InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Jak rok s Covidem ovlivnil nákupy dovolených a zvyklosti cestovatelů

31.03.2021
Rok s pandemií Covid výrazně zasáhl a změnil sektor cestovního ruchu. Nicméně po počátečním šoku a takřka celkovém zastavení loni v březnu a dubnu se Češi naučili i v dobách omezení cestovat. Jak byl na jaře 2020 trend hromadných návratů ze světa domů do České republiky; nyní naopak Češi hledají cesty, jak vycestovat - buď nyní, nebo ihned, jakmile se díky očkování pandemická situace zlepší. Platí to o dovolených, nákupu letenek, ale například i o pracovních pobytech v zahraničí.
Foto: pixabay.com
Plánování dovolených - First Minute dovolené jsou stále velmi populární a na vlak do Chorvatska již více než 12 tisíc rezervací
Češi prokázali, že milují cestování. Navzdory všem překážkám cestovat chtějí a ukazují, že věří i v brzké zlepšení celé situace. Letos si zájezd na first minute zakoupilo 33 % všech zákazníků, což je pouze 11 % pokles proti stejnému období v roce 2019, tedy dlouho před Covidem. Podobně vysoký zájem ukazuje prodej jízdenek na letní vlakové spoje RegioJet do Chorvatska - již nyní je prodáno více než 12 tisíc jízdenek a některé spoje na začátku prázdnin jsou již z velké části vyprodané.

Nákupy letenek - maximálně týden dopředu
Doba covidová výrazně ovlivnila nákupní zvyky cestujících při nákupu letenek. V roce 2019 před pandemií Covid si cestující kupovali letenky průměru 3 měsíce před odletem, dnes je to pár dní před odletem, nanejvýš jeden týden. Důvodem je nejistota, za jakých podmínek bude možné vycestovat do dané destinace a vrátit se do ČR.

Jazykové pobyty - za uzavřenou Británii si klienti našli náhradu na Maltě
Klienti vyčkávali do poslední chvíle, zdali bude jejich pobyt zrušen či bude překážka k vycestování (zavřené hranice). Své pobyty z vlastní vůle (obavy z vycestování) rušilo minimum klientů. Zejména pobyty pro děti klienti rušit nechtěli, protože počítali s umístěním dětí po dobu prázdnin. Ve chvíli, kdy jsme zrušili skupinové pobyty pro děti do Velké Británie, se pobyty ve velké míře přesunuly na otevřenou destinaci - Maltu. Dalších 10 % klientů využilo naši alternativu - jazykové kempy v ČR.

U pracovních pobytů - klienti cesty o rok posunuli
20 % klientů své pracovní pobyty v zahraničí rušilo "preventivně", aniž by čekali, zdali pobyt bude či nebude umožněn. Klientům, kterým byl pobyt zrušen (zejména se jednalo o pobyty v rámci programu Work & Travel) byly vráceny veškeré poplatky, případně byly na jejich žádost objednávky pobytů přesunuty na sezónu 2021, které teď drtivá většina využívá a chce na program letos vycestovat.

Allianz reagoval rychle pojištěním storna z důvodu Covidu i karantény
Na situaci spojenou s pandemií reagovaly také pojišťovny. Například pojišťovna Allianz zareagovala jako jedna z prvních a již v létě cestovní agentury a kanceláře mohly nabídnout pojištění storna, které pokrývalo jak důvody spojené s pandemií Covid, tak i možnou karanténu. Na druhou stranu některé pojišťovny důvody způsobené karanténou stále nekryjí.

Co časem zmizí a co zůstane
S nástupem proočkování populace a zavedením dokladů prokazujících očkování zmizí zmatky v různých nařízeních karantén a zákazech cestování.

Svět se bude pomalu stabilizovat - i když je dnes jasné, že se svět změnil a mnoho zavedených opatření zůstane platných po dlouhou dobu - např. nošení roušek či respirátorů apod.

Dá se také předpokládat, že delší dobu bude přetrvávat trend v last minute rezervacích oproti minulosti, kdy bylo běžné pobyty a cesty řešit i několik měsíců dopředu.

Velkou výhodou budou mít firmy, které jsou schopné plnohodnotně prodávat v online prostředí a budou poskytovat nadstandardní storno podmínky (odložené úhrady, změny zdarma, přesun financí na jiné produkty v rámci firmy).

Autor: Ing. Aleš Ondrůj

Další články z rubriky LifeStyle

Tyto boty nikdy nevyjdou z módy - prohlédněte si nadčasové modely dostupné v Sizeer!

Módní trendy, včetně těch v městském vydání, se neustále vyvíjejí. Nelze však popřít, že existují evergreeny, které úspěšně odolávají měnícím se trendům. Jejich předností je jak dokonalá jakost, tak i nadčasový design, který vždy přitahuje pozornost ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »