InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Festival Ostravské dny 2021 - Hudba 21. století

25.05.2021
Ostravské dny ­představí ve dnech 19. až 28. srpna 2021 v plné šíři hudbu dneška a připomenou si 20 let od svého prvního bienále v roce 2001. Festival je postaven na osobní účasti skladatelů a interpretů z ČR a zahraničí; neformální atmosféře mezi interprety, hostujícími skladateli a publikem; účasti cca 200 hudebníků z Evropy a USA, kteří společně pracují dva týdny v Ostravě; na desetidenní přehlídce aktuální hudby s důrazem na světové a české premiéry; účasti orchestrů, ansámblů, sólistů, sboru; nabídce koncertů, maratonů, happeningů, opery a site specific projektů. Festivalu předchází a je s ním úzce spojen Institut pro mladé skladatele.
Foto: newmusicostrava.cz
Ostravské dny se konají v postindustriálních a chrámových prostorách, galeriích, divadlech, na venkovních místech. Počet provedených kompozic se na festivalu blíží stovce a mnohé z nich jsou objednávkami pořádajícího Ostravského centra nové hudby (OCNH). Hlavní pozornost je zaměřena na orchestrální kompozice. Vzniká různorodý program, který během deseti dnů na cca 18 koncertech nikde jinde neuslyšíte.

Ostravské dny jsou oslavou avantgardní minulosti, originální přítomnosti a i toho, co jistě bude zajímat budoucí generace. Ostrava se stává na dva týdny křižovatkou přístupů a estetik, které se nepodřizují vkusu posluchačů a jsou na sobě nezávislé. Ostravské dny jsou místem pro experiment, hledání, inspiraci. Během dvaceti let založilo OCNH tři rezidenční tělesa, která budou účinkovat i letos: mezinárodní orchestry Ostravská banda, symfonický ONO - Ostrava New Orchestra a smíšený sbor Canticum Ostrava. Letos spolupracuje festival poprvé s PKF - Prague Philharmonia, přijedou ansámbly z Estonska, Polska, Švýcarska Slovenska, z českých souborů hostuje Brno Contemporary Orchestra, fama Q, Cappella Mariana a poprvé v Čechách vystoupí česko-slovenský Dystopic Requiem Quartet.

U nastudování svých skladeb budou skladatelé z USA, Kanady, Rakouska, Německa, Belgie, Dánska, Švýcarska, Slovenska, např. Alvin Curran, Raven Chacon, Bernhard Lang, George Lewis, Miya Masaoka, Marc Sabat, Ana Sokolović, Miro Tóth a legendy jako Frederic Rzewski a Christian Wolff. Mimořádné zastoupení mají letos čeští skladatelé: Petr Bakla, Petr Cígler, Milan Guštar, František Chaloupka, Petr Kotík, Luboš Mrkvička, Pavel Z. Novák, Martin Smolka, Jaroslav Šťastný, Lucie Vítková. Uvedeny budou dále skladby Rudolfa Komorouse, Alvina Luciera, Olgy Neuwirth, Philla Niblocka, Salvatore Sciarrina, Arashe Yazdaniho, Wolfganga Rihma, Karlheinze Stockhausena, Chiyoko Szlavnics, Iannise Xenakise a desítky dalších.

Z dirigentů se poprvé na Ostravských dnech představí Jiří Rožeň, po delší době se vracejí Roland Kluttig a Ondřej Vrabec. Stálicemi Ostravských dnů jsou dirigenti Bruno Ferrandis a Petr Kotík, sbor vede a vokální skladby studuje Jurij Galatenko. Sólisté přijedou z Londýna, Lugana, Gentu, Bratislavy, Budapešti, Opavy, Grazu a dalších evropských měst. Virtuózní party zahrají Miroslav Beinhauer, Gareth Davis, Hana Kotková, Tamás Pálfalvi, Daan Vandewalle, Ondřej Vrabec a další.

Raritou letošních Ostravských dní je nejen nadstandardní počet světových premiér, které se uskuteční na čtyřech orchestrálních koncertech, ale i mimořádný večer mikrointervalové hudby psané pro šestinotónové harmonium, dva celkem 21hodinové hudební maratony, návrat FLUXUS, generativní opera, noční sóla, zvukové instalace, spolupráce s dechovými soubory a ZUŠ na otevřeném i krytém náměstí. Kurátorem Minimaratonu elektronické hudby je Ivan Bierhanzl.

Struktura koncertů:

Čt 19. 8. Start (Brickhouse), The Coming (Brickhouse), Pá, So 20. - 21. 8. Dlouhá noc: 18 hodin - 1080 minut (Náměstí, Divadlo, Katedrála), So 21. 8. Minimaraton elektronické hudby (Galerie), Ne 22. 8. Orchestra Opening (Trojhalí), Po 23. 8. Ostravská banda I (Trojhalí), Út 24. 8. Hlasy v katedrále, Proroctví (Katedrála), St 25. 8. Time for Guests (Brickhouse), Čt 26. 8. Ostravská banda II (Trojhalí), Pá 27. 8. Sound Plasma (Divadlo), Black Angels Songs (Nábřeží), So 28. 8. Poslední výzva (Konzervatoř), Intonace pro dvojlodí (Trojhalí), Orchestra Closing (Trojhalí).

Předprodej vstupenek bude zahájen 1. června. Permanentka na všechny festivalové koncerty je do 30. 6. za 850 Kč, od 1. 7. pak za 950 Kč. Sleva pro studenty, seniory, ZTP/P činí 200 Kč z ceny permanentky.

Ostravské dny se konají ve spolupráci s Trojhalím Karolina, Národním divadlem moravskoslezským, Dolní oblastí Vítkovice, Janáčkovou konzervatoří v Ostravě, spolkem Bludný kámen a Galerií výtvarného umění v Ostravě, Diecézí ostravsko-opavskou, Českým rozhlasem a Českou televizí.





Zdroj: Music Ostrava

Další články z rubriky Kultura

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se přidá pět slavných mužů. Pozvání do soutěže přijal herec Filip Blažek, spisovatel Patrik Hartl, herec ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »