InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Rok gastro-okének: Tržby meziročně spadly o 37 %

09.03.2021
Obor gastra už 12 měsíců bojuje o přežití. Bez několika dnů je to přesně rok, co otevřela první výdejní okénka. Ta se během lockdownů stala jediným způsobem, jak udržet otevřené provozy. Z uplynulých dvanácti měsíců bylo různou měrou omezení zasaženo hned devět, přísný okénkový režim pak v součtu panuje půl roku. Výsledek? Tržby oboru se meziročně propadly o 37 procent. Oproti roku 2019, kdy podle SOCR ČR dosahovaly 195 miliard korun, to představuje propad zhruba o 72 miliard.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Podle společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina tuzemských gastro podniků, byl první lockdown nejtěžší. "Na tak razantní omezení tehdy nikdo nebyl připraven. V půlce března tak ze dne na den zavřely tři čtvrtiny podniků a tržby se propadly o 87 procent. V dalších týdnech pak postupně okénka otevřelo 40 procent podniků a tržby se vyšplhaly asi na třetinu původních hodnot," rekapituluje ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Loňské jaro zabilo desetinu podniků


Navzdory rozvolnění v letních měsících se deficit způsobený jarní uzavírkou nepodařilo dohnat. Odhadem zhruba 10 procent podniků už neotevřelo. Zbývající zařízení sice generovala vyšší obraty než před vypuknutím koronakrize, nicméně i tak byla čísla nižší než během předchozího léta. Výrazně se projevily rozdíly mezi jednotlivými regiony.

"Zdaleka nejhůř na tom byla Praha, kde v porovnání s létem 2019 klesly tržby bezmála o pětinu. V mínusu se potácely také Moravskoslezský a Zlínský kraj, jejichž návštěvnost negativně ovlivnila lokální ohniska koronaviru. Nejvíc se naopak utrácelo v turisticky atraktivních lokalitách v jižních Čechách, Královéhradeckém kraji a na jižní Moravě," přibližuje Petr Menclík.

Podzim a zima? Útlum, a ještě větší útlum


Nový náraz přišel hned po letních prázdninách. Už koncem září přišlo rozhodnutí o omezení otevírací doby, posléze se začala omezovat i kapacita gastropodniků. V říjnu pak s propuknutím druhé vlny koronaviru přišel další tvrdý lockdown, který panuje prakticky do současnosti. Jediným vytržením byly tři rozvolněné týdny na přelomu listopadu i prosince, kdy ale nadále přetrvávalo omezení provozní doby i kapacity. Tehdy otevřelo 7 z 10 podniků, které fungovaly před propuknutím koronakrize.

Co způsobují lockdowny?


Gastro se během roku zvládlo na omezení částečně adaptovat. Díky moderním technologiím a optimalizovaným procesům už podniky s každým dalším lockdownem naskakují do okénkového provozu rychleji a efektivněji. I tak to ale znamená, že během těchto období má obvykle kolem 60 procent gastro podniků zavřeno a tržby se pohybují kolem 40 procent normálu.

Krvácejí všichni, nejvíc večerní podniky


Koronavirová omezení mají největší dopad na podniky orientované na noční život. "Například diskotéky a kluby, podobně jako bary nebo hospody, nemohou pořádně fungovat už od konce léta. Situace je pro ně likvidační," upozorňuje Petr Menclík. Naopak nejlépe podle něj současný režim zvládají kavárny a bistra. "Tyto podniky do určité míry i za normálních okolností fungují v režimu ?take away?. Za celý rok jejich tržby klesly jen o 19 procent," vyčísluje Petr Menclík.

Podle Luboše Kastnera, který obor zastřešuje v rámci AMSP ČR, aktuálně hrozí smrt každému čtvrtému zařízení. "Víc než třetinový pokles hodnoty trhu v kombinaci s nejistými kompenzacemi a slabým nájezdem tržeb v roce 2021 způsobí odliv zhruba čtvrtiny provozovatelů a analogicky stejného počtu zaměstnanců. Pro záchranu odvětví je nyní zásadní, kdy dojde alespoň k částečnému rozvolnění a obnově provozu," vysvětluje.

Regiony oslabují ohniska koronaviru i odliv turistů


Největší meziroční propad z pohledu regionů zaznamenal v uplynulém roce Zlínský kraj. Nejslabší oblasti doplňuje ještě Karlovarský a Plzeňský kraj. Zatímco v prvním případě je na vině koronavirové ohnisko během léta, Karlovarský kraj ochromil zásadní úbytek zahraničních turistů v lázeňských centrech. V západních Čechách jsou pak i další příčiny. "Vedle podstatného snížení tranzitu na hlavním tahu z Německa má zásadní vliv i to, že v Plzeňském kraji převládají hospody, tedy aktuálně jeden z nejpostiženějších gastro formátů," přibližuje Luboš Kastner.

Kde se naopak dařilo? Vedle atraktivních lokalit v Libereckém a Královéhradeckém kraji nebo na jižní Moravě si po celý rok vedl dobře také Středočeský kraj, kde - stejně jako v Praze - po celou dobu restrikcí zachovalo provoz největší procento gastro podniků. Přesto ani tyto kraje zdaleka nedosáhly hodnot srovnatelných s předchozím rokem.
Autor: Věra Kubátová

Další články z rubriky Ekonomika

Studie ÚZEI dala za pravdu Agrární komoře. Podpora zemědělců není efektivní a dochází k účelovému dělení podniků, aby dosáhly na vyšší dotace

Zavedení redistributivní platby, která měla podpořit malé zemědělské podniky na úkor velkých, se zvrtlo. Po loňském spuštění této speciální dotace se zvýšil o 24 procent počet žadatelů obhospodařujících výměru 100 až 150 hektarů, což je právě ...

Trendy v převodních cenách: kontroly přeprodávání reklamy a nehmotných aktiv

Finanční správa v roce 2023 provedla 570 kontrolních úkonů v oblasti cen sjednaných mezi spojenými osobami (tzv. transfer pricing). Výsledkem bylo zvý ...

Prezident Hospodářské komory Zajíček: Inflační období máme za sebou a českou ekonomiku letos čeká mírný růst

Po loňském roce, v kterém česká ekonomika procházela recesí, letos nastane obrat. Tuzemské hospodářství se navrátí k růstu, kdy HDP v reálném vyjádřen ...

Agrární komora: Chovy nosnic v klecích jsou na ústupu. Přibude bílých vajec

Opatřit si bílá vejce, která jdou snadno obarvit do pestrých jarních odstínů, na velikonoční nadílku pro koledníky bude do budoucna snazší. Čeští chov ...

ČNB vydává pamětní stříbrnou stokorunu s motivem Nejvyššího státního zastupitelství

Dne 27. března vychází první pamětní mince z nového cyklu České národní banky (ČNB) Instituce České republiky. Jde o stříbrnou stokorunu s motivem Nej ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »