InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Největší překážkou pro IT specialisty je špatný management a tým

26.04.2021
Vedení jako nejčastější překážku ve své práci označilo 36 % předních IT odborníků, které v rámci hloubkových rozhovorů vyzpovídala společnost Integra Czech Republic poskytující služby v oblasti informačních technologií.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Respondenti managementu vytýkají nedostatek vizí, nezájem o technologie a špatnou komunikaci. Podle šestiny respondentů je na vině také špatně fungující tým.

Druhou nejčastější slabinou spolupráce je podle průzkumu "zákazník, který neví co chce", ovšem už jenom s 12% podílem. "Bývá to častá výtka specialistů pracujících v oboru. IT specialisté ale mají specifický způsob komunikace, i proto s klienty jednají obchodníci, kteří umí jejich požadavky přetlumočit," říká s úsměvem Michal Hodulík, area sales manager Integry.

Pro práci v IT není podstatné studium, ale vlastní píle

Jenom osm procent respondentů uvedlo, že pro kariéru v oboru je důležité vysokoškolské vzdělání. Naopak 72 % považuje za nejdůležitější praxi, přičemž šest z deseti zastává názor, že "dobrého programátora nikdo neodmítne".

Podmínkou pro práci v IT je především pracovat na sobě (96 %) a velká motivace, přičemž znalosti nejsou tolik důležité, protože většina věcí se dá najít na internetu (48 %). Osmadvacet procent respondentů doporučuje být skromný, čtyři z deseti dokonce tvrdí, že v mladém věku není podstatná výše odměny za práci, ale zkušenosti, které může člověk získat.

Důležitým zdrojem informací kromě internetu (88 %) je mentoring seniorních kolegů (84 %).

Za nejlukrativnější segment práce považují IT specialisté stále finanční sektor (24 %), za nejlákavější technologie považují cloudová řešení (8 %).

Práce v cizině dneska není pro IT specialisty už nijak atraktivní, naopak dokonce skoro desetina tvrdí, že dneska jsou v Česku daleko zajímavější příležitosti i pracovní podmínky.

Malé zastoupení žen v oboru 76 % respondentů vysvětluje jejich nedostatečným zájmem o technologie. Vadou na kráse jejich přesvědčení je, že všichni účastníci průzkumu byli muži.
Autor: Zdeněk Fekar

Další články z rubriky Byznys

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní místo zvyšuje produktivitu a nastoluje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Kancelář je ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Klíčové kroky k vybudování kariéry v oblasti hazardních her v České republice

Ne nadarmo se říká: "Děláte-li práci, kterou milujete, je to jako byste nepracovali jediný den." Všichni sníme o práci v oblasti, která nás bude naplň ...

Půjčka na podnikání může být realitou ještě dnes

Potřebujete krátkodobou finanční injekci? Jsou nyní ve hře složenky nebo další výdaje, které slouží k vašemu podnikání? Jednoduchý scénář je již připr ...

Integrace systému CMMS s dalšími systémy

QRmaint může být integrován s dalšími systémy pro monitorování stavu strojů. Díky této integraci mohou naši zákazníci získávat plné informace o stavu ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »