InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Národní technické muzeum získalo darem od společnosti ČEPRO exponát akumulátorové lokomotivy Ringhoffer č.2 z roku 1916

30.04.2021
PRAHA - Národní technické muzeum již od roku 1985 usilovalo o získání významného exponátu železniční historie - akumulátorové lokomotivy Ringhoffer č. 2 z roku 1916, do muzejní sbírky.
Vizualize: pohled do interiéru hlavní výstavní haly muzea | Foto: mkcr.cz
Díky vzácnému pochopení společnosti ČEPRO, a.s. a souhlasu Ministerstva kultury se toto úsilí podařilo završit po celých 36 letech podpisem darovací smlouvy dne 21. 9. 2020 a následným předáním stroje na konci dubna 2021 do státní muzejní sbírky spravované Národním technickým muzeem. Díky tomu se předmětná lokomotiva stává nedílnou součástí majetku České republiky.

Společnost ČEPRO, a.s. ke zdůvodnění tohoto daru uvádí: "Podnětem k rozhodnutí převést lokomotivu jsou naše intenzivní partnerské vztahy s významnými institucemi České republiky v oblasti vědy, výzkumu, vzdělávání a kultury, jejíž součástí je i Národní technické muzeum. V rámci našich CSR aktivit jsme se rozhodli lokomotivu, která je kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky, darovat a jako společnost s majetkovou účastí státu ji předat právě do správy uvedené státní příspěvkové organizace. Je ve vysokém zájmu Čepra, aby měl lokomotivu ve vlastnictví subjekt, který zajistí její údržbu a zachování v dobrém stavu i pro další generace."

Národní technické muzeum si nesmírně váží daru lokomotivy Ringhoffer č. 2 z roku 1916 od společnosti Čepro, a.s. do státní sbírky. Díky této skutečnosti se tak definitivně vyřešil složitý vývoj majetkové držby akumulátorové lokomotivy Ringhoffer č. 2 po roce 1989, kdy lokomotiva vystřídala několik vlastníků a také prošla po úpadku společnosti CERS, s.r.o. - areál cihelna Pulice dvojí neúspěšnou dražbou. Díky současnému daru této lokomotivy od společnosti ČEPRO, a.s. do majetku České republiky tak bude definitivně ochráněn tento exponát proti jakémukoliv způsobu zcizení a tím i tento stroj zachráněn pro budoucí generace železničních historiků a fandů.

Národní technické muzeum si je vědomo, že od roku 1994 až do současnosti byla akumulátorová lokomotiva Ringhoffer č. 2 v péči spolku "Společnost železniční výtopna Jaroměř, z. s.", který zajistil sponzorsky obnovu tohoto exponátu v roce 1994 společností "Železniční opravny a strojírny Česká Třebová spol., s r. o.".

Národní technické muzeum si nesmírně váží a zároveň velmi oceňuje profesní a prezentační úspěchy spolku "Společnost železniční výtopna Jaroměř, z. s." na poli regionálního muzejnictví.

Proto je vedení Národního technického muzea i po výrazných negativních zkušenostech, a to jak v osobní rovině, tak i v rovině majetkoprávních vztahů při jednáních se zástupci předmětného zapsaného spolku, ochotno zahájit jednání o možné vzájemné spolupráci, kterou již NTM navrhovalo v roce 2014. Vedení NTM proto velmi rádo přijalo pozvání od hejtmana Královéhradeckého kraje pana senátora Červíčka k vzájemnému setkání Muzea, Spolku a Kraje, které se uskuteční v půli května tohoto roku.

Národní technické muzeum zařadilo akumulátorovou lokomotivu Ringhoffer č. 2 do svého scénáře budoucí expozice Muzea železnice a elektrotechniky Národního technického muzea v areálu bývalého depa Masarykova nádraží v Praze mezi cca 40 nejvýznamnějších kolejových vozidel, které zde budou vystaveny. Pro toto budoucí muzeum současné vedení NTM již obstaralo architektonickou studii celého areálu, podařilo se mu také úspěšně zařadit celý projekt do programu "Péče o národní kulturní dědictví" schváleného v lednu 2019 Vládou České republiky s finanční dotací 1, 68 miliardy Kč. V této částce je zahrnuto i restaurování kolejových vozidel. Součástí muzea bude i veřejnosti přístupný depozitář NTM v Chomutově, který jako první velkoprostorové úložiště kolejových vozidel NTM z prostředků Ministerstva kultury opět zakoupilo v roce 2012 současné vedení muzea. Během minulých let (před epidemii coronaviru), kdy byl tento expoziční železniční depozitář otevřen pro veřejnost od začátku dubna do konce října čtyři dny v týdnu, prošlo ročně jeho branami v průměru 12.700 návštěvníků, včetně zahraničních.

Nyní probíhají práce na dokončení aktualizace investičního záměru tohoto budoucího muzea, aby bylo možné zahájit potřebná výběrová řízení například na projektanta všech stupňů projektové dokumentace a zhotovitele stavby. Práce probíhají i přes epidemii coronaviru dle plánu, a tak otevření muzea na podzim roku 2028 není ohroženo.

Zdroj: Ministerstvo kultury

Další články z rubriky Regiony

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Libereckém kraji. Jde o úsek mezi ulicí Litoměřická a silnicí II/262. Z průtahu městem by měl odvést část ...

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do sou ...

I letos si budou moci lidé prohlédnout reprezentační objekty Úřadu vlády

Historické a reprezentační objekty Úřadu vlády si veřejnost může prohlédnout ve vybraných dnech a o státních svátcích i v roce 2024. V průběhu roku bu ...

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje nakoupit nový dopravní systém, který bude schopen pl ...

Česká pošta ruší od 1. května noční a nedělní provoz pobočky v Jindřišské ulici

PRAHA - Od středy 1. května bude zrušen noční a nedělní provoz pobočky České pošty v Jindřišské ulici a dojde k úpravě sobotní otevírací doby. Nová ot ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »