InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Fotopasti vám mohou skvěle posloužit, jak je vybrat správně?

27.05.2021
Potřebujete skrytě pořizovat fotografie nebo přímo videa? Nezáleží na tom, jestli chcete fotopasti umístit na zahradu a ohlídat si tak majetek, nebo byste se raději poohlédli po nějakém vhodném místě v lese a pozorovali tak divoká zvířata.
Ilustrační snímek | Foto: WildMedia, Ralf Geithe / Shutterstock.com
Možnosti fotopastí jsou však mnohem širší. Své uplatnění najdou kupříkladu:
- u myslivosti,
- v kriminologii,
- v zoologii,
- při ochraně majetku
- či jako preventivní prostředek proti vandalům.

Na co se poptat, než si fotopast pořídíte


Ve všech případech se při jejím výběru musíte soustředit na několik důležitých parametrů. Především dbejte na to, aby měl digitální objektiv ve fotopasti dostatečně velký rozsah. A chtějte také spolehlivý snímač pohybu (PIR), který se aktivuje každou (byť sebemenší) tepelnou stopou zvířat v okolí - nezáleží na tom, zda pochází od zvířat či lidí. Je tedy samozřejmé, že by tento pomocník měl mít i termovizi, bez ní totiž nebude výše zmíněný benefit možný.

Sice si za ni budete muset trochu připlatit, ale na oplátku nebudete limitování počasím ani okolními podmínkami či množstvím denního světla. Termovize je totiž nepoužitelná pouze v absolutní tmě, které v běžném terénu prakticky nelze docílit. A neutlumí ji ani rozmary počasí nebo třeba pláštěnka či teplá bunda, které si lidé běžně oblékají.

Viditelná nebo neviditelná?


Ve filmech poznáme fotopasti zejména podle červeného indikátoru v jejich spodní části. Něčeho takového si však zvířata i potenciální zloději snadno všimnou, a proto vždy pečlivě zvažte výběr správného modelu. Nebudete pak muset tento nepříjemný prvek zalepovat. Pozor také na fotopasti s bleskem. Nejčastěji se v našich podmínkách používají pro pořizování barevných fotografií v noci, a to zejména při sledování volně žijících zvířat.

Při ochraně majetku jsou ale díky této vlastnosti mnohem méně efektivní, protože bílý záblesk jejich polohu okamžitě odhalí. Pro jen trochu zkušené vandaly či lupiče pak není problém vaši fotopast při příští návštěvě okamžitě zlikvidovat.

Co je to rozsah dosvitu a jaké typy jsou k mání


Jestliže si pořizujete fotopast kvůli pozorování přírody nebo ochraně majetku, pak dbejte i na dostatečný rozsah dosvitu. Běžně se pohybuje v rozmezí 10-25 m a jde o místo, jež si fotopast sama dokáže v případě potřeby osvětlit (a to zejména v rámci neviditelné termovize).

To ovšem není jediný důležitý parametr, na který byste měli dbát. Zaměřte se také na vzdálenost, ve které je vaše nová fotopast schopná efektivně detekovat pohyb. U nejnovějších typů těchto zařízení je maximální dosah snímače pohybu až 30 metrů, přičemž dosvit se pohybuje okolo 25 metrů. Snadno tak poznáte, zda držíte v ruce skutečně nejmodernější typ fotopasti.

Jak se orientovat v rozlišení kamery


Také si pamatujete na rozostřené a zrnící záběry z bezpečnostních kamer, jež nám hojně prezentují média? Jsou prakticky nepoužitelné, protože obvykle pocházejí z kamer s rozlišením 12 Mpx. Pokud chcete o něco lepší snímky, pak vsaďte na modely s hranicí okolo 30 Mpx. Potřebujete svou novou fotopast i pro kvalitní videozáznamy? Pak zvolte nejméně modely s označením Full HD (1920 x 1080 pixelů). Čím vyšší hodnoty, tím samozřejmě lepší.

Kam a jak chcete posílat záznamy?


To je poslední důležitý parametr. Na našem trhu se nejčastěji objevují fotopasti s 3G nebo 4G moduly, jež vám okamžitě odešlou pořízené záznamy (obvykle fotografie) prostřednictvím MMS nebo e-mailu. Budete tak vždy vědět, když vaše technika objeví něco nekalého a včas zareagujete.

Fotopasti vybavené modulem GPS jsou dražší, ovšem jejich používání je mnohem pohodlnější. Stačí si jen zakoupit SIM kartu, přenést na ni potřebná data a nakonfigurovat modul. Fotopast se už o vše ostatní postará za vás.

Autor: ML
Fotogalerie:

Další články z rubriky Koktejl

Základní složkou vydří potravy jsou ryby a právě proto je tento predátor často trnem v oku rybářů a rybníkářů

Pro ty druhy živočichů, které se do naší krajiny v posledních desetiletích vrátily a které svými životními projevy způsobují některým hospodařícím subjektům škody, připravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR takzvané programy péče. Tyto ...

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takovéh ...

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně m ...

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista: Srdce Velikonoční neděle

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista je klíčovým momentem křesťanské víry a středobodem Velikonoční neděle. Tento den připomíná událost, kdy Ježíš, tři dny po ...

AV ČR: Vědci řeší miliardy let starou záhadu regulace fotosyntézy u bakterií

Bakterie v chladném polárním potoce získávají energii ze světla. Odborníci ale zatím nedokázali odhalit, jak jejich fotosyntéza vlastně funguje. Milia ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »