InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Jak třídit odpad ve firmě či kanceláři

23.04.2021
Třídění odpadu je dnes již neodmyslitelná součást naší kultury. Recyklace dává smysl i mimo prostředí našich domovů - na pracovišti to jde stejně jednoduše. Při většině činností produkujeme odpady, o které je třeba se následně postarat. Bez správného nakládání s odpady bychom za chvíli nežili v domech, ale spíše na skládkách!
Popelnice na tříděný odpad | Foto: ajprodukty.cz
Nakládání s firemním odpadem se řídí konkrétním zákonem, a podléhá tak jiným pravidlům než běžné domácnosti.

Třídění odpadu podle nových norem


Počátkem letošního roku vstoupila v platnost nová legislativa ohledně odpadů a ta vychází z evropských programů týkajících se postupného splňování nových cílů v oblasti odpadů. Nové předpisy reagují zejména na zhoršující se stav životního prostředí.

Těch opatření je pochopitelně celá řada a dotknou se mnoha oblastí lidské činnosti. Zmiňované změny budou mít logicky vliv i na život obyvatel České republiky. Přitom podle dostupných zdrojů si my Češi jako národ nestojíme v třídění tak špatně. Díky dobré infrastruktuře u nás třídí až 73% obyvatel. K dispozici tu totiž máme 540 000 sběrných nádob, a ač se to nezdá, jejich dostupnost je více než dobrá. Každý občan to má k třídící odpadové nádobě v průměru 91 metrů.

Od třídění k recyklaci


V důsledku předchozích právních opatření ohledně nakládání s odpady v rámci obcí a dalších předpisů ovlivňujících odpadovou politiku firem máme tedy o třídění slušné povědomí. Je jisté, že v rámci planety se produkuje takové množství odpadků, které dennodenně chrlí různé instituce a jednotlivci zcela bez kontroly, že někdy by člověk propadl až beznaději, má-li to celé nějaký význam.

Je evidentní, že samotné třídění odpadů svět nespasí. Ale je jedním z projevů civilizovaného člověka, který ví, že máme jen jeden svět a že se k němu musíme chovat ohleduplně.

Proto právě jedním z cílů odpadové legislativy je zefektivnit využití recyklovatelného odpadu a snížit množství komunálního odpadu, který končí na skládkách. Do třídění odpadu se dnes mohou zapojit jednotlivci i celé firmy. O tom, zda dáme nový život odpadu, který vyhazujeme, rozhodujeme právě my.

Efektivní recyklace předpokládá vyloučit z odpadu, který putuje na skládku, všechny recyklovatelné složky - tj. sklo, plasty, papír, kovy a další. Následné zpracování těchto surovin se poměrně daří. Jiné materiály jsou na tom podstatně hůře. Jedná se zejména o:
- Hliník (například nápojové plechovky)
- Nápojové kartony (tvoří je několik vrstev, ale z nich umíme zatím recyklovat jen papír)
- PET lahve - třídit je umíme, ale recyklovaný materiál na výrobu nových zatím sami produkovat nezvládáme
- Oblečení - úplně recyklovat textilie ještě neumíme. Naštěstí ale přibývá způsobů, jak je udržujeme v oběhu a znovu využíváme

Zodpovědná firma třídí!


Pro každou firmu je výhodné množství odpadu snižovat, druhým správným krokem je jeho třídění. To, že se firmy aktivně zapojují do snižování negativních dopadů na životní prostředí, jim často dodává na atraktivitě a v mnoha případech může i pomoci k zajímavým klientům a obchodním příležitostem. Základem úspěchu je dobrá informovanost a motivace všech zaměstnanců!

Základním rozdělením pro odpad ve firmách mohou být stejné kontejnery, jako známe z obcí a měst. Tedy minimálně nádoby na plast, sklo a papír. Vyvážení těchto kontejnerů si musí firma vyjednat s obcí či městem, případně se sama starat o odvoz odpadního materiálu do sběrných dvorů.

Dá se ovšem zajít ještě dál a pořádat sběr firemních vysloužilých elektrozařízení a baterií. Nebo někde se recyklují i tonery! Zaměstnanci by si měli vědět rady s běžným odpadem z kanceláře nebo třeba z výrobní haly, každý dle své pozice ve firmě. Stále více firem takové školení zahrnuje už do vstupního školení zaměstnanců.

Ve větších firmách se jako motivační prvek uplatňuje soutěžení, ať už mezi týmy nebo jednotlivci. Zapojte kolegy a nadchněte je pro společné třídění! Zajímavé je, že přestože je papír nejen v Česku nejčastěji recyklovanou surovinou, v mnohých firmách byste nádoby na tříděný odpad, tedy i na použitý papír, hledali marně. Pouhá existence nádob na tříděný odpad ještě nezaručuje dobré výsledky.

Zásadní roli hraje i rozmístění kontejnerů a jejich dostupnost


- Na každé patro pořiďte koše na tříděný odpad, ideálně v reflexních barvách, které přitahují pozornost. A nemusí zůstat jen u papíru, plastů a skla - zaměřte se i na baterie nebo tonery!

- Koše, které mají zaměstnanci přímo pod svými stoly, dejte pryč. Místo toho pořiďte jeden velký koš a umístěte jej tam, kde se nacházejí i nádoby na tříděný odpad. I když tento krok jistě vyvolá udivené dotazy, bude to mít pozitivní efekt. Procento tříděného odpadu tím značně zvýšíte, a navíc nebudete plýtvat pytli na odpad. A protože se doporučuje od počítače párkrát za hodinu vstát, bude to pro zaměstnance vaší firmy i zdravější. Tři mouchy jednou ranou!


Autor: Pl

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »