InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Kosmický program EU a nová agentura se sídlem v Praze mají zelenou. Schválil je Evropský parlament

29.04.2021
Evropský parlament schválil vznik Kosmického programu EU a nové agentury EU pro kosmický program (EUSPA), která bude sídlit v Praze. Cílem Kosmického programu EU, o rozpočtu 14,8 mld. EUR, bude zejména výstavba a provoz družicových systémů, jejichž data a služby budou dostupná pro běžné uživatele v celé řadě odvětví, v soukromém i státním sektoru, ve vědě i pro čistě osobní využití.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Schválení nařízení ke Kosmickému programu EU je významným milníkem pro v Praze sídlící agenturu GSA, která transformací do již zmiňované EUSPA výrazně rozšiřuje spoji působnost a posiluje své kompetence. Nad rámec družicové navigace se bude věnovat i pozorování Země, družicové telekomunikaci, podpoře inovací i kosmické bezpečnosti," říká ministr doprav Karel Havlíček.

Doposud samostatné družicové programy pro navigaci, Galileo a EGNOS, a pro pozorování Země, Copernicus, se tak stávají součástí nového velkého programu, v rámci kterého se zavádí i nová telekomunikační komponenta GOVSATCOM a systémy pro sledování blízkého okolí Země, včetně sledování kosmické tříště a provozu na oběžných drahách. Program bude také podporovat podnikání a inovace, zapojení malých a středních podniků do výstavby kosmické infrastruktury a celou řadu aktivit zaměřených na rozvoj a zavádění služeb dle požadavků uživatelů.

"Družicové systémy přinášejí velké příležitosti při jejich výstavbě i při zpracování dat do služeb. Program je tak velkou příležitostí pro české firmy, inovátory i vědecká pracoviště. Družicová navigace a pozorování Země se využívá v celé řadě oborů, jako je doprava, logistika, zemědělství, řízení nakládání s přírodními zdroji, sledování životního prostředí, smart cities a v mnohých dalších. Na družicových službách budou z velké části také záviset autonomní systémy. Význam družicových systémů a jejich ochrany proto rychle roste, což je i důvodem pro vznik programu, rozvoj jeho infrastruktury a služeb," říká vedoucí oddělní kosmických technologií a aplikací na Ministerstvu dopravy Ondřej Šváb.

Kosmický program EU také znamená novou úroveň kosmické spolupráce v Evropě. Vedením programu je pověřena Evropská komise, která bude kromě EUSPA úzce spolupracovat i s Evropskou kosmickou agenturou (ESA), jejíchž programů se ČR také účastní. ESA bude mít na starosti výstavbu družicových systémů a přípravu nových technologií.

"Z Prahy se pak budou řídit aktivity související nejen s provozem kosmických systémů, ale také rozvojem trhu a bezpečnostní akreditací celého programu. I proto se zde budou setkávat kosmičtí odborníci, podnikatelé a vědci z celé Evropy. Česká republika tak má unikátní možnost se více profilovat v progresivním rozvoji nových technologií a aplikací s vysokou přidanou hodnotou a nadále tak rozvíjet schopnosti a kapacity získané z účasti v programech ESA. Vzhledem ke svému rozšiřování bude EUSPA otevírat řadu nových pracovních pozic, což je příležitost i pro české odborníky," říká ředitel Odboru ITS, kosmických aktivit a VaV Václav Kobera.

O razantní posílení GSA usilovalo Ministerstvo dopravy, které bylo z pozice resortu odpovědného za většinu kosmických aktivit ČR architektem a odpovědným resortem českého vyjednávání, ve spolupráci se Stálým zastoupením v Bruselu, Úřadem vlády a vládním zmocněncem pro spolupráci s GSA téměř 8 let. Zásadní roli hrála také úzká spolupráce s Evropským parlamentem, zejména europoslancem Tošenovským a jeho týmem. Klíčem k úspěchu bylo, že státní správa dokázala navenek vystupovat jako jeden celek.

Oficiální spuštění Kosmického programu je plánováno na 22. června 2021 a proběhne v Bruselu, po dojednání klíčové Rámcové dohody o finančním partnerství mezi Evropskou komisí, EUSPA a ESA.

Zdroj: Ministerstvo dopravy

Další články z rubriky Regiony

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »