InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Letní sezóna se blíží: Jak vybrat vhodné nosiče na kola?

11.04.2021
Letní sezóna se pro řadu z nás nese ve znamení aktivního trávení času venku. Vyjížďky na kole jsou ideálním způsobem, jak například strávit dovolenou. Jak kola snadno přepravit kamkoli?
Ilustrační snímek | Foto: autodoplnky-obchod.cz

Co bychom před nákupem nosiče kol měli vědět


Potřebujete nosiče na kola? Na současném trhu existují tři základní typy. Jde o střešní nosiče, na zadní dveře, případně nosiče, které lze umístit na tažné zařízení.

Jednotlivé nosiče samozřejmě nejsou vhodné na všechny typy automobilů a ani nejsou určeny pro převoz veškerých kol. Nosič na tažné zařízení vyžaduje, abyste ono tažné zařízení, lidově kouli, na vozidle pochopitelně vůbec měli k dispozici.

Vždy je navíc nutné zařízení používat v souladu s návodem, který přikládá výrobce. Zejména to znamená nepřekračovat doporučené zatížení nosiče kola. Optimálně dimenzovaný nosič nicméně uveze bez potíží i elektrokolo. Stejně tak bychom měli dodržovat příslušnou rychlost. U tažného zařízení je nutné také dbát na požadované svislé zatížení. V případě nehody a plnění pojišťovny jsou tyto podmínky zásadní. Povinné ručení viníka nemusí škody pokrýt pokud nebude vše v souladu s certifikací a návodem.

Jak vybrat nejlepší nosiče na auta


O kvalitě samotného nosiče obecně rozhoduje materiál. Může to být hliník či ocel. Na životnosti zařízení se významně odrazí i provedení spojovacích prvků a částí v přímém kontaktu s vozem i kolem jako takovým. Vyrobeny by měly být z plastu či gumy.

Dále je nutné konkrétní model zvolit podle toho, kolik kol pojme a jak pohodlně se s nimi manipuluje. Svou roli bude pro většinu spotřebitelů sehrávat taktéž pořizovací cena.

Obecně lze říci, že nejlevnější volbou jsou nosiče kol na páté dveře. Nejsou však vhodné pro každý typ automobilu. Vejdou se na ně navíc maximálně tři kola. Pokud jich potřebujete přepravit více, je nutné zvolit nosič střešní nebo ten na tažné zařízení. Pokud si navíc pořídíte dodatečný adaptér, na tažném zařízení odvezete kol až pět.

Maximální nosnost se pohybuje mezi 11 až 60 kg. V kategorii nejvyšší nosnosti se jedná opět primárně o nosiče na tažné zařízení. Tyto typy nosičů vám navíc zajistí pohodlnou manipulaci s koly, ale už za cenu vyšší investice.

Autor: Martin Hajna

Další články z rubriky Auto moto

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě, jež loni překonala svého nejbližšího konkurenta v poměru více než pět ku jedné. ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

V prvním čtvrtletí dosahuje výroba automobilů rekordních hodnot

V prvním čtvrtletí bylo v tuzemských firmách automobilového průmyslu vyrobeno celkem 394 443 osobních vozidel, meziročně o 11,5 % víc. Jde tak o nejvy ...

Přesné, jisté, všestranné: Nové BMW X3 prochází dynamickými jízdními testy

Na konci procesu sériového vývoje prochází nové BMW X3 ve zkušebním centru BMW Group v jihofrancouzském Miramas finálním laděním všech regulačních sys ...

Co si počít, pokud se vám rozbije katalyzátor v autě?

První katalyzátory se začaly v autech objevovat už v sedmdesátých letech dvacátého století. Za tento vynález vděčíme americké automobilce Cadillac. Je ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »