InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Základní rybářská výbava, která vám nesmí chybět

23.02.2021
Pro vášnivé rybáře i začátečníky existuje několik kusů základní rybářské výbavy, bez které to prostě nejde. Část jsou povinné kousky podle rybářského řádu a zbývající představují výbavu pro usnadnění lovu a zvýšení šance, že se vám povede skvělý úlovek. V článku najdete několik rad, které vám pomohou s výběrem prutu, navijáku a dalších věcí pro příjemné rybaření.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Správně zvolený rybářský prut


Před nákupem rybářského prutu si musíte důkladně rozmyslet, na jaký druh rybolovu se budete specializovat. Mezi pruty na kapry a vybavením pro lov dravců jsou totiž značné rozdíly. Záleží také na způsobu lovu a vaší technice, kterou hodláte upřednostňovat. Pokud jste začátečníci a ještě nemáte vyhraněný styl, bude správnou volbu univerzální prut pro danou kategorii. Inspirace zde vám pomůže s lepší představou o tom, jak bohatá je nabídka rybářských prutů.

Komfortní lov kaprů


Pruty na kapry mají zpravidla dva až tři díly a jsou rozkládací pro snadné přenášení a manipulaci. Jejich předností je odolnost a pevnost při zdolávání ryb. Váhově mohou být trochu těžší, ale to v případě lovu, kdy máte pruty položené ve vidlici a čekáte na záběr, nepředstavuje žádný problém. Kvalitní zpracování může pomoci s dlouhými náhozy pro zamíření do správné části rybníka či řeky. Kromě samotného lovného prutu se mohou hodit i pomocné pruty pro zakrmování vybraného místa. Ty jsou většinou tvrdší, aby bylo možné s těžším košíkem s krmením dohodit do potřebné vzdálenosti.

Úspěšný lov dravců


Speciální disciplínou je lov dravců, kde využijete pruty na přívlač. Tento aktivní způsob lovu klade na vybavení ještě větší nároky, protože kromě pevnosti a odolnosti při zdolávání ryb je potřeba dosáhnout komfortně nízké hmotnosti. Používají se tak speciální materiály, které uvedené vlastnosti perfektně kombinují. Tyto pruty mají obvykle dva díly s celkovou délkou do třech metrů.

Když chcete chytit sumce


Lov sumců a rybaření v komplikovaných mořských podmínkách klade extra velké nároky na pevnost a odolnost použitých prutů. Pokud plánujete tento styl rybolovu, rozhodně vybírejte ve speciální kategorii, kde najdete kvalitní kousky pro splnění daných nároků.

Vybavení na pstruhy


Další specifickou kategorií rybolovu je muškaření. Při chytání pstruhů a podobných ryb hraje roli pružnost a lehkost. Zároveň však musí prut nabízet dobré ohnutí pro snadné zdolání úlovku. Tyto pruty jsou nejkratší a nabízí nízkou hmotnost, protože muškaření představuje také aktivní způsob rybolovu.

Přidejte správný naviják


Výše uvedené pruty z jednotlivých kategorií by nebyly tak efektivní bez správného navijáku. I tady najdete celou řadu variant a modelů od různých značek. Pro správný výběr jsou důležité vlastnosti, jako jsou snadná ovladatelnost, přesnost a pevnost brzdy. Směrodatné může být i to, jestli chcete používat vlasec nebo pletenou šňůru. Plynulost a rychlost navijáku představují velmi důležité parametry, které mohou rozhodnout o úspěšném zdolávání. Více informací a výběr navijáků najdete zde na stránce.

Rozhodovat se navíc můžete mezi několika druhy brzd u navijáků. Zde hodně záleží na tom, jaký styl rybaření preferujete. Přední brzda totiž nabízí velkou citlivost, ale zároveň horší manipulaci. Oproti tomu zadní brzda se doporučuje pro začínají rybáře díky snadné manipulaci, kdy však trpí životnost a zpravidla dochází k rychlejšímu opotřebení. Pro rychlé souboje například s dravci jsou perfektní navijáky s centrální brzdou, které se dají snadno kontrolovat pouze s pomocí palce.

Zdroj informací a inspirace: www.tropicfishing.cz a www.tropicfishing.sk

Autor: Pl

Další články z rubriky LifeStyle

Tyto boty nikdy nevyjdou z módy - prohlédněte si nadčasové modely dostupné v Sizeer!

Módní trendy, včetně těch v městském vydání, se neustále vyvíjejí. Nelze však popřít, že existují evergreeny, které úspěšně odolávají měnícím se trendům. Jejich předností je jak dokonalá jakost, tak i nadčasový design, který vždy přitahuje pozornost ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »