InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Piráti představili projekt Senioři na palubě

08.04.2021
Piráti včera 7. 4. oficiálně představili svůj projekt Senioři na palubě, který má za cíl prohloubit mezigenerační spolupráci a přiblížit stranu také starším ročníkům. Iniciativa se aktuálně věnuje třem hlavním činnostem: organizování společných mezigeneračních aktivit v regionech, přípravě programových bodů zaměřených hlavně na starší generace a boji proti nepravdivým zprávám, tzv. hoaxům.
Foto: pirati.cz
"Projekt vznikl na podzim loňského roku z iniciativy aktivních seniorů, kteří chtěli vyvrátit mýtus, že jsou Piráti pouze stranou pro mladé. Jako první se spustila v Ústeckém kraji populární facebooková skupina Piráti pro máti, následně se myšlenka rozšířila i do dalších regionů. Již nyní máme přihlášených okolo 200 seniorů, kteří chtějí být zapojeni do dění. A to nejrůznějšími způsoby - od spolupráce na tvorbě programu do sněmovních voleb přes vyvracení hoaxů až po rozdávání Pirátských listů. Jde o lidi s chutí pomoci změnit směřování naší země, z čehož mám velkou radost," popsala hlavní iniciátorka projektu a 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

"Do práce na projektu se zapojila řada dobrovolníků všech generací, kterým chci moc poděkovat za úžasné nasazení. Vytvořili specializovaný web seniori.pirati.cz, e-mailový zpravodaj i facebookové stránky. Začínají vznikat také tzv. Paluby - mezigenerační kluby v regionech, které samy organizují přednášky, besedy a další aktivity. Senioři se i aktivně zapojili do boje proti dezinformacím a řetězovým e-mailům. Spolu s odborníky a politiky STANu se v těchto dnech dokončuje také návrh volebního programu zaměřeného na seniory. To jsou tři hlavní pilíře, kterým se aktuálně věnujeme," uvedla Richterová s tím, že po zlepšení epidemiologické situace je v plánu regionální i celorepublikové aktivity rozšiřovat.

Zástupkyně seniorů a ambasadorka projektu Irena Koutská následně popsala, jak přesně probíhá mezigenerační spolupráce: "V tuto chvíli již existuje řada mezigeneračních klubů, tzv. regionálních Palub - namátkou Paluba Vysočina, Paluba Plzeňský kraj, Paluba Praha - celkem je to teď šest uskupení, další vznikají. Organizujeme celostátní i regionální akce, zatím onlinově. Jednotlivé Paluby pořádají například cestovatelské přednášky, měli jsme i sérii přednášek o romství, o dezinformacích a o tom, jak jim čelit. Pravidelně se konají hodiny anglické a francouzské konverzace. Senioři se také spontánně domlouvají na setkání v naší virtuální hospodě. Některých setkání se v rostoucí míře účastní i zástupci mladších generací. Nedávno jsme začali oslovovat i Mladé pirátstvo, které se rádo připojilo do tematických besed i hodin jazykových konverzací."

Pořádají se také pravidelná setkání Na palubě s Olgou Richterovou a hosty, jednou za 14 dnů se rovněž senioři online potkávají v tzv. Podpalubí. "Setkání jsou často tematická, nedávno například proběhla beseda o fungování EU. V polovině dubna bude zahájena série tematických besed s pirátskými poslanci o různých aspektech pirátské politiky. Aktivní seniorka Lenka Nováková chystá také projekt řízených debat k určitému tématu, Hana Dvořáková má zase plán společně s mladými iniciovat vznik tzv. živé knihovny podle dánského vzoru," doplnila Koutská.

Jiří Fiedler následně popsal fungování Anti-hoax týmu: "Prožil jsem ve státě řízeném komunisty více než 40 let. Zažil jsem, jak se po sovětské invazi začaly postupně utahovat šrouby, jak se manipulovalo s informacemi a fakty, jak se nemohlo svobodně vyjadřovat. Jsem pro otevřenou férovou diskuzi mezi lidmi různých názorů, vadí mi ale, když se opět šíří nepravdivé informace, například o minulém režimu. Není možné se smiřovat s tím, jak se u nás používají dezinformace k cílenému klamání lidí. Proto jsem se v rámci projektu Senioři na palubě zapojil do týmu, který se snaží s dezinformacemi aktivně bojovat. Sbíráme a vyhodnocujeme nepravdivé zprávy a řetězové maily. Informujeme o tom, jak se události ve skutečnosti odehrály."

"U Pirátů se vyvracení lží věnuje řada lidí již delší dobu. My jsme se nyní k jejich úsilí připojili, abychom jim pomohli. Více hlav, více rozumu. Každá generace má svůj slovník. Náš způsob vyjadřování může být jiným seniorům bližší," dodal Fiedler.

Člen senátorského klubu STAN Marek Hilšer pak popsal tvorbu programových bodů zaměřených hlavně na starší generace. Na těch spolupracují zástupci koalice Pirátů a Starostů, senioři a nezávislí experti.

"Tato část programu se soustředí na tři hlavní oblasti rozvětvené do zhruba osmi témat. První pilíř klade důraz na podporu aktivního života a plného zapojení seniorů do společnosti. V druhém pilíři řešíme zlepšování péče o zdraví seniorů, ať už na straně zdravotního systému nebo v individuální rovině. Podporujeme tedy dostupnost péče, prevenci nemocí a zdravotní gramotnost. Třetí pilířem je zajištění důstojného života seniorů. Každý víme, že se můžeme ocitnout v situaci, kdy se bez pomoci druhých prostě neobejdeme, což platí i pro seniory. Chceme proto zajistit kvalitní sociální služby s maximálním ohledem na potřeby a komfort starších lidí. Jsem rád, že se s Piráty shodujeme, že taková pomoc by měla být ideálně co nejblíže domovu a vycházet z nejbližší komunity."

"Ucelený kompletní volební program bude zveřejněný zhruba v červnu. Už teď ale mohu zmínit malou ochutnávku, která se týká zapojování seniorů do aktivního života a kultury, což je oblast, které se věnuji. Celá kultura by měla seniory vnímat jako neopomenutelnou a stále aktivnější část společnosti. Nechceme vytvářet v zajetí předsudků speciální programy, které by seniory spíše oddělovaly od společnosti. Chceme jít cestou usnadňování a odstraňování bariér, ať už ekonomických, zdravotních nebo jiných. Přáli bychom si vytvoření všeobecně sdíleného systému motivačních výhod, které by kulturní instituce a pořadatelé seniorům nabízely. Velmi důležitý je také přístup seniorů k IT, obzvláště v koronaviru. Chceme proto rozvíjet jejich IT dovednosti a zajistit pro ně i lepší dostupnost komunikačních prostředků či tarifů. Budeme iniciovat debatu s poskytovali, zda by byli ochotní na dobrovolné bázi uvažovat o širší a cenově dostupnější nabídce pro starší generace," uzavřel Roman Bělor z hnutí Starostové a nezávislí.

Hlavní iniciátorkou projektu je Olga Richterová, ambasadory jsou Vladimír Šíp a Irena Koutská. V odborném týmu působí jako konzultanti např doc. Iva Holmerová, J. Hrabě či Petr Fridrich. S koordinací projektu pomáhají Nela Melicharová i Jakub Holzer. Tvůrcem webu a newsletteru je Ondřej Klimeš.

Zdroj: Pirátská strana

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »