InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

V Plzeňském kraji se začalo očkovat vakcínou Moderna

04.02.2021
Tento týden obdržel Plzeňský kraj dodávku 200 dávek vakcíny Moderna, kterou se od středy 3. února očkuje. Nově vznikla také očkovací komise, která koordinuje distribuci očkovacích látek tak, aby byly naplněny požadavky očkovacích center na druhé dávky vakcín.
Ilustrační snímek | Foto: plzensky-kraj.cz
"Tento týden jsme kromě vakcíny Moderna obdrželi také zhruba 4 000 dávek vakcíny Pfizer. Tato dodávka je prioritně určena na očkování druhou dávkou, kterou je potřeba aplikovat po 28 dnech od prvního očkování. V kraji máme v současnosti naočkováno druhou dávkou 875 osob. Celkem jsme naočkovali 14 272 obyvatel kraje," shrnuje hejtmanka Ilona Mauritzová.

Dodávky vakcín byly v posledních dnech kráceny pro všechny kraje, ale situace by se měla zlepšit v druhé polovině února. Podle informací krajského koordinátora očkování by ve 3. a 4. únorovém týdnu mělo dorazit ve dvou dodávkách cca 8 000 dávek vakcíny. Další větší dodávky se očekávají v březnu.

Plzeňský kraj je v tomto ohledu připraven, a to jak v očkovacích centrech po celém regionu, tak i fungují mobilní týmy, které jsou zejména vytíženy očkováním v pobytových zařízeních pro seniory. Vzhledem k tomu, že první dávkou se ve větším rozsahu začalo očkovat od 11. ledna 2021, začne se přeočkovávat druhou dávkou od příštího týdne.

"Byť dodávky vakcín do Plzeňského kraje nebyly zatím bohužel nijak velké, prověřili jsme si v praxi, že jsme v rámci krajských kapacit připraveni bez problémů očkovat nyní 3 000 denně," doplňuje Ilona Mauritzová.

Vznik očkovací komise
Tento týden se poprvé sešla očkovací komise zřízená hejtmankou Ilonou Mauritzovou. "Hlavním úkolem této komise je koordinace a naplňování očkovací strategie našeho kraje. Jednoduše řečeno, aby na všech místech byl dostatek vakcín na druhé dávky, aby byly plánované dodávky dodávány tam, kde je velká poptávka po očkování, a aby vše bylo transparentní a koordinované," vysvětluje hejtmanka.

Předsedou komise je vedoucí odboru zdravotnictví Jan Karásek, členy komise jsou předseda výboru pro zdravotnictví Richard Pikner, krajský koordinátor očkování Petr Pazdiora, Miloslav Beneš za Fakultní nemocnici Plzeň, ředitel Krajské hygienické stanice Michal Bartoš a Miroslav Zábranský za Nemocnice Plzeňského kraje.

Údaje o očkování v Plzeňském kraji k 4. 2. 2021

* počet naočkovaných osob: 14 272
* počet naočkovaných osob druhou dávkou: 875
* počet naočkovaných osob 80+: 4 749
* počet dodaných vakcín Pfizer: 20 475 (počítáno 5 dávek z jedné lahvičky)
* počet dodaných vakcín Moderna: 200 dávek

Poradní linka k očkování
Telefonní linku 377 062 377 spustil Plzeňský kraj ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem v pondělí 1. února 2021. Na lince pracuje proškolený tým telefonních operátorů pivovaru, který se běžně věnuje péči o zákazníky a prodeji piva. "Prozatím odbavíme 20 až 30 telefonátů denně. Z povahy dotazů vidíme, že zřízení této pomocné informační linky má velký smysl. Celostátní linka je často přetížená a volající tak vítají alternativu, kam se pohodlně dovolají a mohou se pobavit s živým člověkem o tom, co je zajímá. Nejčastěji se ptají na proces registrace nebo hledají více informací o vakcíně a průběhu očkování," vysvětluje Rudolf Šlehofer, manažer oddělení turismu Plzeňského Prazdroje.

Odběrové místo na Rozvadově
Před obecním úřadem v Rozvadově bude od neděle v provozu mobilní odběrové centrum provozované Záchrannou službou Asociace samaritánů České republiky Praha-západ. Provozní doba centra je v neděli v čase 8:00 až 18:00 hodin a v pondělí v době 5:00 až 15:00 hodin. Následně pak další neděle a pondělí.

"Víme, že situace pendlerů s ohledem na podmínky vstupu do Bavorska, není jednoduchá, a to zejména v oblasti Tachovska. Domluvili jsme se proto na spolupráci se Záchrannou službou Asociace samaritánů České republiky Praha-západ, která zajistí fungování odběrného místa před budovou obecního úřadu v Rozvadově. Věřím, že to pendleři v této oblasti uvítají," říká náměstek hejtmanky Rudolf Salvetr. Kromě otevření mobilního odběrového centra, bude rozšířen provoz o neděli také v laboratoři v Tachově. "Rozšíření provozní doby je možné díky pomoci příslušníků Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje. Patří jim za to velký dík," dodává Salvetr.

Zdroj: Plzeňský kraj

Další články z rubriky Regiony

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »