InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Průzkum SP ČR: Firmy průměrně hlásí méně než 1 % pozitivních testů

15.03.2021
Výrobní podniky zvládnou ve stanovené lhůtě povinně otestovat všechny určené zaměstnance. Průměrný záchyt zaměstnanců s pozitivním testem na Covid-19 v průmyslu je 0,77 procenta. Většina firem volila testování přes soukromá zdravotnická pracoviště nebo samotesty. Kupují samotesty, jejichž cena je nejčastěji dvakrát vyšší, než příspěvek státu 60 korun na test. Podniky nadále využívají homeoffice a dodržují přísná režimová opatření. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR z konce minulého týdne. Svaz oceňuje práci a nasazení všech členských firem a jejich zaměstnanců. Podpoří je kampaní, která děkuje za svědomitý přístup a vyzývá k dodržování pravidel i po testu.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Přísná preventivní hygienická opatření ve firmách fungují a účinně brání přenosu Covid-19 mezi zaměstnanci. Dokazují to data z plošného testování zaměstnanců, které firmám nařídila vláda. Přes 150 firem, které se zúčastnily rychlého průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR, od 3. března otestovaly přes 114 tisíc pracovníků. Z nich mělo pozitivní test jen 882 lidí, což je 0,77 procenta otestovaných zaměstnanců.

"Data jasně ukazují, že firmy boj s epidemií zvládají. V průmyslu šíření nemoci odpovídá celorepublikovému průměru. A ve firmách, kde už testují dlouho, je tento podíl výrazně nižší. Za to je třeba jim poděkovat. Práce ve firmách je bezpečná," komentuje dosavadní výsledky testování Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Velmi nízký podíl pozitivních testů se týká většiny firem. Ze 158 firem, které se do průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR zapojily, prokázaly testy nákazu do jednoho procenta zaměstnanců v 71 procentech firem. Všechny zaměstnance stihnou otestovat ve vládou stanovených termínech všechny podniky, které se průzkumu zúčastnily. Plošné testování představuje mimořádnou logistickou operaci. Daří se díky velkému nasazení firem a také podpoře a koordinaci ze strany MPO.

"Potvrzuje se, co říkáme dlouhodobě. Fungující firmy jsou účinnou součástí boje s epidemií. Při zhruba milionu testovaných lidí v průmyslových firmách můžeme týdně odhalit až 10 tisíc nakažených bez příznaků, kteří by mohli nakazit dalších až 14 tisíc lidí.* V tomto aktivním přístupu je třeba pokračovat. Z průmyslu si mohou vzít příklad i další obory, jak lze bezpečně fungovat," uvádí Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Aktuálně je v Česku podle statistik ministerstva zdravotnictví přes 160 tisíc aktivních případů Covid-19.

Odpovědnost za boj s epidemií si firmy uvědomují a jdou i nad rámec povinností testovat zaměstnance. Více než polovina firem z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR má kapacity na trasování rizikových kontaktů u těch zaměstnanců, kteří mají pozitivní test. Tyto rizikové pracovní kontakty pak firmy předávají hygienickým stanicím. Pomáhají tak k ještě efektivnějšímu potírání epidemie.

Firmy také podporují využívání homeoffice. Přes 90 procent firem v průzkumu uvedlo, že umožnily práci z domova všem zaměstnancům, u kterých je to možné.

Průmyslové firmy zorganizovaly testování tak, aby nezatížily veřejná testovací centra. Přes dvě pětiny podniků využívají k testování vlastní závodní lékaře nebo nasmlouvané externí poskytovatele zdravotních služeb. Polovina firem používá samovyšetřovací testy schválené ministerstvem zdravotnictví.

"Svaz průmyslu doporučuje firmám, aby při výběru samovyšetřovacích testů nehleděly jen na jejich cenu. Data z průzkumu potvrzují, že se firmy tímto doporučením řídí. Dvě pětiny firem za samovyšetřovací testy platí přes 100 korun za kus, což je výrazně více, než kolik na testování dostávají od státu," říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu a dopravy ČR vyzývá všechny firmy a zaměstnance, aby i nadále pokračovali v dodržování všech hygienických opatření. Výsledky testování v podnicích ukazují, že to je cesta, jak držet epidemii pod kontrolou. "Moc dobře si uvědomujeme, že dobrý výsledek testu nikoho neopravňuje polevit v dodržování opatření. Všem členským firmám dnes rozesíláme letáky, které děkují zaměstnancům za zodpovědné chování a nabádají k neustálému dodržování hygienických opatření nejen v práci, ale i mimo pracovní dobu," doplňuje Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Letáky patří do firemních testovacích míst a mají za cíl ocenit a podpořit zaměstnance firem v příkladném dodržování protipandemických opatření.

Zdroj: SP ČR

Další články z rubriky Ekonomika

Svaz průmyslu a dopravy chce ještě více podporovat digitální dovednosti

Představitelé Svazu průmyslu a dopravy (SP ČR) a České společnosti pro kybernetiku a informatiku (ČSKI) podepsali v pondělí 22. 4. v Praze Memorandum o spolupráci při rozvoji digitálních kompetencí potřebných, požadovaných a očekávaných trhem ...

Správci lesů se připravují na kůrovce, první masivní rojení čekají v květnu

Aktuální ochlazení zastavilo kůrovce probuzeného nezvykle teplým dubnovým počasím. Na první letošní rojení připravili lesníci téměř sto tisíc lapáků a ...

Finanční úřady přijaly již 2 miliony daňových přiznání, čas na elektronické podání je do druhého května

Finanční správa připomíná termín pro elektronické podání přiznání k dani z příjmů, který v letošním roce připadá na čtvrtek 2. května 2024. Tento den ...

Úřad spouští novou kampaň proti kyberšmějdům

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se spojuje s policií a bankami (ČBA) v boji proti kybernetickým podvodníkům. Jejich spo ...

Příprava na sdílení elektřiny pokračuje. Vyhláška o měření elektřiny jde na Legislativní radu vlády

V druhé polovině letošního roku se spustí sdílení elektřiny v rámci komunitní energetiky. Detaily celkového řešení stanovuje vyhláška o měření elektři ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »