InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Megane R.S. - ikona Renault Sport

08.03.2021
Mégane vděčí za svou popularitu a úspěch svým sportovním verzím. V roce 2019 Mégane R.S. oslavil patnáct let své existence. Od roku 2004 se postupně stával nejvýraznějším modelem sportovních hatchbacků s vysokým výkonem. Nový Mégane také zahrnuje dynamické a sportovní verze R.S. a R.S. TROPHY.
Foto: renault.cz
Nový Mégane R.S. spoléhá na podvozek Sport a jedinečný motor 1,8l turbo s přímým vstřikováním 300 k (220 kW) jako u verze TROPHY. Tento motor je výsledkem synergií Aliance. Najdeme ho také u Alpine A110. Točivý moment se zvyšuje na 420 Nm (+30 Nm). Toto zvýšení výkonu se projevuje v lepší akceleraci i při vysokých otáčkách, zatímco točivý moment - jeden z nejlepších v této kategorii - poskytuje ještě lepší potěšení z řízení a příjemnější jízdu.

Kromě toho nový výfuk získal u nového Mégane R.S. mechanickou klapku, díky které lze regulovat intenzitu zvukového projevu. Nechybí ani další poznávací znaky R.S. Patří k nim podvozek 4CONTROL, který umožňuje maximální obratnost při zatáčení a stabilitu v rychlých zatáčkách, a nový R.S. Monitor (volitelně), který zobrazuje různé parametry vozidla v reálném čase: zrychlení, brzdění, úhel volantu, fungování systému 4CONTROL, teploty a tlaky apod.

Nový Mégane R.S. využívá také nové funkce této řady díky integraci nového displeje 9,3 a multimediálnímu systému Renault EASY LINK, jakož i nového digitálního 10,2 přístrojového štítu TFT.

Co se týče asistentů řízení, nový Mégane R.S. je vybaven upozorněním při opuštění jízdního pruhu, adaptivním tempomatem s funkcí Stop & Go (volitelně) a aktivním nouzovým brzděním, obzvláště nápomocným při jízdě ve městě díky detekci přítomnosti chodců.

NOVÝ MÉGANE R.S TROPHY: pro ještě ostřejší sportovní styl

Nový Mégane R.S. TROPHY byl zamýšlen pro závodní trať. Vyznačuje se exkluzivním podvozkem Cup spojeným s motorem 1,8l turbo o výkonu 300 k.

Ve srovnání s podvozkem Sport nového Mégane R.S. se podvozek Cup vyznačuje mechanickým samosvorným diferenciálem Torsen s omezenou svorností, který poskytuje výhodu lepší trakce při průjezdu zatáčkami. Také je vybaven tlumiči a pružinami, jejichž tuhost byla zvýšena o 25 respektive 30 %, a stabilizátor s vyšší tuhostí o 10 % ve srovnání s Mégane R.S.

Nový Mégane R.S. TROPHY si zachovává přední brzdové kotouče z dvojitého materiálu. Jsou lehčí, ale zároveň účinnější, díky lepšímu odvádění tepla při intenzivním používání, čímž se optimalizuje jejich výdrž. Červené třmeny Brembo? jsou stále přítomny a vizuálně odlišují tuto verzi, stejně jako nápis TROPHY na F1 liště v předním nárazníku a specifické disky 19 "Jerez (standard) a Fuji Light (volitelně).

Sportovní prostředí interiéru v provedení alcantara bylo modernizováno díky nové harmonii červené a šedé. Sedadla Recaro jsou sportovnější a nabízejí se jako exkluzivní volitelný doplněk této verze TROPHY.

Mégane R.S. TROPHY-R : 3 rekordy v roce 2019 a četné ceny

V roce 2019 limitovaná série Mégane R.S. TROPHY-R překonala okruhový rekord na třech výjimečných okruzích: slavném Nordschleife v Nürburgringu, Spa-Francorchamps a Suzuka. Což je přesvědčivý důkaz velkého výkonu této nejradikálnější verze řady Mégane R.S.

Úspěch uznal i tisk. Megane R.S. TROPHY-R získal v roce 2019 3 prestižní ceny:
- Performance Car of the Year - Top Gear
- Sportovní vůz roku - Echappement
- Sportovní vůz roku - Argus

Zdroj: Renault

Další články z rubriky Auto moto

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě, jež loni překonala svého nejbližšího konkurenta v poměru více než pět ku jedné. ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

V prvním čtvrtletí dosahuje výroba automobilů rekordních hodnot

V prvním čtvrtletí bylo v tuzemských firmách automobilového průmyslu vyrobeno celkem 394 443 osobních vozidel, meziročně o 11,5 % víc. Jde tak o nejvy ...

Přesné, jisté, všestranné: Nové BMW X3 prochází dynamickými jízdními testy

Na konci procesu sériového vývoje prochází nové BMW X3 ve zkušebním centru BMW Group v jihofrancouzském Miramas finálním laděním všech regulačních sys ...

Co si počít, pokud se vám rozbije katalyzátor v autě?

První katalyzátory se začaly v autech objevovat už v sedmdesátých letech dvacátého století. Za tento vynález vděčíme americké automobilce Cadillac. Je ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »