InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Chybí nám sebevědomí, ale umíme zvládat těžkosti života, říkají Češi v průzkumu

25.02.2021
Více než polovina (54 %) Čechů si myslí, že naše sebevědomí je nižší, než by mělo být. Své sebevědomí hodnotí Češi na desetibodové škále v průměru známkou 6,4, jen třetina (30 %) z nás ale považuje jeho míru za zdravou. Naopak svou osobní sílu zvládat náročné životní situace Češi považují za nadprůměrnou. Zjištění vyplývají z výzkumu agentury Ipsos pro analytický projekt Česko v datech.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Ten také ukázal, že sebevědomí Čechů sílí s prožitými náročnými situacemi, spojenými zejména s rodinným životem. Pro tři čtvrtiny z nás (72 %) je hlavním zdrojem osobní síly rodina či přátelé. Téměř polovina lidí si také nevybaví situaci, kdy Češi jako národ prokázali své sebevědomí a osobní sílu. Výzkum proběhl na vzorku téměř tří tisíc respondentů.

Češi se vnímají jako málo sebevědomý národ. Podle 54 % respondentů průzkumu agentury Ipsos pro projekt Česko v datech je naše sebevědomí nižší, než by mělo být. Jen čtvrtina lidí si myslí, že je na zdravé úrovni. A jen desetina, a to zejména ve věku 18 až 24 let, se domnívá, že Češi jsou sebevědomější, než by měli být.

V očích ostatních se vnímáme hůře
Naše sebevědomí na desetibodové škále hodnotíme v průměru známkou 6,36. Sami sebe přitom lépe hodnotí muži a také lidé ve věku mezi 55 a 65 lety. "Výzkum potvrdil, že Češi mají většinou tendenci své sebevědomí podceňovat. Ve chvíli, kdy mají hodnotit sami sebe, volí průměrně o 4 % horší známku, než jak si myslí, že by jejich sebevědomí hodnotili ostatní. Pokud už ale někteří dávají svému sebevědomí lepší známku, považují rovněž za zdravou jeho výrazně vyšší míru než ostatní," uvádí Adéla Denková z projektu Česko v datech.

Se závěry výzkumu souhlasí například i nejúspěšnější český himalájský horolezec Radek Jaroš. Ten díky svým výstupům na všech 14 osmitisícovek bez použití kyslíkového přístroje patří do síně slávy světového horolezectví. "Sebevědomí Čechů je podle mého názoru často bezdůvodně nízké. A to i v případech, kdy toho umíme nebo víme dost. Myslím, že v Česku je to do jisté míry dáno historicky, protože byly doby, kdy se lidé báli jakkoliv vyčnívat. Osobně musím říct, že se sebevědomím také často bojuji. Myslím, že je zapotřebí vážit si předně sám sebe a nenechat se negativně ovlivnit okolím," myslí si Radek Jaroš.

Osobní síla roste s náročnými situacemi
Míra sebevědomí a osobní síly Čechů roste dle průzkumu s počtem prožitých zátěžových situací. Jedná se hlavně o těhotenství, narození a výchovu dětí, stavbu domu nebo domácí péči o postižené či seniory. Mezi náročné životní situace spojené s růstem osobní síly patří také záchrana života nebo zažití živelní pohromy jako povodně nebo požáru. Vlastní odolnost také respondentům posílily situace jako rozchod s partnerem či partnerkou, změna zaměstnání, anebo začátek života v nové zemi. "Pro mě je zdravé sebevědomí vědomí si své vnitřní síly, vědomí si své svobodné vůle tvořit v radosti svoji realitu, nebýt ve vleku vlivu kohokoliv a čehokoliv. Kontakt s touto vnitřní silou často máme právě v zátěžových situacích," doplňuje Jan Vojáček, lékař působící v oboru funkční medicíny.

Svou osobní sílu zvládat náročné životní situace Češi považují za nadprůměrnou. Pomáhá jim v tom především rodina, kterou jako hlavní zdroj sebevědomí a osobní síly označilo téměř šest z deseti respondentů. Druhá příčka patří přátelům, kteří tuto roli primárně zastávají pro 14 % lidí. Motivaci dále se překonávat nám dodává hlavně pocit, že jsme zvládli náročný úkol nebo práci, který jako hlavní motivaci uvedlo 73 % dotázaných. Pochvalu od ostatních ale za hlavní zdroj motivace považuje jen 18 % respondentů, konstruktivní kritiku jako nejdůležitější motivační prvek zase vnímá jen 6 % Čechů.

Národní sebevědomí si spojujeme s politikou
Mají-li Češi uvést příklad silného a sebevědomého Čecha, na prvním místě (ve třetině případů) jej hledají v oblasti politiky. Nejčastěji se objevují jména Václava Havla a Tomáše Garrigua Masaryka. Na druhém místě (14 %) volí Češi hudebníky, kterým dominuje Karel Gott. Třetí místo patří sportovcům (10 %) v čele s Jaromírem Jágrem. V těsném závěsu za nimi figurují historické osobnosti (9 %), mezi kterými zaujímají první dvě příčky Karel IV. a Jan Hus.

Politika dominuje (v 27 % případů) i v situacích, kdy podle Čechů národ prokázal své sebevědomí. A to zejména v kontextu listopadu 1989 nebo srpna 1968. Druhé místo s 12 % sdílí pandemie koronaviru spolu s válkami všeobecně. Třetí nejčastější ukázkou národního sebevědomí jsou sportovní události všeobecně (10 %). "Zajímavé je, že 45 % dotázaných, tedy téměř polovina, si nedokázalo vybavit žádnou situaci, v níž by Češi jako národ prokázali své sebevědomí a osobní sílu," dodává Adéla Denková z Česka v datech.

Autor: Roman Macháček

Další články z rubriky LifeStyle

Tyto boty nikdy nevyjdou z módy - prohlédněte si nadčasové modely dostupné v Sizeer!

Módní trendy, včetně těch v městském vydání, se neustále vyvíjejí. Nelze však popřít, že existují evergreeny, které úspěšně odolávají měnícím se trendům. Jejich předností je jak dokonalá jakost, tak i nadčasový design, který vždy přitahuje pozornost ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »