InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Den vzácných onemocnění: Život s cystickou fibrózou

26.02.2021
Cystická fibróza je vzácné onemocnění, které se vyskytuje u jednoho z 6 330 narozených českých dětí. Léky cílené na příčinu onemocnění sice existují, pro české pacienty je ale proplacení léčby běh na dlouhou trať kvůli zastaralému zákonu.
Ilustrační snímek | Foto: klubcf.cz
Cystická fibróza (CF) je dědičné, doposud nevyléčitelné onemocnění. Projevuje se chronickými infekcemi dýchacích cest. V nejtěžších případech může dojít k selhání dýchacích funkcí. Součástí onemocnění jsou i poruchy trávení z nedostatku trávicích enzymů ve střevě. Cystická fibróza může probíhat takřka nepozorovaně (jediným příznakem je třeba neplodnost u mužů), nebo velmi těžce s časným nezvratným poškozením plic.

Život s onemocněním

"Pacient s cystickou fibrózou se o sebe musí starat v podstatě 24 hodin denně. Je nutné skloubit inhalace léků k odkašlávání, což jsou roztoky soli, protizánětlivé roztoky, roztoky na zkapalnění vazkého hlenu, s případnými inhalacemi antibiotik. Bez jasně daného denního plánování by nešlo vůbec fungovat, protože i jediný den bez inhalací a rehabilitací by mohl spustit výrazné zhoršení," vypráví o životě s cystickou fibrózou Šimon Křemenčík.

Novela, která pomůže půl milionu Čechů

V České republice žije více než 500 tisíc pacientů, kteří trpí některou ze sedmi tisíc vzácných nemocí - jednou z nich je právě cystická fibróza. Pro léčbu některých vzácných onemocnění jsou dostupné vysoce inovativní a finančně nákladné léky tzv. orphan drugs. Jejich dostupnost je však pro české pacienty vlivem zastaralé legislativy komplikovaná a mnohdy omezená.

"V České republice chybí legislativní ukotvení pro léčiva na vzácná onemocnění. Pacienti jsou dnes většinou odkázáni na podávání opakovaných, individuálních žádostí na zdravotní pojišťovny. Aktuálně diskutovaná vládní novela zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění přináší zásadní změny. Ty usnadní dostupnost léčiv pro pacienty se vzácnými nemocemi, a to systémově, bezodkladně a na tak dlouhou dobu, jak bude potřeba," komentuje Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Novela by mohla ušetřit miliony a prodloužit životy pacientů o dekády

Jak to funguje nyní? Pacienti se vzácnými nemocemi většinou žádají o konkrétní léčivo prostřednictvím svých ošetřujících lékařů přes tzv. § 16 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Tento paragraf však měl být používán jen ve výjimečných případech - zahrnuje individuální schválení léčiva zdravotní pojišťovnou pro konkrétního pacienta, nikoli plošné schválení léčiva pro všechny se stejnou diagnózou.

Posouzení, zda pacient lék dostane, nebo ne, tak probíhá individuálně. Celý proces může trvat měsíc i déle, v mnoha případech je léčba schvalována opakovaně. Díky VZP a jejich nové metodice se lidé začali k léčbě dostávat snáze. I zde se však jedná pouze o dočasnou záležitost.

V březnu se rozhodne...

Novela, kterou bude v březnu ve druhém čtení projednávat Poslanecká sněmovna, usnadní cestu léčiva k pacientovi. Právní řád nově uzná existenci léčiv pro vzácná onemocnění, stanoví specifické podmínky jejich vstupu do českého systému úhrad a zřídí nový poradní orgán při Ministerstvu zdravotnictví ČR, tzv. Ministerskou komisi. V té zasednou zástupci ministerstva a pojišťoven společně s odborníky a pacienty. Na základě jejího doporučení vydá ministr závazné stanovisko o daném léku.

"Pokud bude léčivo schváleno a zařazeno do systému úhrad ze zdravotního pojištění, mají pacienti vyhráno. Lék pro ně bude dostupný bez zbytečného odkladu tak dlouho, dokud bude potřeba," vysvětluje závěrem Jakub Dvořáček. Díky sdílení nákladů mezi farmaceutickými společnostmi a zdravotními pojišťovnami bude navíc zajištěna i dlouhodobá udržitelnost financování zdravotnického systému.

Autor: Jiří Böhm

Další články z rubriky Zdraví

Invazivní meningokoková onemocnění jsou velmi závažná, nejúčinnější prevencí je vakcinace

V rámci Světového imunizačního týdne i v souvislosti s nedávným úmrtím devatenáctiměsíčního chlapce, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, znovu zdůrazňujeme význam a využití očkování. Batole, které podlehlo infekci, nebylo ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »