InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Polovina kontrolovaných bazarů a zastaváren porušila zákony

12.02.2021
Česká obchodní inspekce v průběhu roku 2020 kontrolovala dodržování zákonů u provozovatelů bazarů, zastaváren, starožitnictví a aukčních síní. Celkem provedla 105 kontrol a porušení právních předpisů zjistila více než u poloviny z nich.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
Česká obchodní inspekce od 1. června do 30. listopadu 2020 kontrolovala plnění povinností provozovatelů bazarů, zastaváren, starožitnictví a aukčních síní. Zaměřila se především na dodržování zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, zákona č. 247/2006 Sb., o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Inspektoři ČOI provedli celkem 105 kontrol a při 53 zjistili porušení právních předpisů, což je 50,5 %.

ČOI v rámci kontrolní akce spolupracovala ve 3 případech s ministerstvem kultury a ve 2 případech s živnostenskými úřady.



Zjištěné nedostatky

Porušení ustanovení zákona č. 253/2008, o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu bylo zjištěno ve 33 případech. Z tohoto počtu ve 29 případech byl porušen § 7, kdy prodávající nedodrželi povinnost identifikovat klienta. Ve 4 případech byl porušen § 23, neboť prodávající nezajistili proškolení svých zaměstnanců, kteří se mohli při výkonu své pracovní činnosti setkat s podezřelými obchody.

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo zjištěno ve 44 případech, nejčastěji se jednalo:

* ve 13 případech prodávající nedodrželi svoji povinnost řádně informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace, spolu s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit (§ 13)
* v 11 případech prodávající nevyznačili v dokladu o zakoupení výrobku informaci, že se jedná o výrobek použitý nebo výrobek s vadou (§ 16 odst. 3)
* v 10 případech prodávající nevydal spotřebiteli na jeho žádost doklad o zakoupení výrobků či poskytování služeb včetně zákonem stanovených náležitostí (§ 16 odst. 1)
* ve 4 případech obchodník neprodával použité nebo upravované výrobky, výrobky s vadou nebo výrobky s omezenými užitnými vlastnostmi odděleně od ostatních výrobků nebo prodávající na tyto vlastnosti výrobků spotřebitele zřetelně neupozornil (§ 10 odst. 6a)
* ve 3 případech prodávající neseznámil spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (§ 12)

Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjišťováno v menším rozsahu.

Uložená opatření
Česká obchodní inspekce v tomto období pravomocně uložila 50 pokut v celkové výši 112 000 Kč.




Zdroj: ČOI
Fotogalerie:

Další články z rubriky Domácí

Stát upravuje pravidla pro dárcovství krve tak, aby nebyli diskriminováni homosexuálové

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od poloviny roku dojde ke zjednodušení procesu darování krve pro dárce, kteří jsou přitahováni osobami stejného pohlaví. Dosud mohli gayové darovat krev pouze po půlroční sexuální abstinenci. Česká republika ...

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »