InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Výkup nemovitostí je cesta, jak rychle prodat dům či byt

16.04.2021
V životě nastávají různé situace. Plánujete odstěhovat se do zahraničí, protože jste dostali atraktivní pracovní nabídku? Podnikáte a sháníte prostředky na zajímavou investiční příležitost? Dostali jste se do tíživé finanční situace, a tak potřebujete urychleně zprostředkovat prodej bytu? Ve všech uvedených případech se jako ideální východisko nabízí výkup.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Výkup nemovitosti je oblíbený především pro rychlou realizaci, ovšem musíte počítat s tím, že vám zprostředkovatel strhne z tržní ceny nemovitosti určité procento, ale někdy se to vyplatí.

Prodej domu trvá v průměru tři měsíce?


Pokud se rozhodnete pro prodej bytu či domu na vlastní pěst, případně přes realitní kancelář, počítejte s tím, že celý proces trvá v průměru tři měsíce. Záleží však na tom, v jakém stavu je nemovitost, v jaké lokalitě se nachází a podobně. V některých případech se může prodej protáhnout i na více než půl roku.

V tomto ohledu se výkup nemovitosti liší, protože společnost nabízející danou službu vám vyplatí peníze okamžitě, nicméně musíte obětovat 10 % z tržní ceny. Peníze však můžete okamžitě investovat anebo je využít i jinak.

Jak funguje výkup nemovitosti?


Při běžném prodeji nemovitosti inzerujete svůj byt, respektive rodinný dům na inzertních portálech. Čekají vás prohlídky, vyjednávání podmínek kupní smlouvy, podepisování smluv, zařízení převodu v katastru nemovitostí a podobně. Stejně tak musíte čekat, než si kupující vyřídí hypoteční úvěr, což se opět může protáhnout.

Peníze vám přitom okamžitě poskytne společnost, která nabízí výkup nemovitostí. Nemusíte shánět kupce, prostě jen převedete nemovitost do vlastnictví konkrétní firmy, která výkup zprostředkovává, a okamžitě dostanete peníze.

Zajímá vás, co se poté děje s danou nemovitostí? Společnost už si sama hledá kupce, případně si ponechává zajímavé nemovitosti ve svém portfoliu. Záleží vždy na konkrétním charakteru daného objektu. U pozemků je zas problém, že se prodají až za několik let, a proto si společnost strhává 10% z tržní ceny, protože se jedná o jakousi míru rizika. Cena pozemku by totiž mohla za pár let klesnout, s čímž musí vykupující počítat.

Jestliže hledáte společnost, která zajišťuje výkup nemovitosti, podívejte se do nabídky služeb společnosti Maxima. Ve většině případů klientům nabízí 90 % z aktuální tržní ceny, což je na poměry českého trhu v případě expresního výkupu opravdu hodně. V mnohých případech totiž ostatní společnosti sráží i více než 15%.

Co se rychlosti týče, peníze za prodej nemovitosti můžete mít k dispozici do druhého dne. Stačí zvládnout veškerou nutnou administrativu, a to konkrétně podpis kupní smlouvy a podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí.

Výkupu nemovitosti využívají i podnikatelé


O výkup nemovitosti projevují zájem i ambiciózní podnikatelé, jimž se nabízí investiční příležitosti, které se neodmítají. Vůbec jim totiž nevadí, že ztratí 10% z tržní ceny nemovitosti, neboť z investovaných peněz vytěží mnohem více.

Bohužel, v České republice je běžnou praxí, že za vykoupenou nemovitost dostanete sotva 60% z tržní ceny. Maxima jde proti proudu a snaží se vyhovět svým zákazníkům tak, aby byla spokojenost na obou stranách. O 60 % by podnikatelé ani neuvažovali, to si raději prostředky na investice seženou jinou formou, ovšem s 90 % je to úplně jiná pohádka, nemyslíte? Samozřejmě je potřeba zvážit všechna pro a proti.

Výkup za hotové pomáhá i dlužníkům. Do těžké životní situace se totiž může dostat kdokoliv. Takže nezáleží na tom, v jaké jste situaci, Maxima se vám bude snažit co nejlépe vyhovět, abyste ve výsledku nestrádali.

Autor: Prya

Další články z rubriky Bydlení

Jak přijít k zahradní chatce snadno, rychle a za pěkné peníze?

Koupili jste si nedávno novou zahrádku v zahrádkářské kolonii? Pak musíte pravděpodobně nahradit původní chatku, která po desítkách let života čeká na své spadnutí. V dnešní době už nemusíte shánět řemeslníky, materiál ani trávit desítky hodin času ...

Žádný domov se neobejde bez pořádného plotu. Jaký zvolit?

Dokončujete právě výstavbu zbrusu nového domova? Pak nesmíte zapomenout ani na jeho ochranu před zvířaty, zloději i zvědavými pohledy kolemjdoucích os ...

Renovujete exteriér? Venkovní dlažba z betonu vás nezklame

Jestliže se pouštíte do renovace exteriéru vašeho domova nebo zahrady, výběr správných materiálů bude mít zásadní vliv na výsledný vzhled, funkčnost, ...

Uhlíkový beton: Revoluční materiál budoucnosti

Uhlíkový beton, nový kompozitní materiál, představuje revoluční průlom v oblasti stavebnictví. Tento materiál, který kombinuje beton a uhlíková vlákna ...

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vzt ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »