InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Operativní leasing je vhodným způsobem, jak si pořídit nový automobil. V čem spočívá jeho princip a kdo jej může využít?

12.04.2021
Operativní leasing vozidel je jedna z cest k novému autu. Co je operativní leasing a jaké výhody přináší se dočtete v následujícím článku.
Ilustrační snímek, VW Golf 8 GTI Clubsport (2021) | Foto: Volkswagen

Co je operativní leasing


Operativní leasing v podstatě představuje alternativu k pronájmu vozidla. Během určené doby má řidič svůj vůz vždy plně k dispozici, a to za stanovenou měsíční splátku.

V této částce jsou již v základní alternativě operativního leasingu zahrnuta příslušná pojištění. Společnosti však nabízejí obvykle i druhý typ služeb, který je již komplexní a je v něm započítán kompletní servis.
Před sjednáním je tak na místě si ověřit zejména to, jak vysoká bude spoluúčast u havarijního pojištění a zda je v ceně například také dálniční známka nebo si ji musíte koupit sami.

Pro koho se operativní leasing hodí


Jedná se o vhodnou volbu především pro mladé motoristy. Tento typ financování jim umožňuje dosáhnout i na ty vozy, které by si coby nové mladí řidiči kvůli svým finančním možnostem pořídit nemohli. Na rozdíl od leasingu navíc nemusí zájemce zaplatit ani akontaci.
Mladé rodiny potěší ještě jeden aspekt operativního leasingu: Používání vozidla generuje měsíčně stále tutéž sumu. Pevně daná částka umožňuje lépe plánovat rodinný rozpočet.

Motorista díky operativnímu leasingu zároveň získává značnou svobodu. Po uplynutí příslušné lhůty si jednoduše opatří nový vůz. Smlouva bývá zpravidla uzavřena na 1 až 3 roky, nejdéle se pak sjednává na 4 roky.
Operativní leasing se naopak nehodí pro majitele, kteří si svá vozidla rádi hýčkají. Sportovní podvozek, velká kola, spoilery, doplňky atd.. to vše je u operativního leasingu pasé.

Jaké výhody má operativní leasing


Řidič se o svěřený automobil nemusí nijak starat. A to ani když ho užívá, ani jakmile ho plánuje vyměnit. Ušetří tedy navíc potenciální starosti s jeho prodejem. Automobil zůstává majetkem leasingové společnosti, což je také potvrzeno zapsaným údajem v technickém průkazu.

Od řidiče se tak před zřízením operativního leasingu očekává prakticky jen realistický odhad počtu ujetých kilometrů. Obvykle se počítá s nájezdem 20 000 km ročně. Může být pochopitelně i vyšší, ale je zapotřebí to zohlednit předem.

Celkový měsíční nájem pak bude požadovat leasingová společnost vyšší, protože automobil svým užíváním více amortizujete. Nemusíte se však bát žádných nenadálých sankcí, celý proces operativního leasingu je plně transparentní.

Autor: Martin Hajna

Další články z rubriky Auto moto

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě, jež loni překonala svého nejbližšího konkurenta v poměru více než pět ku jedné. ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

V prvním čtvrtletí dosahuje výroba automobilů rekordních hodnot

V prvním čtvrtletí bylo v tuzemských firmách automobilového průmyslu vyrobeno celkem 394 443 osobních vozidel, meziročně o 11,5 % víc. Jde tak o nejvy ...

Přesné, jisté, všestranné: Nové BMW X3 prochází dynamickými jízdními testy

Na konci procesu sériového vývoje prochází nové BMW X3 ve zkušebním centru BMW Group v jihofrancouzském Miramas finálním laděním všech regulačních sys ...

Co si počít, pokud se vám rozbije katalyzátor v autě?

První katalyzátory se začaly v autech objevovat už v sedmdesátých letech dvacátého století. Za tento vynález vděčíme americké automobilce Cadillac. Je ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »