InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Ida Kelarová a Česká filharmonie koncertují k Mezinárodnímu dni Romů

01.04.2021
PRAHA - Česká filharmonie pořádá 8. dubna 2021 od 20.15 hodin v sále pražské La Fabriky mimořádný televizní koncert Kamav tut (Miluji tě) u příležitosti Mezinárodního dne Romů, který od jeho vyhlášení v roce 1990 připomněli kromě samotných Romů i papež Jan Pavel II., dalajláma nebo Václav Havel.
Foto: mkcr.cz
Letos se k nim přidává zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová se svou kapelou Jazz Famelija a dětským pěveckým sborem Čhavorenge spolu s hudebníky České filharmonie a České studentské filharmonie. Hosty večera budou také mladí romští umělci: klavírista Radek Bagár, kytarista Milan Angelo Novák a taneční skupina Salut Roma. Koncert v přímém přenosu vysílá Česká televize na programu ČT art, zhlédnout ho bude možné i na sociálních sítích České filharmonie.

"Bála jsem se, že koncert budeme muset zrušit - stejně jako před rokem v dubnu," říká zpěvačka, sbormistryně a duše celého večera Ida Kelarová. "Pak ale přišla Česká televize s tím, že by náš slavnostní večer vysílali k divákům u obrazovek, a to mě nadchlo. Nikdy jsme nic podobného nedělali, protože jsme před sebou vždycky měli diváky přímo v sále, ale věřím, že i v této jiné podobě to krásně dopadne."

Během slavnostního večera se potká romská, jazzová a klasická hudba. A připomene se také deset let od založení dětského pěveckého sboru Čhavorenge. "Z velké části chci náš večer věnovat dětem. Samozřejmě dětem z Čhavorenge, ale přizvala jsem také mladého romského klavíristu Radka Bagára nebo kytaristu Milana Angela Nováka. Přátelské prostředí pro ně vytvoříme s mojí kapelou Jazz Famelija. A samozřejmě s báječnými přáteli filharmoniky!" upřesňuje Ida Kelarová.

Během večera bude mít světovou premiéru filmový klip k prvnímu CD Čhavorenge a filharmoniků Hej Romale. Točil se v létě 2020 na Slovensku během letní umělecké školy Romano drom v přírodě nedaleko Dolného Kubína. "Cítím silnou potřebu předat dětem poselství a filozofii své dlouholeté práce," doplňuje Ida Kelarová. "Připomenout jim cestu životem samým, otevření srdce, otevření mysli, cestu do hloubky přes nánosy emocí, cestu za hlasem, za pravdou, za přirozeností bytí... V této době mám silný pocit, že zpěv a láska, radost i slzy smutku jsou lékem nejen pro nás samotné, ale lékem i pro naše děti, naši společnost, celou zemi a celý svět. Rádi bychom, aby se tento náš klip rozletěl do světa jako radostná zpráva o tom, že si spolu můžeme rozumět, i když jsme jiní nebo nás oddělují ploty... Klip se jmenuje Baripen, což v romštině znamená Hrdost!" Česká filharmonie oslovila v dárcovské kampani na 120 dárců, kteří přispěli, aby se klip, ve kterém si děti z Čhavorenge zahrály, mohl dokončit.

Chystaný koncert Kamav tut vychází z osmileté spolupráce mezi Českou filharmonií, Idou Kelarovou a dětským pěveckým sborem Čhavorenge, který podporuje romské děti a mladé lidi nejen v jejich cestě za hudbou. Hudební večer zároveň navazuje na dva velké koncerty k Mezinárodnímu dni Romů, které se v Rudolfinu odehrály právě před dvěma lety - 7. a 8. 4. 2019 za účasti 300 účinkujících a 2000 posluchačů. Tentokrát se koncert odehraje pouze pro diváky u televizních obrazovek.

"Spolupráce s Idou Kelarovou a Čhavorenge má hudební, sociální i edukační stránku v dokonalé harmonii. Soužití romské a neromské komunity je v naší zemi silným tématem, o němž nemá příliš smysl mluvit, ale raději něco udělat. Ida Kelarová dělá podle mého názoru to nejlepší, co může: dává dětem šanci na lepší život, přitom je přísná, profesionální a probouzí v nich nejen hudební talent, ale také hrdost a odpovědnost za sebe sama. Tahle Idina cesta má smysl a prospívá romským dětem i muzikantům, kteří se jí za náš orchestr zúčastňují," říká generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Během osmileté spolupráce České filharmonie a Idy Kelarové se odehrálo na sedmdesát společných koncertů a stovky workshopů v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a ve Velké Británii. V posledních dvou letech se Čhavorenge a hudebníci České filharmonie představili mimo jiné v severoirském Belfastu na pozvání Asociace britských orchestrů, ale také na turné v Londýně, na Smetanově Litomyšli či na slovenské Pohodě.

Zdroj: Ministerstvo kultury

Další články z rubriky Kultura

Na výstavě České národní banky budou moci lidé poznat Svět bankovek Oldřicha Kulhánka

První umělecké návrhy československých platidel ze 70. let 20. století, satirické Funny Money i životní příběhy současných bankovek. To vše bude možné vidět od 27. března v Návštěvnickém centru České národní banky (ČNB). Pro veřejnost se otevře ...

Velikonoční program ČT art ozdobí světoznámé oratorium Mesiáš i opera Řecké pašije

Kulturní program České televize divákům o Velikonocích nabídne scénické zpracování slavného oratoria Georga Friedricha Händela Mesiáš. Inscenace v pod ...

Vajíčko malované, z lásky darované: Velikonoce ve sbírkách muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsou v rámci velikonoční výstavky VAJÍČKO MALOVANĚ, Z LÁSKY DAROVANÉ k vidění desítky kraslic zdobených různými t ...

Finále hudebních cen Žebřík proběhne 5. dubna v areálu DEPO2015 v Plzni

Hudební ceny Žebřík vstupují už do dvaatřicátého ročníku své nepřetržité existence. Vyhlášení výsledků ankety okoření exkluzivní koncerty Chinaski, Mi ...

Hrdinka nového seriálu České televize hledá adoptivní rodinu pro své nenarozené Děcko - v hlavní roli Judit Pecháček

Desetidílné komediální drama ze současnosti je o rozvedené matce, která se během třetího těhotenství rozhodne pro neobvyklé řešení své životní situace ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »