InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Budovy kasáren v Jičíně kupuje společnost SeneCura

11.04.2021
Rok 2021 patří lokalitě Kasárna. Chystá se vypsání veřejné zakázky na vybudování infrastruktury a společnost SeneCura s.r.o. zakoupí dvě zbývajících budovy kasáren, v nichž vystaví domov pro seniory a Alzheimer centrum. Výstavba infrastruktury je největším stavebním projektem v moderní historii Jičína.
Foto: Město Jičín
Společnost SeneCura - tehdy ještě pod názvem Senior Holding s.r.o. - na sklonku roku 2017 uzavřela s městem Jičín smlouvu o smlouvě budoucí kupní. Podpisu tehdy předcházelo nabídkové řízení, v němž společnost zvítězila. Samotná smlouva byla podepsána až v červnu 2018. Smlouva stanovila podmínky, které smluvní strany musely splnit, aby se přistoupilo k samotné koupi. Pro společnost SeneCura to bylo zejména změna územní studie lokality, vypracování projektové dokumentace na přestavbu budov v domov pro seniory a zajištění potřebných stavebních povolení. Kupní cena je 11 653 200 Kč přičemž dohromady 600 tisíc Kč už společnost SeneCura složila na účet města Jičína v souladu se zněním smlouvy. Nyní tedy firma doplatí zbytek kupní ceny a získá objekty do vlastnictví.

"Beru to jako velké vítězství po tom všem, čím jsme si při prodeji prošli, že se dostáváme do fáze uzavření samotné kupní smlouvy a že dlouho osiřelé budovy začnou být adaptovány k novému smysluplnému využití pro Jičín a jeho obyvatele. Zrovna tak jsem pyšný na překonání i všech ostatních překážek, které bránily přestavbě lokality na novou čtvrť, ještě sice není hotovo, ale jsme snad blízko zahájení stavby. Všem, kteří se o to zasloužili, je potřeba poděkovat," uvedl místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

I nadále bude firma vázána tak, že v objektech vybuduje domov pro seniory a že zachová vnější fasády a ráz střech. Budovy propojí krčkem a hlavní vstup do zařízení bude směrem od lipové aleje. Počítá se s běžnými lůžky, ale také specializovanými místy pro seniory s Alzheimerovou chorobou, dále lůžky s 24hodinovou péčí a také zde bude prostor pro návštěvy. V neposlední řadě se počítá také s tzv. odlehčovací službou. Ta je určena pro rodiny, které trvale pečují o seniora, ale nepřejí si, aby žil ve specializovaném ústavu 24hodinové péče. Doba udržitelnosti projektu je 15 let a nedodržení lhůty je podchyceno sankcí 500 000 Kč ročně.

Infrastruktura a její financování

Nové zařízení pro seniory je začleněno do územní studie, kterou v roce 2014 vypracovala architektonická kancelář Cuboid architekti s.r.o. Tato studie se především zabývá myšlenkou vystavění zcela nové obytné čtvrti na desetihektarové ploše po bývalých kasárnách. Letošním rokem se tento záměr začne fyzicky měnit v realitu.

Než město Jičín začne v souladu se Zákonem o obcích prodávat parcely pro rodinné a obytné domy, je nutné v lokalitě vybudovat technickou a dopravní infrastrukturu a veřejná prostranství. Zakázku na dodavatele stavby město plánuje vypsat letos na jaře. Půjde o jednu z finančně nejnákladnějších a rozsahem největší zakázku financovanou městem v moderní době. Odhad nákladů před soutěží hovoří o 235 milionech Kč včetně stavebního a autorského dozoru. Projektovou dokumentaci (pro územní a stavební řízení a pro provedení stavby) zpracovala společnost Valbek spol. s r.o., která zvítězila ve veřejné zakázce. Město také potřebovalo sestavit projektovou dokumentaci na výstavbu kanalizace pro budoucí obytnou zónu. Tu vypracoval Ing. František Kujan. Demolici objektu garáží pak vyprojektovala Ing. E. Krejcarová.

Jičín bude práce z velké části financovat z investičního úvěru v maximální výši 190 milionů Kč s délkou splatnosti maximálně 15 let. Zřízení investičního úvěru bylo schváleno Zastupitelstvem města na veřejném zasedání dne 31. 3. 2021. Smlouvu uzavře s bankovním domem, který vzejde vítězně z poptávkového řízení. Předpokládá se, že řízení na úvěr proběhne v závěru léta. Na obě řízení se město Jičín připravuje formou tzv. předběžných tržních konzultací. Město se pro financování výstavby také pokusí získat dotaci ze Státního fondu podpory investic na revitalizaci brownfieldů (tj. lokalit se starou stavební zátěží). Větší část finanční prostředků se městu vrátí vlastním prodejem pozemků.

Dne 30. 3. 2021 proběhlo setkání v konceptu "meet the buyer", v rámci kterého byla zájemcům z řad velkých stavebních společností představena veřejná zakázka: Kasárna Jičín, výstavba dopravní a technické infrastruktury a veřejných prostranství. Potenciálním dodavatelům byly sděleny informace technického, ekonomického a obchodního rázů a dále požadavky vyplývající ze zákona o zadávání veřejných zakázek.

Město Jičín má nyní nulové úvěrové zatížení. Poslední splátka za výstavbu zimního stadionu byla uhrazena v loňském roce. Rozpočet je tak připraven zvládnout i takto rozsáhlou investiční akci, financovanou úvěrem.

"Jsou tak vytvářeny podmínky, abychom dostáli slibům k prodeji pozemků na výstavbu rodinných domků a obytných domů. Jsme si vědomi významu této lokality a při samotné přípravě se snažíme postupovat maximálně odpovědně tak, aby občané, kteří zde budou stavět, byli spokojeni. Naší snahou je, aby toto místo po vojenských objektech se změnilo v hezkou část našeho města," řekl starosta města Jičína JUDr. Jan Malý.

Kasárna jako brownfield

Část komplexu kasáren město získalo do vlastnictví v roce 2000 a po roce 2006 již bylo vlastníkem většiny zdejších objektů. Většina budov v kasárnách byla zdemolována na náklady města v roce 2012 a 2013 z důvodu velmi špatného stavu. Demolice se nedotkla pouze dvou budov, které budou přestavěny na domov pro seniory, a dále rovněž jedné další budovy, která tehdy byla v majetku Okresního soudu a sloužila jako sklad. Představitelé města a soudu došli k dohodě, že město získá budovu do vlastnictví a směnou poskytne jinou budovu, kam se sklad přestěhuje. Pro tento účel byla vybrána stará kotelna v ulici Kosmonautů. Soud souhlasil za předpokladu, že kotelna bude v adekvátním stavu, proto město před směnou zajistilo její rekonstrukci. Na konci roku 2017 už směně nic nebránilo a město Jičín mělo komplex kasáren plně ve vlastnictví. Zatímco dvě budovy při ulici Čsl. armády se změní v domov pro seniory, bývalý sklad Okresního soudu bude zdemolován.

Již v roce 2013 město vypsalo urbanisticko-architektonickou soutěž na návrh lokality kasáren. Z účastníků porota nakonec vybrala kancelář Cuboid architekti s.r.o., jež rok nato zhotovila územní studii a katalog domů, který předepisuje jednotící ráz pro budoucí nemovitosti v lokalitě.

Téma kasáren je ve skutečnosti svazkem několika probíhajících procesů. Řekli bychom dějových linií. Děje se proplétají a doplňují stylem, že by v nich našel zalíbení i jistý fanoušek režiséra Christophera Nolana, mistra komplexního vyprávění. Děj první: Získání části budov v areálu kasáren do vlastnictví města. Děj druhý: Otázka kasáren jako brownfieldu a politický zvrat v Jičíně v roce 2012. Děj třetí: Návrh obytné zóny a dospění k urbanisticko-architektonické soutěži. Děj čtvrtý: Získání pozemků pro kanalizaci v kasárnách do vlastnictví města a vyprojektování kanalizace. Děj pátý: Směna budov mezi městem Jičín a Okresním soudem. Děj šestý: Projektová dokumentace na infrastrukturu a na veřejná prostranství a získávání potřebných povolení. Děj sedmý: Prodej dvou zbývajících budov za účelem vybudování soukromého Domova pro seniory, a s tím související plán rozvoje sociálních služeb. Děj osmý: Otázka financování investiční akce a konzultace o úvěru, rovněž vypořádání staré úvěrové zátěže. Děj devátý: Vypsání veřejné zakázky na vybudování infrastruktury.

Téma v celé jeho komplexnosti řeší speciální pracovní skupina Kasárna a je také jejím úspěchem, že se město nyní dostává až k vypsání veřejné zakázky na infrastrukturu.

Jistě, téma kasáren je dlouhodobé a palčivé, a dokonce budí zdání, že se táhne nebo že trvá příliš dlouho v neřešené podobě. Opak je pravdou. Za každým z vyjmenovaných dějů je třeba vidět mnoho hodin vyjednávání, projektování a administrativní práce.

Zdroj: Město Jičín

Další články z rubriky Regiony

Při kontrole restaurace na Znojemsku odhalili veterináři závažná porušení při skladování masa

Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpisů při skladování surovin živočišného původu. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Areál Zámku Pardubice navštívilo v loňském roce přes 160 tisíc lidí. Část přišla za výstavami muzea, na zámecký okruh, někdo jen na vyhlídku v Hlásce, ...

V Rokycanech se otevřela první veřejná ekologická toaleta v Česku

Město Rokycany v polovině dubna slavnostně otevřelo novou kompostovací veřejnou toaletu finské technologie, jedinou svého druhu, za účasti finského ve ...

Začátkem května odstartuje na Lipně cyklistická sezona

Otevřením nového úseku Vltavské cyklistické cesty v sobotu 4. května slavnostně začne nová cyklistická sezona v jižních Čechách. První turisté se svez ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »