InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 29.03.2024 [e]
Nové připady:
14
Ukončená očkování:
6 982 237
Hospitalizovaných:
12
Vyléčení:
4 715 285
Aktivní případy:
286
Úmrtí celkem:
43 518

Pacientům s postcovidovým syndromem pomáhají metody, které se běžně využívají ve fyzioterapii

20.04.2021
Mnoho lidí, kteří prodělali covid-19, trpí dlouhodobými následky. Ty mohou mít celou řadu podob ? od chronické únavy přes bolest hlavy a neurologické potíže, až po ty respirační, které se projevují například dušností, zhoršeným dýcháním, kašlem a bolestí na hrudi. Tzv. postcovidový syndrom je definovaný jako zdravotní komplikace přetrvávající ještě 3 měsíce po prodělání nemoci covid-19. V tuto chvíli jím trpí miliony lidí po celém světě. Zdá se ale, že jim mohou v případě velmi častých respiračních potíží pomoci přístroje, které se dosud používaly zejména ve fyzioterapii. Jde o přístroje využívající sílu elektromagnetických vln, a také ty pracující s laserem.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Laser, co dosud navracel do života lidi s pohybovým omezením, může pomoci i pacientům s covidem

Energie laseru zacílená na konkrétní místo dokáže podpořit protizánětlivé procesy v těle. Ve fyzioterapii se využívá například k léčbě zranění v oblasti kolen, loktů, zápěstí nebo zad. V bezprecedentní zdravotní situaci ovšem začali lékaři mnohaleté zkušenosti a postupy z fyzioterapie uplatňovat i při rehabilitaci postcovidových pacientů.

Covid-19 způsobuje u vážnějších průběhů zápal plic. Lidé, kteří ho prodělali, mají poté častěji dlouhodobější respirační obtíže. Jejich plíce prodělaly zánět a mohou být zjizvené. Právě laserová terapie může tyto dopady zmírnit, a tím i zlepšit kondici a fungování samotných plic. "Respirační potíže u pacientů s covid-19 patří mezi ty nejvýraznější. Uvádějí pocit nedodechnutí při maximálním nádechu nebo dušnost při pokusu o maximální zátěž a jakousi sevřenost na hrudi. Na odstranění těchto projevů funguje laserová terapie, nejlépe pak v kombinaci s plicní rehabilitací," vysvětluje doktor Jaroslav Větvička, vedoucí lékař Centra zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace, kde ji využívají jako součást komplexnější rehabilitace vrcholových sportovců po prodělané nemoci covid-19. "Od vysokoúčinné laserové terapie zaměřené na oblast plic a pomocných dýchacích svalů očekáváme pozitivní vliv na plicní tkáň i na svalovinu," dodává.

Dle vyjádření vedoucího lékaře Postcovidového centra Fakultní nemocnice Hradec Králové, Michala Kopeckého, se příznaky covid-19 drží déle než 5 týdnů až u jedné třetiny lidí. "Každý desátý pacient s nemocí covid-19 se necítí dobře ani po 12 týdnech a často ještě mnohem déle," upozornil na konci letošního února šéf evropské WHO, Hans Kluge. Při 1,5 milionu potvrzených případů covid-19 v České republice do dubna 2021 dlouhodobě následky covidu pocítilo více než 150 tisíc Čechů. Mohla by jim pomoci cílená rehabilitace, včetně té přístrojové. "Při návratu do aktivního života po covidu může být terapie s vysoce účinným laserem významným pomocníkem. Jsou s ní pozitivní zkušenosti jak z velkých krajských nemocnic, tak i z některých specializovaných rehabilitačních center. Zklidňuje případný zánět v plicní tkáni a má také pozitivní vliv na bránici jako hlavní dýchací sval i na pomocné dýchací svaly, když dochází k harmonizaci energetické bilance pro jejich práci," vysvětluje Větvička s tím, že další výhodou vysokovýkonných laserových přístrojů je i to, že mohou ulevit personálu. Po dobu terapie totiž nevyžadují jeho zapojení. Podobné výhody má ovšem do značné míry i terapie s přístroji využívajícími sílu elektromagnetického pole.

Kondice svalů kolem plic má zásadní vliv na to, jak se člověku dýchá

Elektromagnetické (indukční) pole pomáhá běžně u rehabilitace pohybového aparátu, mezi jeho léčebné účinky patří především úleva od bolesti, podpora hojení zlomenin, svalová relaxace, svalová stimulace a kloubní mobilizace. Dokáže stimulovat i hluboko uložené svaly, u kterých je to běžným cvičením obtížné. Jak může pomoci lidem, kterým dělá po prodělaném covidu například problém vyjít schody bez zadýchání? "S elektromagnetickým polem nepůsobíme na samotné orgány přímo, v případě oblasti hrudníku ale dokáže pracovat se svaly, které obalují plíce. Obecně přitom platí, že orgány, které mají svaly kolem sebe v kondici, fungují lépe," vysvětluje Dragana Žarkovič, produktová specialistka společnosti BTL, která vyrábí přístroje schopné zaměřit sílu laseru nebo intenzivního elektromagnetického pole na konkrétní oblast těla.

Řešení problémů s bolavými zády a respiračních potíží po covidu jsou zdánlivě úplně jiné disciplíny, není tomu ale tak. Když jdete za fyzioterapeutem, první, co řeší, je vaše držení těla a způsob, jakým dýcháte. "My jsme u pacientů s postcovidovým syndromem začali dělat speciální dechové rehabilitace. Nejdříve musíte uvolnit fascie ve svalech, abyste mohli působit zpět na plíce. Zároveň můžete ovlivňovat dýchací systém inhalacemi, dechovou gymnastikou i speciálním hloubkovým robotickým laserem a superindukční vysokofrekvenční terapií. Úkolem lékařů a fyzioterapeutů je optimalizovat zánět, zlepšit prokrvení, snížit bronchospasmus (zúžení průdušek), uvolnit hrudní stěnu a mezižeberní svaly, odstranit blokády. Toto vše může pomoci zásadně s rehabilitací pacientů po covidu. V praxi se tato komplexní terapie bohužel neprovádí často," uvádí vedoucí kliniky rehabilitačního lékařství Barna Medical, doktor Miloš Barna, s tím, že vidí roli rehabilitace i v akutní péči o pacienty s covid-19. "Už samotná přístrojová terapie dokáže zlepšit mikrocirkulaci v drobných krevních a lymfatických cévách, což stimuluje složky buněčné imunity, které mohou pomoci k destrukci a eliminaci viru," vysvětluje.

K efektivní postcovidové rekonvalescenci bude potřeba změna myšlení pacientů i lékařů

Studie britského Národního institutu pro výzkum zdraví (National Institute for Health Research) varuje před přetrvávajícím pohledem, že covid-19 dostane lidi buď na jednotku intenzivní péče a může je zabít, nebo ho do dvou týdnů přechodí a budou zase fit. Již dnes víme, že škála dlouhodobých následků je široká.

Pacienti s post-covidovým syndromem tu již jsou a bude jich ještě přibývat. "Mnoho lidí po covidu má dlouhodobé problémy s kašlem, rychle se unaví. Mají často bolesti hlavy, hrudní i bederní páteře a jejich stav jim nedovoluje sportovat. Bojí se toho, co s tím dál, a ptají se, na koho se mají obrátit. Vidím velký prostor pro to, jak těmto lidem pomoci rehabilitační péčí," vysvětluje doktor Miloš Barna. Prvně je ovšem potřeba, aby obvodní lékaři i pneumologové více přijali, že pro snížení dopadů dlouhého covidu mohou být zásadní právě postupy využívané dosud primárně ve fyzioterapii. Zároveň by bylo vhodné, aby si toho byli vědomi i lidé a dokázali si o takovou formu rehabilitace říct.





Autor: Marie Cicvárek Fléglová
Související:

Další články z rubriky Zdraví

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných společností představili aktuální epidemiologickou situaci ohledně černého kašle, záškrtu a tuberkulózy. ...

Nezanedbávejte své ledviny, nabádá klienty VZP a poukazuje na důležitost preventivních prohlídek

Chronická onemocnění ledvin bývají zákeřná v tom, že o nich pacient dlouho nemá ani tušení. Zdravotní komplikace se neprojevují bolestí a problém je o ...

VZP: Náklady na centrovou péči loni poprvé překročily 20 miliard korun

Všeobecná zdravotní pojišťovna v roce 2023 uhradila za centrovou léčbu vysoce účinnými nákladnými léčivy víc než 20 miliard korun. Tato léčba je posky ...

Epidemiolog Kynčl: V ČR se aktuálně nacházíme v sestupné fázi chřipkové epidemie

Nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky (ARI) v ČR v 8. kalendářním týdnu roku 2024 dosáhla hodnoty 1480 nemocných na 100 000 osob, c ...

Prověřený recept proti jarní únavě - půlhodinka chůze denně a postupné dávkování zátěže

Nedostatek energie, bolesti kloubů, časté bolesti hlavy a celkové vyčerpání. Jarní únava dokáže člověka potrápit. Každoročně na přelomu zimy a jara po ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »