InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Želvy Ninja: Co jste o želvích hrdinech možná nevěděli!

09.02.2021
Světlo světa spatřil tým čtyř antropomorfních želv Donatello, Leonardo, Michelangelo a Raphael v roce 1984, kdy s nimi vyšel první komiks v nákladu třech tisíc výtisků. Později želví mutanty proslavil americký televizní seriál z roku 1987, který na obrazovkách vydržel pět let a dočkal se šesti řad a sto čtyřiceti epizod. Na úspěchy komiksových a televizních hrdinů se pokusilo navázat i celkem šest celovečerních filmů.
Foto: iprima.cz
Autoři Kevin Eastman a Peter Laird financovali první komiks z vrácených daní a půjčky od Eastmanova strýce. Po mimořádném úspěchu prodeje prvního výtisku dostali nabídku na výrobu hraček a jiných produktů inspirovaných komiksovým světem. Souhlasili, ale pouze pod podmínkou, že se vyrobí televizní seriál. A stalo se...

Televiznímu seriálu se zpočátku nedařilo a musel být několikrát reprízován, než si našel své diváky. Později si seriál převzala celostátní televize CBS, která z něj udělala celosvětový fenomén.

Figurky, videohry, skateboardy, snídaňové cereálie, povlečení, plážové osušky - zkrátka vše, co na sobě mělo postavy ze seriálu Želvy Ninja, mizelo na konci osmdesátých let z regálů obchodů neskutečnou rychlostí.

Želvy se dokonce dočkaly celosvětového koncertního turné, na kterém představily své originální písničky. Michelangelo se stal hlavním hlasem a kytaristou, Raphael bubeníkem, Donatello hrál na klávesy a Leonardo na basovou kytaru. Show si vysloužila kritiku za lacině vypadající kostýmy, fanoušci však byli u vytržení.

Zatímco v České republice byl originální název Teenage Mutant Ninja Turtles přeložen jako Želvy Ninja, například země jako Velká Británie, Itálie, Francie nebo Německo vypustily z názvu slovo "ninja". Obávaly se, že na děti může působit příliš násilně. Název tak upravily na Želví hrdinové.

V první českém dabingu seriálu z roku 1991 zazněly hlasy Karla Mišurce (Donatello), Ladislava Běhůnka (Leonardo), Zdeňka Bureše (Michelangelo) a Zdeňka Dvořáka (Raphael).

Během nultých let zájem o želvy slábl. Až v roce 2007 dostal Michael Bay, režisér úspěšné filmové série Transformers, za úkol hrdiny oživit pro velké plátno. Snímek se stal diváckým trhákem. Nejvýdělečnější film však měl teprve přijít. V roce 2014 uvedli producenti do kin o želvách ninja hraný film ve 3D a vydělali na něm přes 493 milionů dolarů po celém světě (rozpočet pro výrobu se pohyboval kolem 125 milionů dolarů). Pokračování na sebe nenechalo dlouho čekat a o dva roky později měl premiéru snímek Želvy Ninja 2. Třetí pokračování, které filmové studio Paramount ohlásilo na rok 2019, se zatím nerealizovalo.

Hraný film Želvy Ninja z roku 2014 poprvé hrdiny představil v realistickém, drsném prostředí, a vrátil se tak ke kořenům tištěného komiksu. "Atmosféra je temnější, děsivější než u předchozích filmů nebo seriálu. Sledujeme, jak želví hrdinové vyrostli do podoby, kým jsou," vysvětluje herečka Megan Foxová.

Při animaci obličejů želv pro hraný film se tvůrci inspirovali řadou skutečných osobností. Když se podíváte zblízka na Leonarda, můžete vidět oči herce Russella Crowa. Pro Michelangela si tvůrci vypůjčili tvář herce Billa Murraye a Raphael má v sobě něco z Clinta Eastwooda.

TÝM BOJOVNÍKŮ:

Leonardo - z celé čtveřice je nejstarší a je nejmenovaným vůdcem skupiny. Jeho zbraní je dvojice mečů nindžató. Přes oči má modrou pásku a zkráceně mu říkají Leo.

Raphael - druhá nejstarší želva, mezi ním a Leonardem často panuje rivalita. Je velmi horkokrevný, není mu cizí smysl pro humor a v boji používá dvojici trojzubých dýk sai. Přes oči má červenou pásku a zkráceně mu říkají Raph.

Donatello - tichý a přemýšlivý, s duší technika a vědce. Většina techniky, kterou želvy používají, je jeho výtvorem, například vysílačky, auto. Není fanouškem násilného řešení problémů, a když už je třeba zbraň vytáhnout, využívá dřevěnou holi bo. Přes oči má fialovou pásku a zkráceně mu říkají Don.

Michelangelo - nejmladší z bratrů je vtipálek, který nezkazí žádnou legraci. Je známý svou vášní pro pojídání pizzy s nejrůznějšími šílenými kombinacemi přísad. Bojuje dvěma nunčaky. Přes oči má oranžovou pásku a zkráceně mu říkají Mikey.



Autor: Martin Šnýdr

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »