže očkování, případně prodělání nemoci, a tedy i dostatečnou hladinu protilátky.

"Od úterý 25. května se mění podmínky pro ubytování hostů v hotelu nebo penzionu tak, že k dosud platným možnostem prokázání bezinfekčnosti se přidává možnost použít i certifikát o absolvovaném testu od zaměstnávání, čestné prohlášení o otestování ve škole nebo absolvování antigenu samotném přímo na místě . Současně povinnost prokazovat bezinfekčnost nebude vztahovat na děti mladší šest let, " uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Zakázán je samoobslužný bufet, to znamená nabídku občerstvení, kde si hosté sami nabírají jídlo na talíř. "Myslíme ale, že snídaňový bufet, kdy například obsluhuje kuchař, jídlo bude zakryté a porce oddělené, může fungovat ," dodal Stárek.

Některé hotely i přes pondělní rozvolnění neotevřely. Liberecký hoteliér Lukáš Pytloun řekl, že rezervace je zatím velmi málo a otevřít se vyplatí až v létě.

Češi vyžadují soukromí

Stejně jako loni řada Čechů upřednostní pobyt na chatách a chalupách. Zájem o ně platí je podstatně vyšší. Podle Marky Meitnerové, jednatelských kanceláří Tourtrend, jenž provozuje portál chatyachalupy.cz, jsou na léto plné ze 70 procent, což není v této době nic neobvyklého.

"Nejatraktivnější objekty co do vybavení a ceny tolik nebudou, ale nikdy jsme nebyli úplně vyprodaní. Kdo chce, pobyt si najde, " uklidňuje.

Horší zpráva je, že půjmy, kde hosté nemuseli řešit potvrzení o zdravotním stavu, meziročně podražily o 10 až 20 procent. "Týdenní pobyt vyjde jednou o 1 500 korun dráž než před rokem. Nic dramatického není, když je pobyt rozpočet na více lidí, " uvedl Meitner. Chaty a chalupy se obvykle pronajímají na týden nebo na dobu trvání a průměrný počet hostů se od pěti do deseti.

Největší zájem je o dobře fungující chalupy, které mají například sloužit jako bazén, venkovní posezení, grilování, vířivka nebo další wellness služby. V hledáčku jsou hlavně rekreační objekty v jižních Čechách a na jižní Moravě.



Zdroj: SOCR ČR

Další články z rubriky Ekonomika

Studie ÚZEI dala za pravdu Agrární komoře. Podpora zemědělců není efektivní a dochází k účelovému dělení podniků, aby dosáhly na vyšší dotace

Zavedení redistributivní platby, která měla podpořit malé zemědělské podniky na úkor velkých, se zvrtlo. Po loňském spuštění této speciální dotace se zvýšil o 24 procent počet žadatelů obhospodařujících výměru 100 až 150 hektarů, což je právě ...

Trendy v převodních cenách: kontroly přeprodávání reklamy a nehmotných aktiv

Finanční správa v roce 2023 provedla 570 kontrolních úkonů v oblasti cen sjednaných mezi spojenými osobami (tzv. transfer pricing). Výsledkem bylo zvý ...

Prezident Hospodářské komory Zajíček: Inflační období máme za sebou a českou ekonomiku letos čeká mírný růst

Po loňském roce, v kterém česká ekonomika procházela recesí, letos nastane obrat. Tuzemské hospodářství se navrátí k růstu, kdy HDP v reálném vyjádřen ...

Agrární komora: Chovy nosnic v klecích jsou na ústupu. Přibude bílých vajec

Opatřit si bílá vejce, která jdou snadno obarvit do pestrých jarních odstínů, na velikonoční nadílku pro koledníky bude do budoucna snazší. Čeští chov ...

ČNB vydává pamětní stříbrnou stokorunu s motivem Nejvyššího státního zastupitelství

Dne 27. března vychází první pamětní mince z nového cyklu České národní banky (ČNB) Instituce České republiky. Jde o stříbrnou stokorunu s motivem Nej ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »