InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Výbava domácnosti on-line: Jak nakoupit nábytek na internetu

24.02.2021
On-line nákupy mají své nezpochybnitelné výhody. A to nejen v oblasti oblečení, kosmetiky, knih nebo potravin, ale také nábytku. Jak také jinak oživit svůj domov, ve kterém momentálně trávíme spoustu času, než právě na internetu? Sepsali jsme pro vás 7 výhod i tipů, abyste měli nakupování pod kontrolou a nebyli při doručení nemile překvapeni.
Foto: Shutterstock.com
Proč nakupovat nábytek on-line?
- můžete najít daleko levnější varianty
- máte větší výběr produktů
- můžete rychleji vyhledávat pomocí zadaných filtrů a parametrů
- budete mít po kupě všechny možné i nemožné informace o produktech
- můžete dohledat produktové fotky interiéru
- ověřit kvalitu můžete i díky uživatelským recenzím a hodnocení e-shopů

Na jaké nevýhody můžete narazit?
- absence doplňkových služeb (výnos do patra)
- složitější reklamace některých e-shopů
- není možné si nábytek na vlastní oči prohlédnout, osahat



1. Hledejte inspiraci


V pohodlí domova vás nikdo nenutí spěchat, nemusíte se mačkat v uličkách plných lidí, ani hledat poslední zlevněné svíčky v akci. Proto máte dostatek času na to, hledat takové produkty, které do své domácnosti potřebujete.

Čerpejte inspiraci v interiérových a produktových fotkách, projděte třeba Pinterest a sepište si, jaké druhy produktů a v jakém stylu se vám vlastně líbí. Budete tak mít také lepší přehled, co pasuje nebo nepasuje dohromady a vybrané kusy nábytku tak budete mít jednotnější.

2. Vyhledávejte podle obrázku


Když už najdete nějaký kus nábytku, který byste si rádi pořídili, zkuste jej vyhledat. Neznáte název ani nevíte, jaký obchod takový produkt vlastně prodává? Nevadí, vyhledejte jej podle obrázku. Stačí jej vyfotit nebo stáhnout fotku z internetu. Pak jej nahrajete do internetového vyhledávače Biano.cz (stačí kliknout na ikonku foťáku) a rázem se vám objeví stejné nebo podobné produkty ze různých e-shopů, které můžete řadit třeba od těch nejlevnějších.



3. Čtěte nákupní rádce a magazíny


Je docela běžné, že v obchodech málokdy narazíte na někoho, kdo by vám s výběrem poradil. A pokud ano, většinou nemáte dostatek času na ten správný průzkum trhu. To se vám na internetu nestane. Naštěstí si tady můžete poměrně snadno vyhledat dostatek informací právě o takovém kusu nábytku, jaký potřebujete. Zároveň si v klidu můžete změřit rozměry místnosti doma a vybírat podle nich. Díky tomu budete perfektně vědět, jaký rozměr sedačky se vám vejde do obýváku nebo jak velké noční stolky do ložnice si budete moci dovolit.

Jediné, co vám může trochu zavařit, jsou matrace, které je skutečně třeba pro klid v duši otestovat osobně. Ale i v tomto případě můžete vsadit na recenze uživatelů nebo zvolení určité tuhosti, tvrdosti a typu matrace podle toho, na co jste zvyklí.



4. Pište si seznam


Znáte takový ten pocit, když jedete pro jednu vařečku do Ikey a přivezete si zpátky domů dvě svíčky, novou kytku, dekorační polštářek a taburet? Problém nastává ve chvíli, kdy takto nakupujete naprosto bez rozmyslu a pořizujete si tak věci, které nepotřebujete a které se vám vlastně vůbec nehodí.

Ušetřit nějakou tu korunu můžete promyšlenějším nákupním seznamem. Mrkněte, jestli váš oblíbený e-shop nenabízí možnosti označení produktů do pomyslného nákupního seznamu, nebo seznamu přání. Vedle nešlápnete ani se starým dobrým papírem a tužkou.

5. Nakupujte univerzálně


Vždycky nakupujte s chladnou hlavou. Doma si budete moci veškeré kusy nábytku rozmyslet a důkladně zvážit, stejně jako zamyslet se nad tím, jestli vámi vybrané kombinace jsou skutečně to pravé ořechové.

Zaměřte se na kusy nábytku, které jdou dobře kombinovat, jsou v jemnějších a krémovějších barvách a snadno jdou sladit se zbytkem domácnosti. Extravagantnější odstíny a vzory si můžete naopak dovolit u věcí, které lze jednoduše obměnit, třeba u závěsů, koberců, dekoračních polštářků nebo povlečení.



6. Pozorně čtěte popisy produktů


Jednotlivé kousky do bytu mívají nábytkové e-shopy poměrně dobře popsané. Budete tak vědět na první dobrou rozměry, materiál i typ. Jediné, co vám může chybět, je přesný odstín nebo vzor v interiéru. Mnohé obchody ale nabízí také vzorníky čalounění zdarma, případně videorecenze nebo fotky v interiéru.

7. Informujte se u e-shopů


Protože nákup nábytku je velká věc nejen objemově, ale i finančně, pročtěte si nejdřív podmínky jednotlivých e-shopů. Některé nabízí poštovné zdarma nad určitou výši, jiné naopak účtují vyšší sazby za objemnější balíky. Je také dobré si zjistit, jak bude probíhat reklamace v případě, že produkty budete chtít vrátit nebo budou poškozeny. Některé obchody nabízí až 90 dnů na vrácení zboží, najdete také společnosti, které si zboží vyzvednou a na své náklady odvezou.

Autor: ML
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město je centrem pracovních nabídek, současně kulturní mekkou a místem, které je zaslíbené rodinnému ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Jak přijít k zahradní chatce snadno, rychle a za pěkné peníze?

Koupili jste si nedávno novou zahrádku v zahrádkářské kolonii? Pak musíte pravděpodobně nahradit původní chatku, která po desítkách let života čeká na ...

Žádný domov se neobejde bez pořádného plotu. Jaký zvolit?

Dokončujete právě výstavbu zbrusu nového domova? Pak nesmíte zapomenout ani na jeho ochranu před zvířaty, zloději i zvědavými pohledy kolemjdoucích os ...

Renovujete exteriér? Venkovní dlažba z betonu vás nezklame

Jestliže se pouštíte do renovace exteriéru vašeho domova nebo zahrady, výběr správných materiálů bude mít zásadní vliv na výsledný vzhled, funkčnost, ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »