InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 28.03.2024 [e]
Nové připady:
14
Ukončená očkování:
6 982 235
Hospitalizovaných:
16
Vyléčení:
4 715 259
Aktivní případy:
298
Úmrtí celkem:
43 518

Evropský parlament schválil návrh na zavedení covidových pasů

29.04.2021
Evropský parlament ve čtvrtek schválil svůj mandát k jednání o návrhu zavést certifikát EU pro onemocnění covid-19, který by měl i v době pandemie opětovně umožnit volný pohyb v rámci Unie.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Poslanci přejmenovali "Digitální zelený certifikát" na "Certifikát EU pro covid-19" a zdůraznili, že nové nařízení by mělo být v platnosti nejdéle dvanáct měsíců.

Certifikát v papírové nebo digitální formě by měl obsahovat informace o očkování cestujícího proti covid-19, případně o negativním výsledku testu, nebo o překonání covidu-19. Nejedná se však o cestovní doklad, přičemž se zdůrazňuje, že osvědčení nebude podmínkou pro uplatnění práva na volný pohyb v rámci EU.

Parlament schválil svůj mandát k jednání s Radou (ministrů) EU o konečném znění nařízení o certifikátech pro občany Unie poměrem hlasů 540 (pro): 119 (proti): 31 (zdrželo se). Mandát k jednání o návrhu nařízení o certifikátech pro občany ze zemí mimo EU schválili poslanci poměrem hlasů 540 (pro): 80 (proti): 70 (zdrželo se).

Poslanci hlasovali o obou návrzích ve středu, výsledky hlasování byly zveřejněny ve čtvrtek dopoledne. Po tomto hlasování mohou být zahájena jednání mezi Parlamentem a Radou. Cílem zákonodárců je dosáhnout dohody o konečném znění nových pravidel před začátkem letní turistické sezóny.

Žádné dodatečné cestovní omezení a zajištění bezplatných testů


Podle poslanců by držitelé certifikátu EU pro covid-19 neměli podléhat dalším cestovním omezením, jako je karanténa, samo-izolace nebo testování. Parlament se rovněž zasazuje o to, aby členské státy zajistily univerzální, dostupné, včasné a bezplatné testování na přítomnost covid-19, aby se zabránilo diskriminaci cestujících na základě jejich finančních možností či zda podstoupili očkování.

Kompatibilita s vnitrostátními certifikáty


Certifikáty EU by podle poslanců mohly fungovat spolu s vnitrostátními osvědčeními. Parlament ale požaduje, aby členské státy, které se rozhodnou vydávat osvědčení pro čistě vnitrostátní účely zabezpečily jejich interoperabilitu se společným rámcem na úrovni EU.

Členské státy by podle poslanců měly povinně akceptovat certifikáty vydané v jiné zemi EU potvrzující očkování cestujícího vakcínou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). V současnosti jde o vakcíny Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Janssen. Členské státy by se také mohly rozhodnout, zda budou akceptovat i certifikáty vydané jinou zemí Unie pro očkování vakcínou, která se dostala do seznamu nouzového použití Světové zdravotnické organizace (WHO).

Záruky v oblasti ochrany osobních údajů


Certifikáty budou obsahovat elektronickou pečeť s účelem ověřit jejich pravost tak, aby se zabránilo podvodům a padělání. Osobní údaje získané z certifikátů nelze ukládat v cílových destinacích v rámci členských států a nebude vytvořena žádná centrální databáze na úrovni EU. Seznam subjektů, které budou zpracovávat a přijímat údaje bude veřejně dostupný, aby občané mohli uplatnit svá práva na ochranu údajů vyplývající z Všeobecného nařízení o ochraně údajů (GDPR).

Cenově a celosvětově dostupné vakcíny


Vakcíny musí být vyráběny ve velkém objemu, za přijatelnou cenu a musí se přidělovat globálně, zdůrazňují poslanci. Poslanci však rovněž vyjádřili znepokojení nad závažnými případy nedodržování harmonogramu výroby a dodávek očkovacích látek ze strany farmaceutických společností.

Autor: EP
Související:

Další články z rubriky Domácí

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně šest dní. Jako hlavní náplň volna si představují odpočinek s lehčími sportovními aktivitami a dále ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »