InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 28.03.2024 [e]
Nové připady:
14
Ukončená očkování:
6 982 235
Hospitalizovaných:
16
Vyléčení:
4 715 259
Aktivní případy:
298
Úmrtí celkem:
43 518

Kapacita nemocnic je v některých regionech již nedostatečná, limitující je především nedostatek personálu

18.02.2021
Aktuální epidemická situace ohledně onemocnění covid-19 zásadně dopadá na stav lůžkové kapacity v nemocnicích. Ta se potýká s extrémní zátěží a v některých regionech dosáhla svého limitu. Řada nemocnic musí přistupovat ke snížení personálních i odborných ošetřovacích standardů. Nadále jsou nutné mezikrajové transporty. Limitující je především nedostatek zdravotnického personálu.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
K 17. 2. bylo v nemocnicích hospitalizováno 6 171 pacientů. Z toho 1 175 pacientů je hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče a 584 pacientů je napojeno na umělé plicní ventilaci. V některých regionech už nemocniční kapacity prakticky dosáhly svých maximálních kapacit - týká se to např. Královéhradeckého a Karlovarského kraje.

"Současný vývoj nepříznivé epidemické situace se zásadně podepisuje na stavu v českých nemocnicích, a to velmi negativně. Lůžková péče je na hraně svých maximálních kapacit, v některých regionech je dokonce už vyčerpaná. Zásadním problémem, se kterým se nemocnice potýkají, je zejména nedostatek zdravotnického personálu," popisuje situaci ohledně lůžkových kapacit nemocnic ministr zdravotnictví Jan Blatný.

"Situace je oproti podzimu problematičtější v tom, že se objevuje tzv. britská mutace, která se vyznačuje násobně rychlejším šířením. Zároveň je část roku, pro kterou je typická vyšší nemocnost. A to jak respiračních onemocnění, tak třeba onkologických diagnóz," vysvětluje rozdíl s tzv. podzimní vlnou ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Pokud by celková volná kapacita lůžek určených pro pacienty s onemocněním covid-19 klesla pod 10 %, požádala by Česká republika sousední státy o pomoc s péčí o pacienty s tímto onemocněním. V současné době je na jednotkách intenzivní péče volných 16 % lůžek, u standardních lůžek s kyslíkem je to pak 26 %.

"Nastalou nepříznivou situaci v nemocnicích se snažíme řešit mezikrajovými transporty pacientů, které realizujeme prostřednictvím Národního dispečinku lůžkové péče. Je nutné zapojovat nouzový zdravotnický personál, čímž se snažíme částečně kompenzovat vliv nedostatku zdravotnického personálu," líčí situaci v nemocnicích náměstek ministra zdravotnictví, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

"Vzhledem k tomu, že zásadní problém spočívá právě v nedostatku zdravotnického personálu, který zajišťuje péči o pacienty s COVID-19, navýšení lůžkových kapacit není řešitelné instalací polních nemocnic," dodává náměstek ministra zdravotnictví a vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

"Podílet se na zlepšení aktuálního stavu ohledně kapacit českých nemocnic může každý z nás. A to tím, že se budeme chovat zodpovědně a důsledně dodržovat platná protiepidemická opatření. Díky tomu snížíme počet svých kontaktů, čímž zamezíme šíření nákazy a ulevíme zdravotníkům, kteří se v nemocnicích potýkají s ohromným pracovním vytížením," nastiňuje řešení ministr zdravotnictví Jan Blatný.

"Nejúčinnějším opatřením proti šíření nákazy je především omezení sociálních kontaktů. Pokud se setkáním s jinými osobami nevyhneme, nosme prosím chirurgickou roušku, nebo ještě lépe respirátor a samozřejmě dodržujme i hygienu rukou a rozestupy," popisuje hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová, jak se nejefektivněji bránit infekci.

"Plošná opatření nefungují, když nejsou dodržována na individuální úrovni," dodává ministr zdravotnictví.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Související:

Další články z rubriky Domácí

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně šest dní. Jako hlavní náplň volna si představují odpočinek s lehčími sportovními aktivitami a dále ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »