InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Termín úhrady paušální daně se blíží. Nezaplatit se nevyplatí

10.02.2021
Živnostníci, kteří se přihlásili k tak zvané paušální dani, mohli v lednu vypnout své trvalé příkazy na placení sociálního a zdravotního pojištění. Ale blíží se termín splatnosti částky 5 469 korun za paušální daň, respektive 10 938 korun. Vzhledem k rychlosti, s jakou se museli živnostníci do tohoto segmentu přihlásit, mohli placení daně za leden spojit s únorovou platbou. Ta bude ale také splatná za pár dní.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Poslední úhrada za sociální pojištění tedy odešla nejpozději 31. prosince 2020 a za zdravotní pojištění 8. ledna 2021. Trvalé příkazy po těchto datech mohli živnostníci přihlášení k paušální dani zrušit a zřídit si jen jednu platbu.

"Paušální daň je splatná vždy k 20. dni v měsíci, kromě prvního měsíce, kdy OSVČ do paušálního režimu vstoupil. Lednová platba se odkládá o jeden měsíc. Pokud OSVČ vstoupil do paušálního režimu v lednu 2021, splatnost první zálohy se posouvá na 22.2. 2021, 20.2. je totiž sobota," vysvětluje Michal Jelínek, partner V4 Group. Paušální daň za leden a únor tedy může živnostník zaplatit najednou. Částka tedy bude 10 938 korun. Od března pak musí platit 5 469 korun měsíčně.

"Správce daně vstup do paušálního režimu dal na vědomí jak zdravotní pojišťovně, tak správě sociálního zabezpečení, proto stačilo provést oznámení o vstupu do paušálního režimu jen finančnímu úřadu," dodává Jelínek.

Při nezaplacení paušální daně, naskakují úroky z prodlení

Jestliže poplatník neprovede platby v daném termínu, bude se postupovat dle ustanovení daňového řádu. Správce daně může evidovat nedoplatek a předepsat úrok z prodlení.

"V případě, kdy poplatník nemá dostatek finančních prostředků doporučujeme tuto situaci aktivně řešit se správcem daně. V těchto situacích není moudrou strategií nečinnost poplatníka. Správce daně vždy jakýkoliv nedoplatek eviduje, časem k němu předepíše sankční úroky či dojde k povinnosti nucené úhrady formou daňové exekuce. Správce daně sice nemůže u paušálních odvodů stanovit jinou výši záloh ani povolit výjimku z povinnosti placení záloh. Nicméně lze požádat správce daně o posečkání úhrady nebo o splátkování. Pokud nejde o poplatníka, který má dlouhodobě špatnou platební kázeň, správce daně takovéto žádosti s vysokou pravděpodobností vyhoví," vysvětluje Markéta Szotkowska, daňová specialistka z V4 Group.

Posečkání daně představuje odsunutí povinnosti platby v celé výši na pozdější smluvené datum. Splátkování samozřejmě znamená odsunutí povinnosti platby do několika dílčích úhrad v několika termínech.

"V případě posečkání bude poplatník platit úrok z posečkané částky, který je významně nižší než klasický sankční úrok z prodlení. Výše úroků z prodlení za opožděnou úhradu daně od 1.1.2021 činí 8,25 % p.a. Po dobu posečkání vzniká úrok z posečkané částky ve výši poloviny úroku z prodlení," uzavírá Markéta Szotkowská.


Autor: Mgr. Monika Lukešová

Další články z rubriky Ekonomika

MPO: Více elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Jejich rozvoj usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snazší a rychlejší. Vláda schválila usnesení, které Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo spolu s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem ...

Finanční správa začala poplatníkům zasílat údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion držitelů datových schránek obdrží údaje k zaplacení da ...

SP ČR: Nařízení o ekodesignu - obava či přínos pro firmy?

Udělat z udržitelnosti pomyslnou normu a napomoci k vytvoření evropského trhu s udržitelnými produkty. To je cílem Nařízení o ekodesignu (ESPR), jehož ...

Ministerstvo průmyslu a obchodu posílí inovační výkonnost firem, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Cíle ...

Obliba elektronických dražeb roste, za 5 let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemců. Celkem za tu dobu proběhlo 2 410 elektronických ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »