InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Krize jako příležitost pro stavebnictví? 7 technologických trendů, které se letos vyplatí sledovat

10.03.2021
Přestože české stavebnictví očekává v letošním roce výrazný pokles v důsledku pandemie COVID-19, firmy se dále potýkají s rostoucími stavebními náklady a nedostatkem pracovních sil, může současná krize mnohým společnostem posloužit i jako odrazový můstek pro inovace, které v konečném důsledku přinesou zvýšení efektivity, zrychlení pracovního toku, a tím i vyšší ziskovost stavebních projektů.
Foto: amic.cz
Pandemie změnila způsob podnikání ve stavebnictví - od plánování projektů, přes nábor pracovníků, až po setkávání s klienty. V budoucnu tak její dopady ovlivní řadu průmyslových trendů. Krize přeje novým technologiím a je možná tím nejlepším časem, kdy investovat do nových, konkurenceschopných nápadů. "Na trhu už existují různá softwarová řešení pro digitální dokumentaci a komunikaci ve stavebnictví a real estate, která dokážou výrazně zvýšit efektivitu práce, na minimum stlačit počet závad a defektů, a tím ušetřit zaměstnancům až několik hodin práce týdně," říká Domagoj Dolinsek, zakladatel technologické společnosti PlanRadar.  

1. Inteligentní smlouvy

Inteligentní smlouvy fungují na technologii blockchainu, veřejně dostupné "účetní knihy" o digitálních transakcích v kryptoměnách, která zjednodušuje budování vztahů mezi subjekty ve stavebním průmyslu. Tzv. chytré kontrakty poskytují všem firmám zapojeným do projektu ucelený systém, který jim umožňuje nakupovat a sledovat dané služby a následně za ně i platit.

Nejedná se o skutečnou smlouvu, ale protokol, jehož cílem je usnadnit, ověřit nebo vynutit výkonnost původní smlouvy, a spíše než k uzavírání nových zakázek a sledování dodávek tak firmy mohou inteligentní smlouvy využít ke sledování všech pohybů na jednom místě. Takový systém zajistí rychlejší finalizaci, vyšší bezpečnost a přehlednější dohled nad projekty, a tím i automatizaci dodavatelského řetězce.

2. Drony

Využití dronů ve stavebnictví je i nadále jedním z nejrychleji se rozvíjejících trendů, jehož užití vzrostlo meziročně o 239 procent. Tato technologie ovšem už nabízí mnohem širší využití než jen letecké pořizování snímků v real estate projektech a dalších komerčních aktivitách. Drony dokážou rychle zmapovat rozsáhlé plochy na velké vzdálenosti a vytvořit letecké tepelné mapy a snímky. Pokročilý software dronů poskytuje data v reálném čase, která lze použít pro rychlé rozhodování přímo na stavbě, což dále zefektivňuje celý proces výstavby.

Trvalou výzvou oboru zůstává bezpečnost pracovníků na stavbách. Drony mohou částečně nebo úplně nahradit některé činnosti vykonávané lidmi, a tím snížit pravděpodobnost zranění nebo upozornit manažera projektu, že stavební dělníci nenosí ochranné pomůcky a helmy.

Obrázky sbírané drony prostřednictvím vzdálených záznamů a 360stupňových skenů mohou poskytnout data, která umožní programům umělé inteligence sledovat postup projektů oproti původním plánům.
Využití této technologie je tak enormní: od pozorování nebezpečné činnosti až po monitorování úrovně produktivity. Inteligentní drony mohou pomoci zvýšit bezpečnost, efektivitu a produktivitu na staveništi.

3. Rozšířená realita

V porovnání s rokem 2019, kdy trh s rozšířenou realitou dosáhl celosvětově hodnoty 37 miliardy USD, se očekává, že koncem tohoto desetiletí vzroste přibližně o další 1,2 bilionu USD.

Díky rozšířené realitě dokážou stavební firmy efektivněji připravovat projekty a kupující či nájemci budov si mohou projekty "osahat" ještě před zahájením jejich výstavby. Rozšířená realita stavitelům a developerům zprostředkovává využívání nositelné elektroniky, přizpůsobená elektronická zařízení běžnému nošení, a 360stupňového videa, které umožní:

→ 3D vizualizaci budoucích projektů zasazených do reálného okolního prostředí
→ automatizované měření budov
→ rychlou a dostupnou simulaci architektonických a strukturálních změn
→ bezpečnostní školení a simulace potenciálního nebezpečí

4. Informační model budovy

Informační model budovy (BIM, Building Information Modeling) pomáhá lídrům v oboru zvyšovat efektivitu díky generování počítačového vykreslení budov a inženýrských sítí. Snadná správa těchto modelů a sdílení dat umožňuje vynikající prefabrikaci jednotlivých součástí, což vede k včasnému a přesnému dokončení projektů.

Z výzkumů vyplývá, že polovině firem využívajících BIM přináší tato technologie vyšší ziskovost a zrychlení pracovního toku. Čím více firem bude BIM používat tím více budou unikat společnostem, které se na tuto technologii dosud nepřipravily. "Chytré digitální nástroje nabízejí jednoduché rozhraní k prohlížení modelů, které umožňuje nahrávat soubory ze sofistikovaných BIM softwarů. Aplikace tak dovolí provádět vizualizaci budovy ze všech úhlů a propojí ji s celým stavebním týmem," popisuje Adam Vostárek, obchodní konzultant společnosti PlanRadar pro český trh.

5. Vzdálená pracoviště a mobilní přístup

Mobilní aplikace pro stavební firmy zprostředkují přístup na staveniště kdykoli a odkudkoli, a to včetně provádění kontrol v reálném čase nebo přesného měření pomocí kamery mobilního telefonu.

Pandemie COVID-19 připravila týmy na spolupráci bez fyzického přístupu k materiálům, prostorům nebo dalším spolupracovníkům. "Díky přesunu z kanceláří na práci z domova zažívají nástroje usnadňující vzdálenou práci bez narušení chodu organizace strmý narůst popularity. To platí zejména pro řešení založená na cloudových úložištích, která, na rozdíl od lokálních serverů, umožňují pracovat na dálku stejně efektivně jako za běžných podmínek. Přestože každodenní správu stavebních prací je nutné provádět přímo na staveništi, tato krize nám ukázala, že stavbyvedoucí mohou část své práce, tedy převážně administrativu, dělat odkudkoli," dodává Adam Vostárek.

6. Software pro správu staveb

Komplexní software pro správu staveb je stěžejním nástrojem pro zachování konkurenceschopnosti, budování hodnotného podnikání a zvládání provozní efektivity.

I když se každá softwarová služba mírně liší funkcemi, ty nejlepší řeší end-to-end potřeby od RFI (Request for Information), přes kompilaci dat, sdílení souborů s mobilními týmy, rozpočtování, ukládání dokumentů, mzdy a HR, až po monitorování zásob.

Výběr správného softwaru pro řízení stavby je zcela zásadní. Stavební firmy by se měly soustředit na snadné použití a možnost integrace s dalším existujícím softwarem. Hledat škálovatelný software, který odpovídá jejich potřebám právě teď a do  budoucna jim pomůže zvládnout i náročnější požadavky.

7. Inteligentní města

Někteří světoví technologičtí velikáni, jako jsou IBM, Microsoft nebo Cisco, investují velké finanční prostředky do megaprojektů na budování inteligentních a udržitelných měst. Tato města jsou složitější a propojenější než většina jiných rozsáhlých projektů a ještě před zahájením vyžadují o to intenzivnější plánování. Celosvětové výdaje na rozvoj inteligentní infrastruktury dosáhly v roce 2020 výše 120 miliard amerických dolarů a očekává se jejich další prudké zvýšení.

Mezi nejvýznamnější globální megaprojekty v aktuální výstavbě patří Masdar City v Emirátech, mezinárodní obchodní čtvrť Songdo v Jižní Koreji, Hudson Yards v New Yorku a indický průmyslový koridor mezi Dillí v Bombaji. Náklady na tyto projekty se pohybují mezi desítkami a stovkami miliard USD a předpokládá se, že ovlivní ekonomiku, zlepší infrastrukturu a přispějí k lepšímu stavu životnímu prostředí.

Autor: Petra Červená

Další články z rubriky Rady a tipy

Kde nakupovat sazenice a semena zeleniny?

Není nad vlastnoručně vypěstovanou zeleninu. Rajčata, papriky, okurky, kedlubny, zelí... Nejenže jsou cenově dostupnější, ale především mnohem chutnější a i zdravější. Pesticidy na zahrádkách dnes používá jen málokterý ...

Počet vloupání do firem postupem let roste. Jak ochránit svůj majetek?

Policejní statistiky mluví naprosto jasně - rok od roku se zvyšuje počet úspěšných vloupání do rodinných domů i firem. Přesně proto musíte nějakým způ ...

Výhody hraní za české koruny na online kasinech

České koruny představují pro hráče vždy určitou preferenci, a to pro své mnohé výhody, které hráčům online kasin poskytují. Jednoduché vklady a přehle ...

Velikonoční slevy lákají na vajíčka i jarní výprodeje, ale kde je hranice?

Velikonoce tradičně patří mezi svátky, které se u obchodníků těší značné oblibě. Zákazníky se přitom nesnaží nalákat jen na vajíčka a čokoládové zajíč ...

Kde uspořádat firemní akci? My máme jasno!

Firemní teambuilding, konference, školení, setkání pro zákazníky, ale také svatba či jakákoliv jiná výjimečná událost. Všechny tyto akce mají jedno sp ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »