InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 16.04.2024 [e]
Nové připady:
19
Ukončená očkování:
6 982 249
Hospitalizovaných:
10
Vyléčení:
4 715 596
Aktivní případy:
159
Úmrtí celkem:
43 522

V České republice se kapacita lůžek intenzivní péče blíží k absolutnímu vyčerpání

24.02.2021
Lůžková kapacita jednotek intenzivní péče v České republice je i nadále velice vytížená a blíží se absolutnímu vyčerpání. Nemocnice se potýkají s nedostatkem kvalifikovaného personálu a nejsou schopné dodržet obvyklé standardy poskytované péče.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Epidemická situace v České republice vykazuje i nadále rostoucí trend, který se projevuje mj. i šířením nákazy onemocnění covid-19 mezi lidmi staršími 65 let. Za poslední tři dny bylo nově diagnostikovaných 3 238 pacientů nad 65 let, což se promítá do situace v nemocnicích. K 23. 2. je v České republice hospitalizovaných 6 543 pacientů. Na jednotkách intenzivních péče leží 1 318 pacientů, umělou plicní ventilaci vyžaduje 662 z nich.

"Dopad aktuální epidemické situace na kapacity nemocnic je enormní. Kapacity dosahují krajní hranice svých limitů a nejsou daleko od svého vyčerpání. K dnešnímu dni je v rámci České republiky volných 15 % lůžek jednotek intenzivní péče, které máme k dispozici. U standardních lůžek s kyslíkem je pak volných 24 % z nich," popisuje situaci ohledně kapacit lůžkové péče náměstek ministra zdravotnictví, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

Ministerstvo zdravotnictví se ve spolupráci s jednotlivými kraji snaží situaci řešit především překlady pacientů do nemocnic s aktuálně dostupnou kapacitou prostřednictvím Národního dispečinku lůžkové péče. V současné době dispečink realizuje desítky překladů denně.

"Mezikrajově jsme transportovali celkem 400 pacientů. Dominantně jsme odváželi pacienty z Karlovarského kraje, nejčastěji byli převáženi do Prahy a Ústeckého kraje," popsal činnost Národního dispečinku lůžkové péče jeho zástupce Petr Kolouch. "Na podzim bylo v nemocnicích osm tisíc nemocných, teď je šest a půl, ale ten trend se zvyšuje. V Praze můžeme kapacitu zvýšit o padesát lůžek pro tu nejvíce specializovanou péči a daří se to v důsledku maximální spolupráce a vstřícnosti lékařů v nemocnicích," doplnil krajský koordinátor intenzivní péče pro Prahu Tomáš Vymazal.

Podle zástupce Českého červeného kříže (ČČK) Richarda Smejkala je možné v nemocnicích využít také speciálně proškolené týmy dobrovolníků ČČK vysílané na 72 hodin, které mohou posílit kapacitu zařízení a odlehčit práci personálu: "Můžeme proškolené týmy zaměřit na pomoc pacientovi - pomáhat mu se stravou či hygienou."

I přes maximální snahu a pracovní vypětí zdravotníků nelze z důvodu extrémního počtu pacientů dodržovat obvyklé standardy péče, zejména personální a ošetřovatelské. V řadě krajů dochází k zaplnění maximální kapacity lůžek typu JIP/ARO bez možnosti dalšího navyšování.

Jedním z nejpostiženějších regionů je Královéhradecký kraj. Podle tamního koordinátora intenzivní péče se hospitalizace týkají také mladších ročníků. "Je to skutečně nový fenomén. Běžně sledujeme čtyřicátníky, ventilované pacienty s nejtěžšími průběhy. Virus se chová jinak a zasahuje mladší populaci," řekl k situaci v královéhradeckých nemocnicích krajský koordinátor intenzivní péče Pavel Dostál.

"Na základě prediktivních modelů vývoje epidemické situace se bohužel nedá očekávat, že by se zátěž nemocnic v brzké době vyvíjela příznivě. Počty denně nově nakažených potenciálně zranitelných pacientů jsou vysoké, denně je tak k hospitalizaci přijímáno cca 500-600 pacientů. Obvyklá doba trvání hospitalizace pacienta s lehkým klinickým průběhem covid-19 je cca 7 dnů, pacienti na intenzivní péči jsou hospitalizováni v řádu více týdnů, někteří až jednotek měsíců - takových pacientů může být až 20% z celkového počtu nemocných vyžadujících intenzivní péči s umělou plicní ventilací," vysvětluje některé důvody zaplnění kapacit intenzivní péče ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Aby systém lůžkové intenzivní péče v České republice nedosáhl svých limitů, je nutné snížit zátěž, která je na nemocnice kladená. Zásadní je proto snížit počty sociálních kontaktů a dodržování protiepidemických opatření, která jsou momentálně v platnosti. Týká se to např. nošení respirátorů, dodržování rozestupů nebo vyhýbání se větším uskupením lidí.

"Jednou z možností oddálení vyčerpání kapacity nemocnic pro covid pacienty je i zapojení ambulantních specialistů do péče o pacienty v nemocnicích, které by umožnilo mírné navyšování lůžkových kapacit. Možností je i využití zahraniční pomoci, konkrétní nabídky jsou zatím omezené, jednání ale dále probíhají," uvádí dále náměstek ministra zdravotnictví a vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

"Zásadním cílem je, abychom za všech okolností poskytli adekvátní pomoc pacientům v akutním stavu. Nemůžeme dopustit, aby se jim nedostalo potřebné základní péče a nemocnice by nebyly schopny ošetřit pacienta s akutním stavem jakékoliv etiologie," dodává náměstek ministra zdravotnictví a vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Související:

Další články z rubriky Domácí

Česká pošta opět varuje před podvodnými zprávami

Česká pošta v poslední době opět zaznamenala vlnu podvodů, při nichž je zneužito jméno České pošty a klientům jsou podsouvány nepravdivé informace o jejich zásilkách za účelem vymámit z nich přístupové údaje k jejich elektronickému ...

Z Kanady dorazila do Česka mimořádná dodávka vakcín proti černému kašli pro dospělé

Tato druhá mimořádná dodávka byla zajištěna po dohodě Ministerstva zdravotnictví se společností Sanofi z důvodu zvýšeného zájmu o očkování proti černé ...

Prezident USA Biden přijal Fialu v Bílém domě, jednali o strategické, obranné a ekonomické spolupráci

V Oválné pracovně v Bílém domě přijal v pondělí 15. dubna 2024 americký prezident Joe Biden předsedu vlády ČR Petra Fialu. Oba lídři spolu jednali zej ...

Dávky pro osoby se zdravotním postižením budou podle návrhu MPSV systémově sjednoceny pod ČSSZ

MPSV připravilo návrh zákona, jehož cílem je systémové sjednocení všech sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem pod hlav ...

VZP: Zájem o příspěvky láme rekordy. Za první kvartál dorazilo už 465 tisíc žádostí, o polovinu víc než vloni

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V p ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »