InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Jak vybrat brokera na obchodování s akciemi

18.05.2021
Rozhodli jste se, že akcie budou tou komoditou, do které začnete investovat své finance s vidinou budoucích zisků? Pak jste si jistě prostudovali, jakými způsoby lze investovat a co vše k tomu budete potřebovat. Museli jste dojít k tomu, že jednou z nejdůležitějších věcí je výběr toho správného brokera.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Nesáhněte hned po prvním brokerovi, na kterého narazíte


Svět obchodování a finančních trhů je vysoce konkurenční prostředí. Při brouzdání po internetu jste už určitě narazili na mnoho reklam, lákající právě na výdělky z finančních trhů. Spojit se s prvním brokerem, kterého v reklamě uvidíte, jen proto, že se vám líbí jeho prezentace a slibuje vysoké výnosy, rozhodně není ta cesta, kterou byste se jakožto zodpovědný investor chtěli vydat. Abyste zjistili, jaký je ten nejlepší broker na akcie, dejte důraz na následující kritéria.

Bezpečnost a regulace


Akciový broker, tedy společnost, která vám umožňuje s akciemi obchodovat, musí být v první řadě důvěryhodná. Nechcete svěřit své finanční prostředky do rukou někoho, jehož cílem je vás podvést. Po celém světě naštěstí existují regulační úřady, které jednotlivé brokery registrují a dávají vám tak jistotu, že se nejedná o žádné podvodníky. V České republice se jedná o Českou národní banku. Z těch dalších známých jmenujme například kyperský CySEC, australský ASIC či britskou FCA.

Když je broker, kterého si vyberete, regulovaný domácí, tedy v našem případě českou institucí, může to pro vás znamenat výhodu při řešení nějakého případného problému. Ze stejného důvodu se také hodí, pokud má daná společnost sídlo v České republice.

Při prověřování bezpečnosti brokera se podívejte i na sídlo dané společnosti. Existují totiž společnosti se sídlem v tzv. offshore zemích, ty nejsou důvěryhodné už na první pohled.

Poplatky


Výše poplatků by neměla být prvním a už vůbec ne jediným kritériem, podle kterého se rozhodujete. Rozhodování o výběru brokera je komplexní proces a výše poplatků, které mu zaplatíte, je pouze jeho jednou, byť velmi důležitou součástí. Nějakým poplatkům se nevyhnete v žádném případě. Může se jednat o jednorázové poplatky při nákupu akcií, poplatky při obchodování prostřednictvím CFP kontraktů, poplatky za převody akcií, za uzavření účtu či pravidelné roční poplatky na údržbu účtu. Srovnejte si, jaké poplatky jednotliví brokeři vyžadují a jaká je jejich cena. Z finančního pohledu je důležitým kritériem také minimální vklad, který pro začátek obchodování musíte vložit. Pokud se do něj nechcete pustit po hlavě a investovat hned v řádech deseti či statisíců, oceníte jistě možnost nižšího minimálního vkladu.

Kde se obchoduje


Obchodovací platforma je důležitou součástí samotného obchodování. Jedná se v podstatě o aplikaci, ať už webovou, mobilní nebo desktopovou, v níž provádíte veškeré úkony, jako jsou například vklad finančních prostředků, nákup a prodej akcií, nastavování limitů, zkoumání trhu, správa svého portfolia apod.

Pokud je to možné, aplikaci si vyzkoušejte ještě předtím, než se o výběru brokera finálně rozhodnete. Stáhněte si ji, projděte její uživatelské prostředí, množství funkcí a informací, které obsahuje. Na internetu máte možnost zhlédnout ukázková videa, jak jednotlivé obchodovací platformy vypadají.

Nabídka akcií


Nabídka jednotlivých brokerů se liší také v tom, do akcií jakých společností můžete investovat. Rozdíly spočívají především v nabídce zemí. Pokud to s obchodováním myslíte opravdu vážně, určitě přijde čas, kdy vás začnou zajímat akcie velkých firem, jako jsou například Apple, Netflix, Adidas a další.

Zákaznická podpora


Je standardem, že brokeři mívají podporu v angličtině, u velkých společností pak i v dalších světových jazycích. Zjistěte si, jakým způsobem a jak často lze s vaším brokerem komunikovat, jak se budou řešit případné technické problémy apod. Zejména zpočátku obchodování by vám měla společnost věnovat více času a pomoci, například se založením obchodního účtu. Hledáte takového brokera, který poskytuje téměř okamžitou a nepřetržitou zákaznickou podporu.

Autor: Prya

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »