InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji nadále slábne

16.04.2021
V Královéhradeckém kraji za posledních sedm dní přibylo 503 potvrzených případů covidu-19. Před týdnem bylo nových nákaz 707 a před dvěma týdny 1258. V kraji tak pokračuje slábnutí epidemie. Ještě na přelomu února a března v regionu v nejhorších týdnech přibylo přes 5000 nakažených za sedm dnů. Nákaza v kraji je nyní nejrozšířenější v okrese Rychnov nad Kněžnou, nejméně na Trutnovsku.
Foto: kr-kralovehradecky.cz
"Současný trend ve vývoji epidemické situace ukazuje, že počet nových případů covid-19 v Královéhradeckém kraji stále klesá. Vypovídá o tom také tento týden zahájené testování ve školách, kdy jsme v pondělí a ve čtvrtek otestovali přes 36 tisíc dětí s doslova nulovým záchytem nemoci. Ukazuje to, že počet nakažených v populaci klesá a pokud bude tento trend pokračovat i příští týden, kdy by se nově měla projevit migrace dětí při návratu do škol v kombinaci se stávající migrací lidí z důvodu cest do zaměstnání a dalších aktivit, tak věřím, že jsme z nejhoršího venku," uvedl hejtman Martin Červíček.

Od začátku pandemie se v Královéhradeckém kraji nakazilo oficiálně 103 351 lidí, což je téměř 19 % všech obyvatel regionu. Z nakažených bylo 17 793 lidí starších 65 let.

V Královéhradeckém kraji zdravotníci dosud podali 126 035 dávek vakcíny. Dvě dávky dostalo přes 40 tisíc osob, tedy 7 % z celkové populace kraje.

Kromě úbytku nových případů covid-19 v kraji se snižují i počty pacientů s covidem v nemocnicích v regionu. V současné době je v nemocnicích v kraji 260 pacientů s covidem, přičemž byly dny na začátku roku, kdy jsme měly nemocnice naplněnou kapacitu zhruba 750 covidových lůžek.

Testování na covid-19 se od pondělí 12. 4. týká žáků prvního stupně základních škol a předškoláků v mateřských školách. Společně s nimi jsou testováni také všichni zaměstnanci školských zařízení. Dohromady bylo v kraji v pondělí takto otestováno přes 27 tisíc osob. V 11 případech testy ukázaly pozitivní výsledek. Následně provedené PCR testy ale covid-19 nepotvrdily u žádného z testovaných.

Ve čtvrtek se otestovalo 17 179 žáků, z nichž dvěma vyšel antigenní test pozitivní. Výsledky testů musí ještě potvrdit přesnější PCR test. U 5835 zaměstnanců škol všechny antigenní testy vyšly negativní.

V souvislosti s testováním žáků zaslal hejtman ministrům školství a zdravotnictví dopis. ve kterém mimo jiné vyzývá k testování žáků pomocí šetrnější metody. "Je nutné přemýšlet o méně invazivní metodě testování. V současné době je řada možností, jak na covid-19 testovat, které by byly určitě vhodnější ve školách. Kromě toho by rodiče žáků měli mít důvěru ministerstva školství, aby mohli testovat své děti sami, například v pohodlí domova," napsal v dopise hejtman.

Zdroj: Královéhradecký kraj

Další články z rubriky Regiony

Při kontrole restaurace na Znojemsku odhalili veterináři závažná porušení při skladování masa

Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpisů při skladování surovin živočišného původu. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Areál Zámku Pardubice navštívilo v loňském roce přes 160 tisíc lidí. Část přišla za výstavami muzea, na zámecký okruh, někdo jen na vyhlídku v Hlásce, ...

V Rokycanech se otevřela první veřejná ekologická toaleta v Česku

Město Rokycany v polovině dubna slavnostně otevřelo novou kompostovací veřejnou toaletu finské technologie, jedinou svého druhu, za účasti finského ve ...

Začátkem května odstartuje na Lipně cyklistická sezona

Otevřením nového úseku Vltavské cyklistické cesty v sobotu 4. května slavnostně začne nová cyklistická sezona v jižních Čechách. První turisté se svez ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »