InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

ČOI: V lednu nevyhovělo osm kontrolovaných vzorků pohonných hmot

23.02.2021
Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrole jakosti pohonných hmot i v roce 2021. V lednu odebrala 230 vzorků a stanoveným jakostním požadavkům nevyhovělo 8 vzorků. Za porušení příslušné legislativy uložila ČOI zákaz prodeje na 16 400,75 l pohonných hmot v hodnotě 372 051,23 Kč.
Foto: coi.cz
Česká obchodní inspekce dlouhodobě sleduje jakost pohonných hmot na území České republiky. V lednu tohoto roku odebrala 230 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům nevyhovělo 8 odebraných a kontrolovaných vzorků, což v celkovém hodnocení představuje 3,5 % nevyhovujících vzorků.

Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG a bio-LNG, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v lednu 2021 odebrány.

V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků pohonných hmot v lednu 2021 oproti prosinci 2020, bylo zaznamenáno zhoršení z 0,8 % na 3,5 % v počtu nevyhovujících vzorků. Největší zhoršení bylo u vzorků motorových naft a LPG, kdy oproti prosinci 2020 bylo v lednu 2021 zhoršení u odebraných a kontrolovaných vzorků motorové nafty (z 1,5 % na 4,5 %) a LPG (z 0,0 % na 6,7 %).

Motorové benziny

Českou obchodní inspekcí bylo v měsíci lednu 2021 odebráno a kontrolováno celkem 84 vzorků automobilových benzinů. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek nevyhověl v jakostním parametru "konec destilace", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 222,5 °C (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 214,0 °C). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky automobilových benzinů splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 228+A1/Z1/O2 - Motorová paliva - Bezolovnaté automobilové benziny - Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Motorové nafty

V měsíci lednu 2021 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 112 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnilo 5 vzorků jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolované vzorky motorové nafty nevyhověly v jakostních parametrech "MEMK (methylestery mastných kyselin)", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla v jednom případě 8,0 % V/V a v druhém případě 9,3 % V/V (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 7,3 % V/V). Dále v jakostním parametru "CFPP (teplota filtrovatelnosti)", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla -4°C (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření -18°C) a v jakostním parametru "oxidační stabilita", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla v jednom případě 488 g/m3 a v druhém případě 498 g/m3 (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 33 g/m3). V případě druhého nevyhovujícího zjištění u parametru "oxidační stabilita" se jednalo o ověřovací rozbor. Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590+A1 - Motorová paliva - Motorové nafty - Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

LPG

V měsíci lednu 2021 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 30 vzorků LPG. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnily 2 vzorky jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolované vzorky LPG nevyhověly v jakostním parametru "síra", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla v jednom případě 166,4 mg/kg a v druhém případě 181,7 mg/kg (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 31,1 mg/kg). Zbývající kontrolované a analyzované vzorky LPG splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 589 - Motorová paliva - Zkapalněné ropné plyny (LPG) - Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 112 vzorků motorové nafty. Laboratorními rozbory bylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložky u 2 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v motorových benzinech byl zkontrolován u 84 vzorků a nebylo zjištěno překročení stanovené hodnoty.

Opatření
Česká obchodní inspekce zakázala v lednu 2021 ve třech případech prodej pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 16 400,75 l pohonných hmot v hodnotě 372 051,23 Kč.






Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »