InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Jako dárkyně vajíček darujete to nejcennější - naději

26.04.2021
Párů, jež mají problémy s otěhotněním, v ČR přibývá, v současné době jde o každý šestý pár. Mnohdy se přitom nepodaří zjistit žádnou příčinu. Oba partneři jsou zdravotně v pořádku, otěhotnět se přesto nedaří. Pro každý vztah je taková situace velmi těžkou zkouškou, naštěstí existuje naděje. I v bezvýchodných případech mohou pomoci dárkyně vajíček. Darování spermatu či vajíček patří k vůbec nejúspěšnějším způsobům, jak napomoci otěhotnění.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Nedaří-li se počít přirozenou cestou, darování vajíček je kolikrát jedinou nadějí. Nadějí, jež může pomoci splnit sen o vlastním děťátku. Dárkyní je však stále málo.

Darování vajíček je bezbolestná záležitost


Musíme si pomáhat. Darování vajíček je sice o něco složitější než darování spermatu, krve nebo krevní plazmy, stále jde ale o bezbolestnou záležitost, která tělu nijak neublíží. Podobně jako u jiných typů dárcovství i darování vajíček s sebou nese jednu velkou výhodu - zdarma projdete velmi detailním vyšetřením, jež odhalí, jestli jste po zdravotní stránce opravdu v pořádku.

Dárkyně vajíček musí nejdříve absolvovat vstupní pohovor a všechna vstupní vyšetření (gynekologické, genetické, hladina hormonů, ultrazvuk, krevní testy), následuje také pohovor s psycholožkou. V případě, že je vše v pořádku, je dárkyně zařazena do darovacího programu a čeká, dokud se nenajde vhodná žena, která by mohla získat oocyty (zárodečné buňky).

Odběr vajíček je krátký ambulantní zákrok


Dárkyně musí po dobu zhruba 10 dnů hormonálně stimulovat vaječníky. Aplikuje se injekce do břicha, injekce však není ani bolestivá, ani náročná, dárkyně si ji aplikují samy. Podle vyšetření se pak naplánuje den odběru vajíček.

Samotný odběr trvá asi 20 minut, lékař vajíčka odsaje pomocí tenké punkční jehly. Zákrok se provádí v celkové krátkodobé anestezii, nejde o nic náročného. Asi 2-3 hodiny po zákroku je možné z nemocnice odejít, po pár dnech následuje ještě jedna kontrola na klinice.

Anonymní darování s finanční odměnou


Darování vajíček je v ČR anonymní, nevíte tedy, komu vajíčka darujete. Při úspěšném odběru jsou dárkyně odměňovány finanční kompenzací ve výši 28 tisíc korun, která má vynahradit náklady na cesty, ušlý zisk a případné ubytování. Dárkyně dostávají tisíc korun již ve chvíli, kdy jsou zařazeny do darovacího programu.

Impulsem k darování vajíček ovšem obvykle nebývají finance. Do programu darování vajíček se hlásí ženy, jež chtějí skutečně pomáhat. Chtějí dopřát radost z vlastního potomka párům, které mají problémy s početím. Touží darovat naději, přinést někomu radost do života. Zdravá vajíčka schopná oplodnění, jichž má jedna žena dostatek, mohou mít pro jinou nevyčíslitelnou hodnotu.

Kdo se může stát dárkyní vajíček?


Dárkyní vajíček se může stát žena do věku 35 let bezdětná i ta, co už vlastní děti má. Je nutné mít ukončené alespoň SŠ vzdělání, BMI v normě, nemít fyzickou a psychickou zátěž, netrpět žádnou pohlavně přenosnou chorobou, být v dobrém psychickém i fyzickém stavu. Kontraindikacemi jsou neplodnost, pravidelné užívání návykových a omamných látek.

Darovat lze samozřejmě i opakovaně, překážkou není ani užívání hormonální antikoncepce, už měsíc po jejím vysazení lze plánovat odběr oocytů. Nevadí také zavedené nitroděložní tělísko.

Darování vajíček je bezpečnou procedurou, komplikace se objevují zhruba u 2 % žen. Jde však o komplikace dočasného rázu, které se řeší aplikací infuzního roztoku a léků. Darování není překážkou k pozdějšímu otěhotnění, vajíčka ženě nebudou chybět. Každá žena se rodí s asi 400 000 až 450 000 nezralými vajíčky v každém vaječníku a během plodného období svého života ovuluje zhruba 400 až 450krát, zásobu vajíček ve svém životě tedy rozhodně nevyčerpá.

V textu byly využity informace z klinik Ferticare:
www.ferticare.eu
www.ferticareznojmo.cz
www.darkynenadeje.cz

Autor: Pl

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »