InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Přemýšlíte, jak získat vůbec nejvýhodnější úvěrové financování? Tady máte odpověď

28.04.2021
Lidé často přemýšlejí o tom, jak si pořídit tu nejvýhodnější půjčku a vymýšlejí nesmysly. Odpověď je přitom zcela zřejmá. Těžko může jakýkoliv žadatel o úvěr získat výhodnější úvěrové podmínky než v bance. V bance si samozřejmě nemůže půjčit každý, obvykle po vás budou chtít doložit nějaký ten příjem. Pokud však disponujete stabilním příjmem, pak je přemýšlení o zřízení úvěru od jakéhokoliv jiného poskytovatele pouze ztrátou času a posléze i peněz.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Většina z bankovních institucí na českém trhu má dlouholetou tradici a nabízí svým klientům velmi kvalitní služby. Dlouhodobě pak nabízí za své úvěry bezkonkurenčně nejnižší sazby. To se nyní ještě více umocnilo. Základní úroková sazba, kterou stanovuje Česká národní banka a odvíjejí se od ní i úroky komerčních bank na poskytnuté úvěry, je stále v okolí historického minima. Proto se úročení bankovních úvěrů dnes pohybuje i pod 4 % ročně tak jako v případě minutové půjčky od Equa bank.

Abyste měli představu, v jak ojedinělé době se nacházíme, stačí drobné srovnání. Ještě na začátku tohoto století se úrokové sazby hypoték pohybovaly kolem 7 %. Vezměte si přitom, že při žádosti o hypoteční úvěr musíte ručit nemovitostí. Pokud tak uvažujete o nákupu vozu, drahé dovolené nebo třeba přestavbě zahradního domku, opravdu se nyní vyplatí zauvažovat o bankovní půjčce, protože takto nízké úrokové sazby už dlouho nezůstanou a uzavření bankovního úvěru se vám dnes opravdu vyplatí. Většina z takto nízko úročených úvěrů je dokonce neúčelových - mají velmi flexibilní podmínky čerpání úvěru. K tomuto kroku jsou banky nuceny tvrdou konkurencí, která dále tlačí úrokové sazby dolů a také nutí banky nabízet klientům stále výhodnější podmínky, což potvrzuje i příklad Moneta půjčky, která nabízí velmi flexibilní úvěrové podmínky, a navíc úrok už o 3,99 %.

Nespornou výhodou bankovních půjček je také jejich transparentnost - obvykle neplatíte žádné poplatky za zřízení půjčky a mimořádné splátky i úplné splacení jsou zdarma. Za samozřejmost se pak považuje možnost zřízení půjčky online a výjimkou není ani půjčka od mBank. Ta sice nenabízí tak výhodné úvěrové podmínky, jako dvě výše zmíněné banky, na druhou stranu se chlubí skvělým zákaznickým servisem a žádost o půjčku můžete podávat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Vaše žádost o úvěr se navíc obejde bez jakéhokoliv papírování a vyřídit ji zvládnete doslova za pár minut.

Jaké jsou nevýhody bankovních půjček?


Doposud jsme mluvili hlavně o výhodách bankovních půjček, kterých je bezesporu celá řada. Pokud tedy disponujete dostatečnou bonitou, pak je nejrozumnějším krokem žádost o úvěr právě v bance. Problémem bank však je, že za své skvělé podmínky klienty poměrně důkladně prověřují. Obvykle je od nich vyžadováno doložení příjmů. Standardně se nahlíží do registrů dlužníků a žadatelé s problémovou úvěrovou historií mohou mít se žádostí o půjčku v bance problém.

Z důvodu přísného prověřování tak celá řada žadatelů o bankovní půjčky sítem schvalovacího procesu nepropadne. Takoví lidé nemusí věšet hlavu. Mají otevřené dveře u celé řady poskytovatelů úvěrů, ať už se jedná o půjčky bez registru nebo půjčky bez doložení příjmů, peníze si tak nakonec mohou půjčit také, nicméně nikoliv za tak výhodných úvěrových podmínek.

Ať už ale uvažujete o půjčce na cokoliv nebo nějaké účelové půjčce, vyplatí se vyzkoušet nejdříve vaše možnosti v bankovní sféře. Nebankovní společnosti na snižování úrokových sazeb ze strany ČNB příliš nereagovaly a nůžky ve výši úroků mezi bankovními a nebankovními úvěry se ještě více rozevřely.

Slovo závěrem


Máte-li tu možnost, pak je jisté, že nejvýhodnější úvěrové financování získáte v bance. Pokud tedy disponujete dostatečnými příjmy a nemáte problémovou historii, dnes se více než kdykoliv jindy vyplatí o bankovní půjčku zažádat.

A pokud snad máte nějaký ten negativní záznam v registrech, nevěšte hlavu. Jednak můžete stále využít nabídky nebankovních půjček, a pak se záznamy v registrech dlužníků po čase mažou, pokud jste tak dnes neuspěli, budete třeba za půl roku už úspěšnější.

Autor: Pl

Další články z rubriky Rady a tipy

Kde nakupovat sazenice a semena zeleniny?

Není nad vlastnoručně vypěstovanou zeleninu. Rajčata, papriky, okurky, kedlubny, zelí... Nejenže jsou cenově dostupnější, ale především mnohem chutnější a i zdravější. Pesticidy na zahrádkách dnes používá jen málokterý ...

Počet vloupání do firem postupem let roste. Jak ochránit svůj majetek?

Policejní statistiky mluví naprosto jasně - rok od roku se zvyšuje počet úspěšných vloupání do rodinných domů i firem. Přesně proto musíte nějakým způ ...

Výhody hraní za české koruny na online kasinech

České koruny představují pro hráče vždy určitou preferenci, a to pro své mnohé výhody, které hráčům online kasin poskytují. Jednoduché vklady a přehle ...

Velikonoční slevy lákají na vajíčka i jarní výprodeje, ale kde je hranice?

Velikonoce tradičně patří mezi svátky, které se u obchodníků těší značné oblibě. Zákazníky se přitom nesnaží nalákat jen na vajíčka a čokoládové zajíč ...

Kde uspořádat firemní akci? My máme jasno!

Firemní teambuilding, konference, školení, setkání pro zákazníky, ale také svatba či jakákoliv jiná výjimečná událost. Všechny tyto akce mají jedno sp ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »