InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Dopravní podnik Praha pokračuje v modernizaci na lince C, o víkendu nepojede metro v úseku Florenc - Ládví

11.02.2021
Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) bude o tomto víkendu ve stanici metra Nádraží Holešovice modernizovat stávající elektronické stavědlo a současně vymění dřevěné pražce v traťovém uzávěru. Proto bude po celý víkend, tj. 13. - 14. února 2021, obousměrně přerušen provoz metra na lince C v úseku Florenc - Ládví. DPP během výluky zavede náhradní tramvajovou dopravu XC, pro spojení jen do Kobylis je výhodnější využít tramvajové linky č. 3 nebo 24. Metro na lince C bude o tomto víkendu v provozu v úsecích Háje - Florenc a Ládví - Letňany.
Ilustrační snímek | Foto: dpp.cz
Stávající staniční zabezpečovací zařízení ve stanici Nádraží Holešovice bylo historicky první elektronické stavědlo, které DPP v metru instaloval. Bylo to v roce 2002. Do té doby se stavěla pouze reléová staniční a traťová zabezpečovací zařízení. Technologie stávajícího elektronického stavědla má 18 let, již neodpovídá současným požadavkům a potřebám provozu v pražském metru, a proto je potřebné ji zmodernizovat, upgradovat na novou verzi. S velkou nadsázkou lze v tomto případě udělat příměr k modernizaci hardware domácího počítače. Po modernizaci současného stavědla získáme nový systém, který bude na stejné technologické úrovni, jako poslední stavědla instalovaná na trase V. A v úseku Dejvická - Nemocnice Motol a bude tak odpovídat požadavkům 21. století," uvedl Milan Pecka, vedoucí Sdělovací a zabezpečovací jednotky DPP.

DPP letos plánuje zmodernizovat zabezpečovací zařízení v dalších stanicích metra. Za měsíc to bude ve stanici Depo Hostivař, v červnu pak na konečné v Letňanech. Náklady na modernizaci elektronického stavědla v jedné stanici činí přibližně 2 miliony korun. Staniční zabezpečovací zařízení zajišťuje bezpečný provoz vlaků v tunelech metra a s jeho využitím řídí provozní zaměstnanci tento provoz - staví vlakové cesty nebo přestavují výhybky, přičemž se na návěstidle vždy rozsvítí příslušný návěstní znak.

Doporučené přestupní vazby směr Vltavská, Nádraží Holešovice, Ládví a dále do Letňan

Pro cestující do/z oblasti Holešovic, Ládví, Sídliště Ďáblice nebo dále na metro směrem do/z Letňan DPP doporučuje využívat náhradní tramvajovou dopravu XC, která bude jezdit po trase Sídliště Ďáblice - Ládví - Kobylisy - Trojská - Nádraží Holešovice (v Partyzánské ulici na předmostí Trojského mostu) - Výstaviště Holešovice - Strossmayerovo náměstí - Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu) - Těšnov - Florenc v intervalu 7,5 minuty. Nástupní zastávka pro tramvajovou linku XC pro tuto přestupní vazbu je na Florenci ve směru centrum.

Pro spojení pouze na Prosek nebo do Letňan lze alternativně využít autobusovou linku č. 140 z Palmovky, která bude v úseku Palmovka - Prosek - Letňany - Fryčovická během výluky posílena a bude jezdit v souhrnném intervalu 7,5 minuty. Do oblasti Proseka a Letňan je též možné využít linku B pražského metra s přestupem na pravidelné autobusové linky ve stanici Vysočanská.

Doporučené přestupní vazby do/z oblasti Kobylis
Pro cestující do/z oblasti Kobylis DPP doporučuje využívat tramvajovou linku č. 24, která bude po oba dny jezdit pouze po trase Březiněveská - Kobylisy - Bulovka - Palmovka - Invalidovna - Křižíkova - Florenc ve zkráceném intervalu 7,5 minuty. Nebo lze také využívat tramvajovou linku č. 3, která na/z Florence jezdí po stejné trase, jako bude během výluky jezdit linka č. 24. Nástupní zastávka pro tramvajové linky č. 3 a 24 pro přestupní vazbu do Kobylis je ve směru Karlín.

Náhradní tramvajová doprava

Jako náhradní doprava jsou v denním provozu k dispozici následující tramvajové linky:
* Linka XC v trase Sídliště Ďáblice - Ládví - Kobylisy - Trojská - Nádraží Holešovice - Výstaviště Holešovice - Strossmayerovo náměstí - Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu) - Těšnov - Florenc, odkud dále pokračuje jako linka č. 24 směr Kobylisy.
* Linka č. 3 ve své pravidelné trase Březiněveská - Kobylisy - Bulovka - Palmovka - Invalidovna - Křižíkova - Florenc - Václavské náměstí - Karlovo náměstí - Nádraží Braník.
* Linka č. 24 zkrácená do trasy Březiněveská - Kobylisy - Bulovka - Palmovka - Invalidovna - Křižíkova - Florenc, odkud dále pokračuje jako linka XC směr Sídliště Ďáblice.

Změny v zastávkách tramvají
Zřizuje se v obou směrech zastávka Vltavská na předmostí Hlávkova mostu.

Změny v provozu autobusů
Linka č. 140 je v úseku Palmovka - Prosek - Letňany - Fryčovická posílena.

Zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Další články z rubriky Regiony

Česká pošta ruší od 1. května noční a nedělní provoz pobočky v Jindřišské ulici

PRAHA - Od středy 1. května bude zrušen noční a nedělní provoz pobočky České pošty v Jindřišské ulici a dojde k úpravě sobotní otevírací doby. Nová otevírací doba bude od pondělí do pátku od 6:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do ...

Při kontrole restaurace na Znojemsku odhalili veterináři závažná porušení při skladování masa

Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpis ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Areál Zámku Pardubice navštívilo v loňském roce přes 160 tisíc lidí. Část přišla za výstavami muzea, na zámecký okruh, někdo jen na vyhlídku v Hlásce, ...

V Rokycanech se otevřela první veřejná ekologická toaleta v Česku

Město Rokycany v polovině dubna slavnostně otevřelo novou kompostovací veřejnou toaletu finské technologie, jedinou svého druhu, za účasti finského ve ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »