InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Textař velkých hitů skupin Katapult, Turbo a OK Band, Ladislav Vostárek, slaví 75. narozeniny

26.04.2021
Ladislav Vostárek, textař rockových kapel Katapult, Turbo a OK Band, manažer a právník, si nadělil knihu Jen jednou dostat šanci ke svým 75. narozeninám. Slaví je 29. dubna letošního roku.
Ve své knize poodkrývá, jak to s bigbítem chodilo za minulého režimu. Jeho konkrétní a stručné vzpomínky doplňují pohledy do vlastního soukromí, stovka textů k písním pro tuzemské rockové kapely, okolnosti jejich vzniku a kresby Jiřího Slívy, Josefa Blechy a Petra Síse. Čtivá kniha je napsána v lehkém, optimistickém tónu a pro čtenáře je zajímavá i díky intimním pohledům do rockového zákulisí a do života umělců i mimo pódia.

Šanci, kterou Ladislav Vostárek od života dostal, rozhodně nepromarnil. Ani jako manažer a textař a ani jako právník (Od roku 1988 do současnosti se věnuje arbitrážím, právnímu poradenství a advokacii).

Od roku 1969 se Ladislav Vostárek zabýval sjednáváním vystoupení pro různé hudební skupiny a diskžokeje po celé republice. V roce 1972 se stal manažerem skupiny Shut Up Františka Ringo Čecha, manažerem show Hvězdy světových mikrofonů Angela Michajlova a Eduarda Hrubeše se skupinou Komety. Pracoval jako novinářský elév v kulturní rubrice Mladé fronty, kde vedl hudební anketu Sedmička. Během svého působení v hudebním vydavatelství Supraphon začal v polovině 70. let spolupracovat s Oldou Říhou na přípravě prvního koncertního programu skupiny Katapult. Jako neoficiální čtvrtý člen Katapultu se zasloužil díky svým manažerským schopnostem a nápaditým a neotřelým textům o to, že Katapult vyhrál v letech 1979 a 1980 dvakrát za sebou anketu Zlatý slavík. Autorsky se podílel na těch nejslavnějších skladbách této skupiny. Slavné hity Katapultu s texty Ladislava Vostárka Až..., Půlnoční závodní dráha, Lesní manekýn, Hlupák váhá, Vojín XY hlásí příchod nebo Jen jednou dostat šanci výrazně formovaly českou rockovou scénu a staly se z nich skutečné rockové evergreeny.

Po rozchodu s Oldou Říhou založil Ladislav Vostárek v roce 1981 s Richardem Kybicem a Jiřím Vondráčkem poprockovou skupinu Turbo, kterou produkoval a řídil až do roku1988. V tomto období se autorsky podílel na všech skladbách kapely. Za všechny jmenujme písně Hráč, Chtěl jsem mít, Přestáváš snít, Krásným dívkám, Láska z pasáží a To bude pánové jízda. I v případě skupiny Turbo se Vostárek s vehemencí nehrajícího člena této formace výrazně podílel na všech aktivitách a úspěších skupiny. Patří k nim i dvakrát 2. místo v anketě Zlatý slavík (1987 a 1988).

Ovlivněn úmrtím vůdčí osobnosti Turba, kytaristy, zpěváka a skladatele Richarda Kybice v roce 2003, začal Ladislav Vostárek s obnovenou skupinou opět spolupracovat a společně s Vladimírem Kočandrlem se autorsky podílel na vzniku alb Turba Byl to hráč, Original Live, Návrat králů a Noční dravci.

Ladislav Vostárek s Vladimírem Kočandrlem a se zpěvačkou Marcelou Březinovou stál v polovině 80. let u zrodu skupiny OK Band, která vnesla do tuzemské populární hudby prvky nové vlny, novoromantismu a elektronické taneční hudby. Pod pseudonymem Vlasta Voko byl Vostárek výhradním autorem nebo spoluautorem řady úspěšných písní OK Bandu. V tomto případě zmiňme písně Žižkovská zeď, Božský klid, Už mi nevolej, Bydlím na závětrné straně továrního komína a UFO nad rybníkem.

S Vladimírem Kočandrlem pak vytvořil Ladislav Vostárek v roce 1982 i recesní projekt Mýdlo, v rámci kterého nahrál a nazpíval velmi úspěšné skladby Po noční a Dieta. Ve videoklipech k oběma písním si Ladislav Vostárek i zahrál.

Kniha JEN JEDNOU DOSTAT ŠANCI vychází ve spolupráci s Radiem Beat a nebude k dostání v distribučních sítích velkých nakladatelů a u knihkupců.
Objednat knihu je možné JEN na adrese: www.ladislavvostarek.cz.

Autor: JUDr. Jan Adam

Další články z rubriky Kultura

Kuře a Peče celá země spojují síly. Pomáhat dětem budou na Velikonoční pondělí

Velikonoční sbírka Pomozte dětem má v České televizi tradiční místo. Benefice se ve svém šestadvacátém ročníku spojila s pořadem Peče celá země. Známé osobnosti budou pro dobrou věc péct na Velikonoční pondělí 1. dubna od 20:05 na ...

Na výstavě České národní banky budou moci lidé poznat Svět bankovek Oldřicha Kulhánka

První umělecké návrhy československých platidel ze 70. let 20. století, satirické Funny Money i životní příběhy současných bankovek. To vše bude možné ...

Velikonoční program ČT art ozdobí světoznámé oratorium Mesiáš i opera Řecké pašije

Kulturní program České televize divákům o Velikonocích nabídne scénické zpracování slavného oratoria Georga Friedricha Händela Mesiáš. Inscenace v pod ...

Vajíčko malované, z lásky darované: Velikonoce ve sbírkách muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsou v rámci velikonoční výstavky VAJÍČKO MALOVANĚ, Z LÁSKY DAROVANÉ k vidění desítky kraslic zdobených různými t ...

Finále hudebních cen Žebřík proběhne 5. dubna v areálu DEPO2015 v Plzni

Hudební ceny Žebřík vstupují už do dvaatřicátého ročníku své nepřetržité existence. Vyhlášení výsledků ankety okoření exkluzivní koncerty Chinaski, Mi ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »