InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 19.04.2024 [e]
Nové připady:
10
Ukončená očkování:
6 982 252
Hospitalizovaných:
8
Vyléčení:
4 715 630
Aktivní případy:
151
Úmrtí celkem:
43 522

Covid-19 z firem mizí, většina podniků chce pomoci s očkováním

21.04.2021
Covid-19 v populaci setrvale slábne, potvrzují data z plošného testování zaměstnanců ve firmách. Podniky se proto už připravují, aby zkušenosti z testování využily také pro očkování svých zaměstnanců. Od ledna roste podíl firem, které se chtějí do očkování aktivně zapojit. V dubnovém průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR uvedlo 86 procent ze 190 zúčastněných firem, že se hodlají podílet na očkování. Podle odhadů Svazu průmyslu a dopravy ČR by se díky aktivitě firem mohl naočkovat až milion lidí.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
ak se blíží doba, kdy se očkování proti Covid-19 otevře širším skupinám populace, roste zájem firem podílet se na očkování svých zaměstnanců, případně jejich rodinných příslušníků a veřejnosti. Potvrzují to data z průzkumů Svazu průmyslu a dopravy ČR. V tom posledním z poloviny dubna uvedlo 86 procent firem, že se chtějí do očkování aktivně zapojit. O měsíc dříve mělo o očkování zaměstnanců zájem 70 procent podniků. V lednu o očkování svých zaměstnanců uvažovala zhruba třetina podniků.

"Očkování ve firmách dává velký smysl. Pro zaměstnance bude očkování na pracovišti komfortní, nebudou za ním muset nikam jezdit. Věříme, že snadnější přístup k očkování zajistí i vyšší proočkovanost v populaci. Stát by měl tuto nabídku podniků využít a zajistit pro ně dostatek vakcín," říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Ve firmách už druhý měsíc běží plošné testování zaměstnanců. Výsledky testování z dvou týdnů po Velikonocích ukazují, že rozsah epidemie v pracující populaci slábne. Firmy, které se zúčastnily dubnového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR, otestovaly v každém týdnu zhruba 130 tisíc zaměstnanců. V prvním povelikonočním týdnu zachytily 369 zaměstnanců s pozitivním testem, což odpovídá 0,28 procenta ze všech testovaných. O týden později se podíl pozitivních záchytů dál snížil na 0,17 procenta.

"Data z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR ukazují, že testování ve firmách funguje. Je to vidět na výsledcích ve středních firmách. Ty s testováním začaly o něco později než velké podniky, z nichž řada dobrovolně testovala zaměstnance už dříve. V polovině dubna se střední firmy dostaly na stejně nízký podíl pozitivních testů jako velké firmy, a to na 0,17 procenta pozitivních testů," dodává Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podíly pozitivních testů ve firmách podle průzkumů Svazu průmyslu a dopravy ČR klesly od začátku března do poloviny dubna z 0,77 procenta na 0,17 procenta.

"Firmy nyní potřebují, aby stát jasně řekl, jak dlouho plošné testování v podnicích ještě potrvá. Požaduje to podle našeho průzkumu 99 procent firem, aby věděly, jak dlouho budou muset testování věnovat své finanční a personální kapacity," uvádí Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Ceny samovyšetřovacích testů za měsíc a půl pomalu klesají. Zatímco na začátku března 80 procent firem kupovalo testy za více než 100 korun za kus, v polovině dubna jich bylo 37 procent. Polovina firem nyní kupuje testy za cenu v rozmezí od 60 do 100 korun. Ministerstvo zdravotnictví ovšem stále nevyslyšelo požadavky Svazu průmyslu a dopravy ČR, aby sestavilo seznam doporučených testů podle jejich kvality a citlivosti. Takové doporučení firmám stále chybí, aby se mohly lépe orientovat v nabídce testů na trhu.

Zdroj: SP ČR
Související:

Další články z rubriky Domácí

V Černínském paláci se uskutečnily česko-slovenské konzultace ke státní a zahraniční službě

Státní tajemník Ministerstva zahraničních věcí Radek Rubeš přivítal ve čtvrtek 18. dubna 2024 v Černínském paláci ke konzultacím generální tajemnici slovenského ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Miroslavu ...

Fiala: Spolupráce s Nizozemskem a Dánskem je mimořádně efektivní, je potřeba poskytnout Ukrajině protivzdušnou obranu

Lídři Evropské unie včetně českého premiéra Petra Fialy se na mimořádném summitu v Bruselu shodli na tom, že je potřeba Ukrajině urychleně poskytnout ...

Nová aplikace Portálu občana je oficiálně spuštěna, lidem umožní vyřídit úřední záležitosti přes telefon

Portál občana je vstupní branou k online službám českého státu, který jich nabízí již více než 600 a další rychle přibývají. Novou mobilní aplikaci Po ...

STAN: Migrační pakt neobsahuje povinné kvóty a země zasažené vysokou mírou migrace budou moci žádat o výjimku

Téma migrace je bohužel standardně předmětem manipulace a strašení, a to se naplno projevilo i v diskusi, která se v Česku vede na téma migračního pak ...

ČOI: Respirátor FFP2 Professional, EAN 8932648932646, představuje pro uživatele vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko. Jde o výrobek "Respirátor FFP2 Professiona ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »