InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Moravskoslezští hasiči už rozvezli přes 410 tisíc vakcín proti covidu

25.05.2021
Už přes 410 tisíc dávek vakcín proti covidu rozvezli po kraji bez problémů moravskoslezští profesionální hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) za posledních pět měsíců - přesněji od začátku této jejich činnosti v lednu 2021 do pondělí 24.5.2021.
Foto: HZS Moravskoslezského kraje
Ve speciálních chladničkách, doplněných termografy, které nepřetržitě zaznamenávají teplotu uvnitř chladícího boxu, putovaly lahvičky (violky) do očkovacích center, nejvíce na ostravskou Černou louku, ale také nemocnicím a zdravotnickým zařízením, jakož i vybraným praktickým lékařům a do domovů pro seniory.

Speciální chladničky mají rovněž pevná molitanová plata proti otřesu, která vyžadují během transportu některé typy vakcín proti covidu. Všechny převážené vakcíny fasují hasiči v pohotovostní lékárně Fakultní nemocnice Ostrava brzy ráno, nebo později odpoledne.

Téměř 16 tisíc vakcín pro nemocnice, lékárny a několik praktických lékařů rozváželo pět vozidel HZS MSK naposledy do všech okresů kraje uplynulý pátek 21.5.2021. Například na několik míst na Karvinsku, především do nemocnic a lékáren, je rozvážel nprap. Peter Hrušovský z karvinské stanice HZS MSK. "Jel jsem po našem okrese s vakcínami už počtvrté. Vnímám to jako velkou pomoc pro občany," uvedl.

Do očkovacího centra na Černé louce vozí vždy jedno vozidlo HZS MSK v poslední době pravidelně denně - i o víkendových dnech - průměrně 300 dávek.

Během dubna a května profesionální hasiči také rozvezli po Moravskoslezském kraji 1,2 milionu antigenních testů pro školská zařízení. "Rychle a zadarmo tak pomáháme školákům, aby se mohli řádně testovat a nemuseli doma zůstávat na distanční výuce," poznamenal ředitel HZS MSK genmjr. Vladimír Vlček.

"Rozvážkovou" koronavirovou službu pro celý Moravskoslezský kraj - rozvoz vakcín, testovacích sad (1,2 milionu) a respirátorů FFP2 pro školy (v dubnu 1,3 milionu) a dalších ochranných pomůcek - zvládají profesionální hasiči z HZS MSK vedle své běžné zásahové činnosti už více než rok. Spolupracují s Fakultní nemocnicí Ostrava, se Záchranným útvarem HZS ČR v Hlučíně a s několika jednotkami dobrovolných hasičů z Ostravy a okolí - mj. Radvanice, Muglinov a Vratimov.

Hasiči od loňského jara, kdy vzniklo v objektu bývalé stanice HZS MSK v Ostravě-Hrabůvce Krajské distribuční centrum pro covid, přijali do tohoto "skladu" a pak odtud následně rozváželi miliony roušek a respirátorů, ochranných obleků, štítů, zdravotnických rukavic a čepic. Centrem prošlo i několik desítek přístrojů na podporu dýchaní pro ostravské a další nemocnice.

"Cokoli bylo v nouzovém stavu potřebné, byli jsme připraveni rychle splnit. Naše každodenní služba občanům, například s testováním hůře pohyblivých osob a seniorů na území města Ostravy, ale pokračuje i za dnešních již rozvolněných podmínek na území celého kraje. Obce, města i kraj se o nás mohou dál opřít," zdůraznil Vladimír Vlček.

Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Další články z rubriky Regiony

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Libereckém kraji. Jde o úsek mezi ulicí Litoměřická a silnicí II/262. Z průtahu městem by měl odvést část ...

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do sou ...

I letos si budou moci lidé prohlédnout reprezentační objekty Úřadu vlády

Historické a reprezentační objekty Úřadu vlády si veřejnost může prohlédnout ve vybraných dnech a o státních svátcích i v roce 2024. V průběhu roku bu ...

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje nakoupit nový dopravní systém, který bude schopen pl ...

Česká pošta ruší od 1. května noční a nedělní provoz pobočky v Jindřišské ulici

PRAHA - Od středy 1. května bude zrušen noční a nedělní provoz pobočky České pošty v Jindřišské ulici a dojde k úpravě sobotní otevírací doby. Nová ot ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »